Biznis

Ubedljivo najbogatiji i najdarežljiviji čovek na svetu

Analizu svake godine vrši agencija "Wealth-X" koji u svojoj bazi ima 110.000 bogatih osoba i prati njihova ulaganja, poreze koje plaćaju, štednju i druge faktore

Objavljeno: 27.01.2016. 11:49h
Foto: Thinkstock, Ilustracija
Na prvom mestu najbogatijih ljudi i ove godine je Bil Gejts koji poseduje 87,4 milijarde dolara. Svoje bogatstvo izgradio je u „Majkrosoftu“ koji je osnovao pre 40 godina sa prijateljem iz detinjstva Polom Alenom.

Gejts nije samo najbogatiji čovek, već i najdarežljiviji, pa je putem svoje fondacije Bil i Melinda Gejts donirao 40 milijardi dolara.

Pomaže siromašnima, u borbi protiv HIV-a, malarije i drugih zaraznih bolesti, te su donirali u kompaniju „Grejl“ koja kreira testove za krv kojim se otkriva svaki oblik raka.

Na drugom mestu je Amansio Ortega koji ima 66,8 milijardi dolara. Vlasnik je modne kompanije „Inditeks“. Od 14 godine radi u modnom svetu, a prodavao je odeću u lokalnoj prodavnici.
Reuters, Bil Gejts
Na trećem mestu nalazi se američki preduzetnik u direktor osiguravajuće kompanije „Berkšir hatavej“ Voren Bafet, čije je bogatstvo procenjeno na više od 60 milijardi dolara. Bafet je veliki filantrop i jedan od milijardera koji su se obavezali da svoje bogatstvo doniraju nakon smrti.

Džef Bezos, takođe američki preduzetnik, nalazi se na četvrtom mestu sa 56,6 milijardi dolara, a prate ga industrijalci Dejvid i Čarls Koh sa 47,4 i 46,8 milijardi dolara.

(Business Insider)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Thinkstock, IlustracijaSvet

BIL GEJTS IZGUBIO PRIMAT: Ovo je sada najbogatiji čovek na planeti (FOTO)

Thinkstock, IlustracijaSvet

MISTERIOZNI ŽIVOT PUTINOVE BIVŠE SUPRUGE: Živi u milionskoj vili na jugu Francuske, udala se za 20 godina mlađeg muškarca

Thinkstock, IlustracijaEVROPA

OTKRIVEN UZROK POŽARA U LONDONU: Ulepšavanje zgrade zbog bogatih suseda odnelo 12 života

Thinkstock, IlustracijaSrbija

NEISKORIŠĆENO BOGATSTVO: ​Srbija ima najveće rezerve zlata na Balkanu

Ostale vesti iz rubrike Biznis
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS