Biznis

“Football Leaks”, najveći projekat istraživačkog novinarstva u Evropi: Ronaldov dribling poreskog sistema

Početkom godine kolege iz nemačkog Špigla dobile su 1,9 terabajta informacija o fudbalu, koje nikada nije trebalo da ugledaju svetlost dana. Ove informacije podelili su sa vodećim evropskim medijskim kućama, među kojima je i Newsweek Srbija

Objavljeno: 06.12.2016. 16:02h
Foto: AP, Kristijano Ronaldo
U saradnji sa hrvatskim nedeljikom Nacional i slovenačkom Planet TV naši novinari, predvođeni kolegom Blažom Zgagom, mesecima su pretraživali dokumenta i otkrivali skrivene detalje o prljavim dilovima u fudbalu.

Newsweek Srbija će na svom sajtu, i u štampanom izdanju, narednih dana i nedelja prenositi najzanimljivije delove ovog sveobuhvatnog istraživanja.


Football Leaks

Mesi. Zaboravite Mesija! Još uvek postoje neki koji Mesija smatraju najboljim fudbalerom na svetu. Oni nemaju pojma. Samo zbog toga što je Lionel Mesi proglašen najboljim fudbalerom sveta pet puta, a Ronaldo tri puta? Samo zato jer je Mesi Ligu šampiona osvojio četiri puta, a Ronaldo tri? Samo zato jer je Mesi zabio fantastičnih 50 golova u sezoni naspram Ronaldovih fenomenalnih 48? Sve je to istina, ali malo to vredi van igrališta. Ako istinu u fudbalu tražite na igralištu, onda zaista nemate pojma.

Istina je da je Lionel Mesi uhvaćen. Letos je bio prisiljen da se pojavi na španskom sudu u Barseloni, gde je kažnjen uslovnom zatvorskom kaznom u trajanju od 21 meseca zbog utaje poreza. Sud mu je takođe naložio platanje kazne u iznosu od dva miliona evra zato jer su on i njegov otac utajili porez u iznosu od 4,1 miliona evra.

A Ronaldo? Ili tačnije, gospodin Kristijano Ronaldo dos Santos Aveiro, kako je u španskim poreskim prijavama navedeno njegovo puno ime i prezime?

Na kraju 2014. godine diskretno je ‘ubrao’ 63,5 miliona evra ali na njih nije platio ni jedan evro poreza. A mogao bi se s tim izvući. Moglo bi to čak biti i potpuno legalno. Zaradio je 63,5 miliona evra, pre i nakon oporezivanja, bez sudske parnice, bez prekršaja i verovatno bez griže savesti.

Ko je onda bolji fudbaler? Ronaldo! Osim ako, nakon što ovaj članak bude objavljen, španski poresni inspektori ne shvate da ne bi trebalo biti legalno osnovati takvu vrstu kompanije na Britanskim Devičanskim ostrvima koja godinama skladišti Ronaldove milione – preko računa u privatnoj švajcarskoj banci. Niti 63,5 miliona evra ni devizni račun ne pojavljuju se nigde u njegovoj poreskoj prijavi.

AP, Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi

Što je ono Ronaldo rekao o sebi? “Pametan sam ja dečko”, i “Nije važno igraš li dobro ili loše – najvažnije je da pobeđuješ”. U fudbalu, ta se rečenica odnosi na teren, ali kad se radi o top igračima odnosi se i na njihov račun. Oni koji još nisu pronašli rupe u zakonu da smanje ili, još bolje, eliminišu potrebu za platanjem poreza smatraju se luzerima.

Naravno, Ronaldo nije izuzetak kad je reč o izbegavanju plaćanja poreza. Ali njegovo je ime, kao i Mesijevo, najpoznatije. Najvredniji je brend i najveća zvezda. On je ikona, čovek koji predstavlja sjaj i koristoljublje modernog fudbala u ovoj priči o profesionalcima i njihovim zaradama. Sjaj globalne religije s 1,6 milijardi pratilaca – obožavalaca opsednutih svojim timovima i začaranih svojim polubogovima te naizgled natprirodnim trikovima igrača poput Ronalda, koji se često mogu razumeti samo kad se gledaju na usporenom snimku.

Ali koristoljublje se isto zove Ronaldovim imenom: s time da je važan samo rezultat, ego, uspeh. S time da će se sve nekako rešiti samo od sebe i da ništa nije važno, bar ne tako dugo dok poreske vlasti igraju prema njihovim pravilima ili dok se god te vlasti mogu prevariti. I sve dok god sve ne otkriju fanovi, koji plataju milione da bi finansirali te zvezde.

Ali sad će celi svet saznati. Platforma Football Leaks dala je uvid Špiglu u diskove koji sadrže 1.9 terabajta informacija – najveću količinu podataka u istoriji sporta.

Gomila fajlova toliko je masivna i toliko značajna za mnoge zemlje da je Šigl te materijale podelio sa svojim partnerima u mreži European Investigative Collaboration (EIC). Od tada, 60 novinara iz 12 različitih medijskih organizacija sarađivali su u svojim analizama najtajnijih dokumenata. Među njima i Newsweek Srbija.

AP, Kristijano Ronaldo

Profesionalni fudbal danas je šou biznis – najveći šou na zemlji. Mera za najveće zvezde u ovom šou je novac, u evrima ili dolarima. Iznosi transfera rastu, kao i plate i prihodi od oglašavanja. Ronaldo zarađuje 38,181.818 evra godišnje od Reala i transferskih ugovora tog kluba – iznos nekog kluba koji bi bilo koji klub trebao platiti da ode iz Reala je – milijarda evra. Plate igrača postale su toliko astronomske da je megalomanija postala neodvojiva od sporta. Zašto bismo delili te milione ili platali porez na njih?

Football Leaks sada otkriva ružniju stranu ovih priča o uspehu: ove zvezde očito žele društvu vratiti što je manje toga moguće – ili ništa ako im to uspe. Da bi to napravili, oni i njihovi savetnici upravljaju često u mračnim vodama poresnih zakona. Oni koji ne sudeluju u igri – zato jer još uvek osećaju odgovornost prema društvu – smatraju se preslabima za uspeh.

Jedna se rečenica ističe u ogromnoj hrpi dokumenata. Napisao ju je Hans Erik Odegaard iz Norveške u krajem 2015, nakon što je njegov 16-godišnji sin potpisao za Real, a smatran je jednim od najtalentiovanijih evropskih igrača. Španski su pravnici izračunali učinak takve kompanije putem koje se izbegava platanje poreza na prihod igrača – takve vrste kompanije koja je postala toliko uobičajena među fudbalskim profesionalcima.

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Kristijano RonaldoSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

AP, Kristijano RonaldoMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

AP, Kristijano RonaldoMagazin

NEWSEEK PREDSTAVLJA Nadalova „La Decima“

AP, Kristijano RonaldoMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Sportisti Saveza invalida Srbije: Sve može sem drvene peći!

Ostale vesti iz rubrike Biznis
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS