Biznis

“Football Leaks” otkriva: Kako se 60 miliona provuklo mimo poreskih vlasti

Ronaldova plata od poslodavca iznosila je 34,672,988.31 evra, u skladu sa starim ugovorom. Imovina: kuća u Madridu (4,5 miliona evra), novac u banci (10,799,387 evra) i automobili (1,248,152 evra)

Objavljeno: 06.12.2016. 16:16h
Foto: Reuters, Kristijano Ronaldo
Početkom godine kolege iz nemačkog Špigla dobile su 1,9 terabajta informacija o fudbalu, koje nikada nije trebalo da ugledaju svetlost dana. Ove informacije podelili su sa vodećim evropskim medijskim kućama, među kojima je i Newsweek Srbija

U saradnji sa hrvatskim nedeljikom Nacional i slovenačkom televizojom Pop naši novinari, predvođeni kolegom Blažom Zgagom, mesecima su pretraživali dokumenta i otkrivali skrivene detalje o prljavim dilovima u fudbalu.

Newsweek Srbija će na svom sajtu, i u štampanom izdanju, narednih dana i nedelja prenositi najzanimljivije delove ovog sveobuhvatnog istraživanja.


Football Leaks

Ronaldo
, jedan od omiljenih fudbalskih bogova, prvi je kada su u pitanju zemaljske stvari kao što je, naporimer, porez. On je bio u mogućnosti da profitira od “Lex Beckham”, zakona koji je donela španska vlada u 2004. godini kako bi privukla u zemlju vrhunske naučnike i poslovne lidere uz pomoć niske poreske stope. Pravilo se brzo pretvorilo u prednost za najbolje španske klubove u borbi za najbolje svetske fudbalere.


Zakon je dozvolio stranim igračima poput Dejvida Bekama i Kristijana Ronalda status “impatriado.” To se odnosilo na one koji nisu živeli u Španiji tokom prethodnih 10 godina, a značilo je da su morali platiti poresku stopu nešto manju od 25 posto. S druge strane, Ronaldovi španski suigrači bili su dužni platiti više od 50 posto. Najveća prednost za Ronalda bilo je to što je morao da plati porez samo na novac koji je zaradio u Španiji. Zarada iz inostranstva, uključujući i onu iz marketinških prihoda, nije bila pod lupom španskih poreskih vlasti.

Zakon je 2010. ukinula nova socijalistička vlada, što je značilo da je Murinjo stigao u Madrid pola godine prekasno pa u tom smislu nije stigao da profitira. Što se tiče Mesija, on je imao špansko državljanstvo pa se nije ni mogao da  se okoristi tim zakonom.

No, strani igrači koji su preselili u Španiju do kraja 2009. godine ulazili su u prelazno razdoblje koje je isteklo krajem 2015. To su Ronaldo i njegovi savetnici iskoristili u najvećoj mogućoj meri.

Reuters, Žoze Murinjo

Zahvaljujući “Lex Beckham”, Ronaldo je morao da plati porez od samo 20 posto na milione koje je dobio od Tollin Associates. To je bio onaj deo marketinških prihoda za koje su njegovi advokati procenili da dolazi iz Španije. Većina njegovih prihoda od marketinga, odnosno, novac koji je zaradio izvan Španije, nije uopšte oporezovana.

Povlastici je odzvonilo 2015. godine i za Ronalda. Nakon toga, kao i svaka osoba u Španiji koja puno zarađuje, morao je dati toj državi gotovo polovinu svojih primanja. To je uključivalo i ono što je zaradio izvan Španije. No, Ronaldo očito nije bio spreman da prepusti toliko novca španskim vlastima pa su njegovi savetnici počeli da traže rupe u poreskom sistemu.

Krajem 2014. godine, neposredno pre završetka prelaznog roka, fudbalski profesionalac je prodao svoja autorska prava na sliku za period od 2015. do 2020. godine. Cena je bila gotovo 75 miliona evra, a to se još obrađivalo po nižoj poreskoj stopi. Kupci prava bile su dve novoosnovane firme na Britanskim Devičanskim Ostrvima, Arnel i Adifore, a bile su registrovane i na ostrvu Tortoli.

Ugovori su overeni u Maroku, 2014. godine. Vreme je bilo ključno: morali su biti završeni do kraja godine, a Ronaldo je u to vreme igrao na FIFA svetskom klupskom prvenstvu u Maroku.

Ugovor s firmom Arnel odnosio se na autorska prava za Španiju, dok je Adifore imao prava za ostatak sveta. Ronaldo je 20. decembra podneo fakturu za svaku od te dve firme. Od firme Arnel zahtevao je 11,2 miliona evra za španska prava, dok je firmi Adifore naplatio 63,5 miliona za globalna prava. Obe uplate trebale su biti izvršene na račun broj 413416 u maloj, ekskluzivnoj privatnoj banci Mirabaud & Cie u Ženevi. Novac je stigao četiri dana kasnije.

Spiegel, Naslovne strane nemačkog Špigla

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Kristijano RonaldoSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Reuters, Kristijano RonaldoMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Reuters, Kristijano RonaldoMagazin

NEWSEEK PREDSTAVLJA Nadalova „La Decima“

Reuters, Kristijano RonaldoMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Sportisti Saveza invalida Srbije: Sve može sem drvene peći!

Ostale vesti iz rubrike Biznis
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS