Biznis

​Trampova doktrina: Zašto podmićivanje kompanija poreskim olakšicama neće uspeti u SAD?

Donald Tramp se hvali da je spasio radna mesta u firmi Kerijer. Praksa kojom je to učinio će možda biti pogubna po ekonomiju SAD

Objavljeno: 09.12.2016. 12:14h
Foto: Fonet AP, Donald Tramp u poseti fabrici Kerijer
Privrednici u SAD očekuju da novi predsednik olabavi propise, smanji poreze i pomogne ekonomiji. Obični radnici misle da će biti u stanju da spreči otpuštanja. 

Donald Tramp je kritikovao Epl što se ne proizvodi u SAD, Forda što želi da izmesti proizvodnju Linkolna, i Boing čiji čelnici su se usprotivili novoj ekonomskoj politici. 
Najdramatičniji potez Donalda Trampa je bio zastraživanje firme Kerijer da ne otpusti 800 ljudi. To nije učinila jer je i dobila poreske olakšice 

Ova strategija koja uključuje i poreske olakšice ima svoje pluseve i svoje minuse. Minus je u podmnićivanju kompanija i ad hok primeni pravila. Američki biznis je naviko na stabilna pravila poslovanja. 

Tramp veruje je su američki radnici oštećeni ako se proizvodnja iz SAD seli na drugo mesto. Zbog toga traži porez od 35 odsto na sve takve proizvode. Time ih poskupljuje i šteti američkim potrošačima. Ako se firma spreči da povećaju konkurentnost (i kroz otpuštanja ili selidbu na drugo mesto), to će na kraju smanjiti i ostale investicije i štetti platama radnika. 

Posebna je priča ako se sistem svede na lične dogovore i dobre odnose direktora firmi sa predsednikom SAD. Tada za porezom neće biti potrebe. Čak i bez njega, praksa podmićivanja i zastrašivanja kompanija nije dobra. 

Ipak, Tramp nije prvi pedsedenik koji ima tu praksu. Kompanije su dobijale ad rok subvencije još u vreme Kenedija, koj je to odobravao čeličanama do Obame koji je to davao proizvođačima automobila.

Čak i u svetskim razmerana ova praksa nije strana. Britanci su tako dali subvencije Nisanu, a praksa je naročito poznata u Francuskoj. Ali suprotno njegovim prethodnicima koji su to činili u vreme kriza SAD sada nije u toj situaciji. 

U ovakvo postavljenim pravilima igre kompanije će se ulagivati predsedniku, i izbegavati da mu se zamere. Pomaganje Trampovoj organizaciji ili fondaciji će možda biti dobro. Na kraći rok to će možda i doneti dobro, ali dugoročno će zbog manje konkurentnosti kompanija u SAD i poverenja u institucije najveću štetu pretpeti ono za koje se Tramp najpre bori - radnici SAD.  (Newsweek.rs/Economist)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Fonet AP, Donald Tramp u poseti fabrici KerijerSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Fonet AP, Donald Tramp u poseti fabrici KerijerMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Fonet AP, Donald Tramp u poseti fabrici KerijerSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Fonet AP, Donald Tramp u poseti fabrici KerijerSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Biznis
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS