Biznis

Objašnjeno u tri minuta: Evo kako jedan od najboljih svetskih ekonomista vidi globalizaciju (VIDEO)

Ako neko ume da objasni globalizaciju jednostavno, onda je to ekonomista i nobelovac Džozef Štiglic

Objavljeno: 26.12.2016. 13:22h
Foto: Reuters, Džozef Štiglic
Globalizacija je opšte poznat termin koji se svakodnevno koristi u svim sferama društvenih delatnosti. Međutim, šta tačno znači globalizacija? Na to pitanje je teško odgovoriti, pre svega, jer je ona veoma različito shvaćena.

Prema Manfredu Štegeru "globalizacija je termin koji se koristi u popularnoj i akademskoj literaturi kako bi se opisao proces, stanje, sistem, sila ili doba".

Ako neko, međutim, ume da objasni globalizaciju jednostavno, to je ekonomista i nobelovac Džozef Štiglic. Štiglic je obimno pisao o ovoj temi, a ukoliko niste raspoloženi da odvojite vremena za njegove knjige, ovaj video od tri minuta biće dovoljan za ubrzani kurs.Štiglic pre svega postavlja pitanje da li globalizacija može uspeti?

"Sa ekonomske tačke gledišta, jasno je da možemo napraviti globalizaciju koja funkcioniše. Izazov je politika. Neophodan uslov da bi ta politika uspela jeste reforma našeg sistema upravljanja globalnom ekonomijom.", priča Štiglic i objašnjava: "Demokratija se umešala u tržišnu ekonomiju. Nikada nismo imali demokratičnu globalizaciju. Manjak transparentnosti i otvorenosti značio je smo završili sa formom globalizacije koja funkcioniše za nekolicinu, a ne za sve".

Štiglic smatra da postoje brojne tačke u kojima se interesi globalnih ekonomskih igrača poklapaju i na taj način otvaraju mogućnosti za saradnju. Prema njegovom mišljenju, javnost želi da se uključi u globalizaciju i da se njen glas čuje u tom procesu koji se do sada, pretežno, obavlja u tajnosti i iza kulisa informisanosti. 

"Narod želi da pravila (globalizacije) oslikavaju naše interese", objašnjava Štiglic.

AP, Azijska banka za infrastrukturu i investicije (AIIB)

Međutim, tranzicija ka novom poretku je izrazito teška jed dominantne države ne žele da se odreknu svog prilično velikog "dela kolača", kako bi ubrzali ili osnažili uspostavljanje tog poretka.

Kao primer za takvo ponašanje Štiglic navodi odluku SAD da se usprotivi formiranju Azijske banke za investicije u infrastrukturi (AIIB), koja je za cilj imala da pomogne državama u razvoju i pospeši infesticije u nove projekte. 

Zemlje u razvoju, prema Štiglicevom mišljenju, nisu čekale sa strane već su iskoristile vreme koje su imale na raspolaganju i stvorile novu ekonomsku realnost na terenu. 

"Jedna od najuspešnijih grupacija zemalja je ASEAN, kako ekonomski, tako i politički. Tom delu sveta ide prilično dobro. Takođe, zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička republika) su se udružile i napravile novu Razvojnu banku fokusirajući se naročito na neke nove probleme kao što su klimatske promene.", objašnjava Štiglic i dodaje: "Globalizacija je otvorila neka važna pitanja oko poverenja u naše lidere i poverenja u institucije. Posledice toga bile su vidljive 2016.".
  (Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Džozef ŠtiglicMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Reuters, Džozef ŠtiglicMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Gastarbajteri - Jugosi nakon Jugoslavije

Reuters, Džozef ŠtiglicMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Reuters, Džozef ŠtiglicMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Biznis
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS