Biznis

Na dobrom putu: Evo kako Iran ugledanjem na Kinu postaje regionalna ekonomska sila

Ukoliko nuklearni sporazum Teherana sa svetskim silama opstane, potencijal za biznis i privredni rast Irana u 2017. će biti veoma veliki

Objavljeno: 04.01.2017. 11:59h
Foto: AP, Prodavnica persijskih tepiha u bazaru u Teheranu
Izlazak Irana iz dugogodišnje izolacije oživeo je duh preduzetništva i dinamiku koja je dugo karakterisala persijsku naciju. Za one koji poznaju situaciju u Kini tokom devedesetih, jasno je šta  će se odvijati u Iranu 2017. - investicije u industriju pokrenuće rast privrede. Jedini veliki rizik za Teheran predstavlja Donald Tramp, koji je kritikovao nuklearni sporazum sa Iranom.

Ukoliko sporazum opstane, šanse za biznis biće ogromne. Iranska auto-moto industrija je 18. na svetu; u zemlji je registrovano preko 50 farmaceutskih proizvođača; turizam ima veliki potencijal da procveta zahvaljujući dvadesetjednom lokalitetu na listi UNESKO svetske baštine; a industrija tepiha je možda i najjača na svetu.

Kada se na to doda ekspanzija trgovinskih veza sa starim prijateljima u Evropi i novim u Aziji, rapidna ekonomska modernizacija nije teška za zamisliti.

Pixabay, Teheran

Kao i u Kini, demografija će takođe biti pokretačka sila Irana - preko 60 odsto populacije je mlađe od 30 godina, a ukoliko Teheran pojača učešće žena u poslovanju i umani odliv mozgova, pruduktivnost zemlje će se značajno povećati.

Mladu urbani i tehnološki potkovani Iranci doprinose sve većem broju takozvanih startapova. Digikala, lokalni ekvivalent Amazonu, predstavlja najbolji primer. Kompanija je pokrenuta 2007. godine i bila je fokusirana uglavnom na elektroniku, ali je tokom godina diversifikovala ponudu i sada nudi čitav niz različitih potrošačkih dobara.

Reuters, Centralna banka Irana

Ukoliko Iran, na sličan način kao što je to učinila Kina, postane izvoznik gotovih proizvoda i uvoznik komponenti, pa na taj način i baza za izvoz robe na Bliskom istoku, dubokovodna luka koju u Čabaharu gradi Indija biće uz kinesku inicijativu "Jedan pojas, jedan put" i više nego dovoljna da pokrene posrnulu iransku ekonomiju.

Predsednik Hasan Rohani, koji planira da se ponovo kandiduje 2017., po svemu sudeći će se ugledati na kineski model otvorenog tržišta za investitore u okviru kojeg država ipak zadržava kontrolu nad vitalnim sektorima ekonomije.

Neverovatan napredak Kine tokom poslednjih decenija sugeriše da autoritarni politički sistem i ekonomija orijentisana oko državnog vlasništva mogu doneti jako brz napredak. Verovatno je da će se to pokazati kao tačno i u Iranu.
  (The Economist)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Prodavnica persijskih tepiha u bazaru u TeheranuSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

AP, Prodavnica persijskih tepiha u bazaru u TeheranuMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

AP, Prodavnica persijskih tepiha u bazaru u TeheranuSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

AP, Prodavnica persijskih tepiha u bazaru u TeheranuSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Biznis
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS