Biznis

Valuta bez države je obeležila 2016.:Ima li budućnost?

Bitkoin je dostigao krajem 2016. godine vrednost 1.022 dolara, ali je još daleko od rekordnih 1.163 dolara

Objavljeno: 04.01.2017. 13:14h
Foto: Reuters, Ilustracija: Bitkoin
Digitalna valuta bitkoin zaključila je 2016. godinu većim skokom vrednosti od svih standardnih valuta, a na početku Nove godine prekoračila je razinu od hiljadu dolara prvi put u tri godine.

Bitkoin je kriptovaluta koju kreiraju hiljade računara širom sveta potvrđujući transakcije i puštajući u sistem nove jedinice. U nedelju je na evropskoj platformi Bitstamp njegova vrednost skočila 2,5 odsto, dostigavši najviši nivo od decembra 2013. godine, od 1.022 dolara.

Kurs bitkoina snažno oscilira još od dana kada je stvoren. Tako je tokom dva meseca krajem 2013. godine njegova vrednost udeseterostručena, prekoračivši nivo od 1.100 dolara, da bi potom u samo nekoliko sedmica nakon hakerskog napada na tokijsku trgovinsku platformu Mt. Gox potonula ispod 400 dolara.U protekle dve godine vrednost bitkoina donekle se stabilizovala iako i dalje oscilira znatno više od onih standardnih valuta koje izdaju centralne banke.

Bitkoin je možda u prošloj godini podstakla pojačana potražnja u Kini, povezana sa 7-odstotnim padom vrednosti juana u 2016., što je najlošiji rezultat kineske valute u više od 20 godina. Podaci pokazuju da se većina trgovinskih transakcija bitkoinom obavlja upravo u Kini, napominje Reuters.

Digitalna valuta koristi se za brzi i anonimni transfer novca u bilo koji deo sveta i ne podleže kontroli vlasti pa je atraktivna za one koji žele zaobići kontrole kapitalnih tokova, kakve su na snazi u Kini.

Zanimljiva je možda i onima koji strahuju od manjka novca, kao što je slučaj u Indiji, čiji je premijer Narendra Modi u novembru povukao iz opticaja novčanice velikih apoena.

Iako je vrednost bitkoina trenutno daleko od rekordnih 1.163 dolara, koje su dostignuti krajem 2013. na platformi Bitstamp, danas je u opticaju više tih digitalnih novčanih jedinica - svakih 10 minuta u opticaj ih ulazi 12,5. Njihova ukupna vrednost trenutno je na rekordnih više od 16 milijardi dolara, što znači da je približno izjednačena s onom prosečne kompanije uvrštene u indeks Londonske burze FTSE 100.  

 

(Klix.ba)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Ilustracija: BitkoinRegion

INSTITUT ZA BEZBEDNOSNA ISTRAŽIVANJA EU: Kineska ulaganja šire korupciju na Zapadnom Balkanu

Reuters, Ilustracija: BitkoinSvet

ZAOKRET KA SAJBER FRONTU: NATO ulaže 3 milijarde dolara u satelitske i kompjuterske sisteme

Reuters, Ilustracija: BitkoinSrbija

DODELA NAGRADA АUREA 2017 Objavljeni finalisti za investiciju godine: U užem izboru 8 projekata!

Reuters, Ilustracija: BitkoinSvet

NAJAVIO JE POBEDU TRAMPA, A SAD PREDVIĐA NEŠTO MNOGO GORE: Noam Čomski upozorio svet na dolazeću katastrofu

Ostale vesti iz rubrike Biznis
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS