Biznis

Očekuju rast: Hrvati zlato počeli da kupuju i na poluge

Pored onih koji kupuju zlatne poluge, porasla je i kupovina ostalih oblika investicionog zlata

Objavljeno: 05.01.2017. 12:36h
Foto: Thinkstock, Zlato
Hrvatski građani su prošle godine značajno povećali ulaganja u investicijsko zlato, pri čemu je zabeležen i rast svih segmenata klijenata, od onih koji kupuju poluge od jednog kilograma do onih koji pazare zlato kao poklon.

Iz kompanije Auro Domus su saopštili da su im prihodi prošle godine dostigli 40 miliona kuna (5,27 miliona evra), što je 42 odsto više nego godinu ranije, piše Poslovni dnevnik. Rast prihoda pratio je i porast broja klijenata od oko 25 posto.

"Porasli su nam svi segmenti klijenata, od onih koji traže proizvode većih vrednosti, počev od najvećih poluga od jednog kilograma, preko klijenata zainteresovanih za proizvode srednje vrednosti kao što su zlatne poluge od 100 grama za 27.000 kuna ili 250 grama od 68.000 kuna, pa do klijenata koji uglavnom kupuju zlato kao dar", izjavio je direktor marketinga i odnosa s javnošću u Auro Domusu, Davor Žic.

Prema njegovim rečima, najprodavaniji artikli su mali i veliki dukat, čija se cena kreće oko 1.000, odnosno 4.000 kuna (132, odnosno 528 evra).

Vrednost zlata je u 2016. godini porasla za devet odsto, što je prvi godišnji rast cene tog plemenitog metala od 2012. godine. Cena bi tokom ove godine, smatraju analitičari, mogla značajno da raste. Prosečna procena cene zlata stručnjaka i investicionih banaka za narednih 12 meseci iznosi nešto više od 1.300 dolara za uncu, odnosno desetak odsto više nego danas.

"Analitičari svoje procene temelje na činjenici da će 2017. biti politički i ekonomski burna. S jedne strane, imamo najavljeni rast kamatnih stopa u SAD-u, što je povoljno za rast dolara, ali negativno za sektor investicionih metala. Međutim, i u 2016. Fed je najavio podizanje referentnih kamata, pa se to dogodilo tek u decembru, a cena zlata u prvom polugođu je skočila 30 posto. Osim toga, očekuje se da će veći deo povećanja kamata u decembru ionako 'pojesti' inflacija, stoga su realne kamatne stope i dalje vrlo niske", kazao je Žic, pise Poslovni dnevnik. (Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Thinkstock, ZlatoRegion

NEWSWEEK INTERVJU Dušan Reljić: EU da preispita politiku prema Balkanu

Thinkstock, ZlatoRegion

Multietničke države na Balkanu doživele su neuspeh: Vreme je za nacionalne koncepte

Thinkstock, ZlatoSrbija

​Smrt generala Trifunovića: Za Srbe je bio strašan izdajnik, a za Hrvate ratni zločinac

Thinkstock, ZlatoBiznis

Sve spremno za početak Svetskog ekonomskog foruma: O čemu će biti reči u Davosu?

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Biznis
Thinkstock, ZlatoBiznis

​Zakerberg pred sudom zbog krađe VR tehnologije: Moguća odšteta 2 milijarde dolara

Thinkstock, ZlatoBiznis

SIGURNOST NA PRVOM MESTU: Evo kako da bezbedno pošaljete fotografiju, video ili poruku

Thinkstock, ZlatoBiznis

Ponela ih brzina: Kina izgradila najveću i najskuplju mrežu brzih vozova, ali postoji problem...

Thinkstock, ZlatoBiznis

INDEKS BEDE Iznenađenja na top listi: Ovo je 10 najnesrećnijih zemalja sveta (FOTO)

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.