Biznis

​Od Trampa sa ljubavlju: Koliko su se ruski magnati zaradili posle pobede novog predsednika

Pored rasta akcija koje su u njihovom vlasništvu, ruski oligarsi si svoje bogatstvo uvećali i zbog rasta rublje

Objavljeno: 10.01.2017. 14:24h
Foto: Reuters, Genadij Timčenko
Najbogatiji ljudi Rusije od koji su neki veoma bliski Vladimiru Putinu su posle pobede Donalda Trampa zaradili 29 milijardi dolara, a sve zbog rasta akcija na ruskim berzama kao i rasta valute. 

Među najvećim dobitnicima su Genadij Timčenko, koji je među prvim koje su Amerikanci stavili na crnu listu zbog blizine Vladimira Putina. Akcije Novateka njegove firme koja se bavi prodajom prirodnog gasa porasle su 16 odsto od novembra, dovoljno da udeo od 23 odsto kore drži Timošenko dostigne 1,8 milijardi dolara.

Ovaj ruski biznismen je prodao svoj udeo u kompaniji Ganvor, gde je bio suosnivač, samo dan nakon što ga je američko ministartsvo finansija stavilo na crnu listu. SAD su tvrdile da je i sam Putin uložio u firmu i da ima interese u njoj. 

Najbogatiji čovek Rusije Leonid Mikelson je najviše profitirao. Kao investitor u Novateku Mikelson je zaradio 1,9 milijardi dolara od izbora u SAD, a sada je njegova vrednost 18,2 milijardi dolara. 

Mikelson i Timnčenko su obojica investirali zajedno sa milijarderom Kirilom Šamalovim, navodnim Putinovim zetom u kompaniji Sibur.

Sve zajedno ruski milijarderi su dodali 29 milijardi dolara od pobede Donalda Trampa, mnogo više nego bogataši u nekoj drugoj državi mimo SAD. 

Po proceni Forbsa, u SAD ima šest puta više milijardera nego u Rusiji. Ali su ruski svoje bogatstvo uvećali za 7,1 odsto, a američki za 2,8 odsto. 

Pored sankcija oligarsi su povećali svoje bogatstvo zbog rasta ruske rublje, koja je pala za 55 odsto u odnosu na dolar između 2014 i 2015. godine, ali je u 2016. zabeležila rast od 20 odsto. 

Vlasnici čeličana Aleksej Mordašov i Vladimir Lisin su takođe dosta profitirali i svaki je zaradio 1,6 milijardi odnosno 1,4 milijarde dolara od izbora. Lisin je oko 830 miliona dolara koje zaradio u prva tri dana nakon Trampove pobede. ( Newsweek.rs/Bloomberg)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Genadij TimčenkoSvet

TRAMP OTVORENO: Postoji mogućnost da dođe do velikog, velikog sukoba sa Severnom Korejom!

Reuters, Genadij TimčenkoEKSKLUZIVNO

NEWSWEEK INTERVJU Borut Pahor, predsednik Slovenije: I Tramp i Putin su dobro došli

Reuters, Genadij TimčenkoSvet

MARIN LE PEN IMA ŠANSE DA POBEDI: Kandidatkinja ekstremene desnice koristi Trampovu taktiku kako bi izmanipulisala glasače

Reuters, Genadij TimčenkoSvet

SUKOBI UNUTAR NATO: SAD optužuje Tursku da je ugrozila američke vojnike u Siriji

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Biznis
Reuters, Genadij TimčenkoBiznis

​UZBUNA! Loše vesti za korisnike najpopularnije aplikacije - WhatsApp se prisluškuje!

Reuters, Genadij TimčenkoBiznis

BITKA DUGA TRI VEKA: Ovo je istorija centralnih banaka koju ne žele da čuju

Reuters, Genadij TimčenkoPrestižna nagrada

SREBRNI WARC ZA INOVANTNE KOMUNIKACIJE: Direct Media osvojila svetsko priznanje!

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.