SPORT

NEODGOVORNI VLASNICI: Kako je fudbalski klub Liverpul umalo završio u rukama Bila Gejtsa

U dokumentima sa suđenja na kojem je klub preuzet od strane američke investicione kompanije, navodi se da je Liverpul ponuđen Gejtsu na proleće 2010. godine

Objavljeno: 08.02.2017. 14:24h
Foto: Ilustracija; Autor: Reuters
Fudbalski klub Liverpul ponuđen je milijarderu Bilu Gejtsu tokom perioda finansijske krize pod vlasništvom Džordža Žileta i Toma Hiksa. Amerikanci su klub kupili za 219 miliona funti 2007, a samo tri i po godine kasnije, Vrhovni sud u Londonu odobrio je 300 miliona vredno preuzimanje od strane investicione kompanije "New England Sports Ventures" (NESV), današnja "Fenway Sports Group".

Između vlasnika su bila česta neslaganja, pa iako su obojica želela da prodaju klub, Hiks nije želeo da proda svoj udeo u vlasništvu Žiletu, a ni Žilet ne želi da proda svoj udeo Hiksu. U međuvremenu, prodaja je postajala sve neophodnija jer dvojica nisu mogla da vrate novac koji su pozajmili za kupovunu.
 


U dokumentima sa suđenja na kojem je klub preuzet od strane američke investicione kompanije, a u koje je uvid ima "The Times", Liverpul je ponuđen Gejtsu na proleće 2010. godine.Američki hedž fond (investicioni fond za ograničen broj ulagača) Mil Fajnenšal, koji je pomagao Žiletu da refinansira dug za kupovinu kluba, pokušao je da zadrži Liverpul u vlasništvu NESV, ali kako su napori bili neuspešni, usledila je tužba protiv Žileta koji je optužen da duguje fondu "kamatu na učešće", na osnovu 70 miliona dolara vredne pozajmice i činjenice da je klub prodat ispod tržišne vrednosti.

Tajms izveštava i kako je predsednik kluba Ser Martin Brouton potvrdio da je Liverpul kontaktirao Bila Gejtsa i izvršnog direktora Njuingland Pejtriotsa Boba Krafta.

   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Ilustracija; Autor: ReutersMagazin

NEWSEEK PREDSTAVLJA Nadalova „La Decima“

Ilustracija; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Sportisti Saveza invalida Srbije: Sve može sem drvene peći!

Ilustracija; Autor: ReutersSvet

BIL GEJTS IZGUBIO PRIMAT: Ovo je sada najbogatiji čovek na planeti (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Biznis
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS