Biznis

NEZAUSTAVLJIV USPON: Epl prva kompanija koja je dostigla tržišnu vrednost od 800 milijardi dolara!

Vrednost deonice proizvođača Ajfona porasla je gotovo 50 posto od američkih predsedničkih izbora

Objavljeno: 10.05.2017. 11:53h
Foto: Profimedia, Epl
Tehnološki gigant Epl je prva američka kompanija čija je tržišna kapitalizacija dostigla 800 milijardi dolara, nešto više od dve godine nakon što je prešla prag od 700 milijardi dolara.

Na zatvaranju berzi u utorak Eplova deonica je porasla 0,64 posto, na 153,99 dolara, čime procenjena tržišna vrednost kompanije iznosi 802,8 milijardi dolara. Vrednost deonice proizvođača Ajfona porasla je 33 posto ove godine i gotovo 50 posto od američkih predsedničkih izbora u novembru. Kompanija trenutno predstavlja četiri posto od ukupne vrednosti kompanija uvrštenih u indeks S&P 500, koja iznosi 21,700 milijardi dolara. 
 
"To samo pokazuje koliko je to moćna franšiza. Moguće je da je najmoćnija franšiza u zemlji danas", rekao je predsednik finansijske kuće LibertyView Capital Management Rik Mekler. 

"S obzirom na to da ima ograničeni broj proizvoda, stvarno je dominirala tržištem na način na koji tek nekoliko kompanija može, a uspela je i da zadrži maržu uprkos brojnim konkurentima", naglasio je Mekler.

Ako Epl nastavi ovako da napreduje, kompanija će do kraja ove godine dostići tržišnu vrednost od 1.000 milijardi dolara. Vrednost Epla prilikom jučerašnjeg zatvaranja tržišta od 802,8 milijarde dolara veća je od vrednosti ekonomija 45 od 50 američkih država. Pritom, veću vrednost imaju samo države Ilinois, Florida, Njujork, Teksas i Kalifornija.
 
(Al Jazeera)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, EplSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Profimedia, EplSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Profimedia, EplMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Profimedia, EplMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ostale vesti iz rubrike Biznis
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS