Foto

POSAO ZA REMBRANTA: Šarenolikost društva na parlamentarnim izborima u Holandiji (FOTO)

Skoro 13 miliona Holanđana danas ima veliki izbor - mogu da glasaju za čak 28 partija

Objavljeno: 15.03.2017. 12:17h
Foto: Parlamentarni izbori u Holandiji; Autor: AP
Izborna mesta širom Holandije otvorena su jutros, a rezultat glasanja na ovim parlamentarnim izborima očekuje se sa nestrpljenjem u Evropi zbog toga što bi mogao da bude indikator snage krajnje desnice pred izbore u Francuskoj i Nemačkoj kasnije ove godine.
 


U ispitivanjima pred izbore najbolje se kotirao aktuelni premijer Mark Rute sa svojom strankom desnice VVD, dok ga u stopu prati Partija za slobodu krajnjeg desničara Gerta Vildersa.

Parlamentarni izbori u Holandiji; Autor: AP

Rute koji je već dva puta bio premijer, građanima je poručio da prave izbor između njega - sigurnog staratelja nacije na putu ekonomskog jačanja zemlje i Vildersa, anti-islamističkog radikala koji ukoliko bi stupio na funkciju ne bi bio spreman da donese teške odluke.

Parlamentarni izbori u Holandiji; Autor: AP

Većinu od 150 poslanika teško da može da osvoji neka partija pošto ankete nijednoj stranci ne daju preko 20 odsto, pa bi vladajuću većinu moglo da čini i pet partija.

Parlamentarni izbori u Holandiji; Autor: AP

Vilders, ekstremno desničarski populista, evroskeptik i protivnik islama koji je dugo vodio u anketama, glasao je okružen medijima i obezbeđenjem na svom biračkom mestu u školi u Hagu.

Gert Vilders glasa na parlamentarnim izborima u Holandiji; Autor: AP

Ukoliko bi Vildersova Partija za slobodu (PVV) pobedila, imala bi male šanse da učestvuje u vladi pošto je neomiljen kod drugih stranaka. PVV, prema anketama gubi podršku u poslednje vreme, ali je i dalje je vrlo blizu liberalne Narodne partije za slobodu i demokratiju premijera Marka Rutea.

Gert Vilders posle glasanja na parlamentarnim izborima u Holandiji; Autor: Reuters

Vilders se zalaže za zatvaranje granica za imigrante iz muslimanski zemalja, zatvaranje džamija i zabranu Kurana. Mada će Vilders teško igrati neku ulogu u vladi, deo njegove platforme su prihvatile i druge partije kako bi privukle njegove glasače.
Poslednji dani predizborne kampanje bili su u senci diplomatske krize sa Turskom zbog odbijanja Holandije da dozvoli da dvoje ministara iz Ankare govore na mitinzima podrške turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Mark Rute glasa na parlamentarnim izborima u Holandiji; Autor: AP

Kriza je pokazala da Rute ne podleže spoljnom pritisku, što mu je donelo podršku građana.

Mark Rute posle glasanja na parlamentarnim izborima u Holandiji; Autor: AP

12,9 miliona građana svoje pravo glasa može iskoristiti do 21.00 čas. Imaju veliki izbor, s obzirom da mogu da glasaju za čak 28 partija.

Parlamentarni izbori u Holandiji; Autor: Reuters

Komentatori iz inostranstva pažljivo prate holandske izbore kao mogući indikator da li se dalje šitri talas populizma na kojem su Britanci glasali za Bregzit a Amerikanci izabrali Donalda Trampa za predsednika. U Evropskoj uniji se ove godine održava još dvoje važnih izbora - krajem aprila prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, a u septembru parlamentarni izbori u Nemačkoj.

Parlamentarni izbori u Holandiji; Autor: Reuters

Mada se i u Holandiji spekulisalo o mogućem izlasku iz EU, među Holanđanima je posle referenduma u Velikoj Britaniji pala podrška za izlazak iz Unije i čak je Vildersova partija smanjila retoriku protiv Brisela dok se fokusirala na pitanje migracija i kulture.

Amsterdam na dan parlamentarnih izbora u Holandiji; Autor: Reuters

Očekuje se da će Ruteova VVD imati manje poslanika u novom sazivu, dok bi više poslanika mogli dobiti Vildersovi populisti, kao i desničarski Hrišćansko demokratski apel, ali i liberalne demokrate D66 i levičarska Zelena partija.

   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Parlamentarni izbori u Holandiji; Autor: APSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Parlamentarni izbori u Holandiji; Autor: APMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Parlamentarni izbori u Holandiji; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Mediji i politika: Štampa (ne) može da zameni institucije

Parlamentarni izbori u Holandiji; Autor: APSvet

​LIBIJSKI RIVALI DOGOVORILI PREKID VATRE I IZBORE: Makron posredovao sastanku generala Haftara i Saradža

Ostale vesti iz rubrike Foto
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS