Konferencija

AMG konferencija: Poljoprivreda jeste šansa Srbije (VIDEO, FOTO)

Trenutna dešavanja u srpskoj poljoprivredi i njeni potencijali, konkurentnost i politika podsticaja poljoprivrede su glavne teme današnje konferencije u organizaciji magazina Newsweek Srbija i National Geographic

Objavljeno: 15.12.2015. 10:40h
Foto: Zorana Jevtić, Newsweek konferencija
Magazini Newsweek i National Geographic danas su u hotelu Crowne Plaza, sa početkom u 11 časova, organizovali konferenciju pod nazivom “Da li je poljoprivreda šansa Srbije”.

Na konferenciji je bilo reči o trenutnim dešavanjima u srpskoj poljoprivredi i njenim potencijalima.

Skup je otvorio direktor korporativnih poslova Adria Media Group Nikola Papak a na početku skupa direktor Global Seed-a Saša Vitošević, koji je bio i moderator konferencije, objasnio je da se konkurentnost naše poljoprivrede mora posmatrati kroz više faktora. Kao jedan od njih, on je naveo sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Rusijom, EU i zemljama CEFTA. Drugi bitan faktor su podsticaji koje daje država, dok je kao jedan od važnih stavki Vitošević naveo i primene novih znanja i tehnologija.


Zorana Jevtić, Saša Vitošević na konferenciji Da li je poljoprivreda šansa Srbije

Bitan faktor je monetarna politika, a kamatne stope u Srbiji su od 5 do 9 dok odsto dok su u EU oko 3 odsto pa se postavlja pitanje kako možemo da budemo konkurentni u takvoj situaciji - rekao je on i dodao da je bitan faktor i kurs dinara koji je nerealan.

Marina Lopičić, Konferencija Da li je poljoprivreda šansa Srbije

Govoreći o iskorišćenosti sporazuma koje Srbija ima sa drugim zemljama i EU, 
naglasio je da ova kompanija ima veoma uspešnu stočarsku proizvodnju, naročito u svinjarstvu ali da naše svinje nije moguće izvoziti na tržište EU dok je njihovim proizvođačima omogućeno da na naše tržište plasiraju meso.

- Što se tiče Rusije koristimo tu šansu za slobodnu trgovinu u izvozu jabuka i drugog povrća, a što se tiče svinja prošle godine smo radili jednu značajnu isporuku, ali je Rusija donela odluku da bude nezavisna u toj proizvodnji. S druge strane, ove godine postoji dizbalans cena proizvođača EU zbog kojih ne možemo da budemo dovoljno konkurentni. Tako da sporazum koji je Srbija sklopila sa EU više služi njihovim kompanijama da plasiraju svoje proizvode na srpsko tržište a mnogo manje naši proizvodi idu tamo - rekao je on.Direktor Delta agrar grupe Ivan Kostić  tvrdi da je primarni uslov razvoja poljoprivrede ulaganje u znanje i  naveo da poljoprivrednici moraju da se udružuju. "Treba doneti neku globalnu strategiju i uraditi transfer znanja. Sa transferom znanja treba investirati u poljoprivrednu proizvodnju i onda doći do toga da budemo konkurentni na evropskom tržištu. Tada možemo da očekujemo da poljoprivreda bude srpska šansa" kaže on. 

S druge strane, Goran Borčak iz Viktorija Grupe rekao je da su u preradi kojom se bave sporazumi koje je Srbija potpisala dosta pomogli ali da se u njihovom slučaju radi o totalno drugačijoj proizvodnji u kojoj su im najviše pomogli serftifikati o genetski nemodifikovanoj soji koje poseduju. Ipak, on se požalio na kurs koji pravi probleme svim izvoznicima.

Zorana Jevtić, Newsweek konferencija

- Ono što nama kao izvoznicima ne odgovara je depresiran kurs i to da je kupovna moć evra u Srbiji nekada i danas su različite priče. Naš proizvod koji se prodaje na svetskom tržištu se prodaje za evro, ali kada taj evro konvertujete u 120 dinara onda vidite šta možete da kupite za te pare - rekao je on i dodao da ozbiljni poljoprivredni proizvođači nemaju ni adekvatnu kreditnu podršku.

Kao jedan od problema poljoprivrede predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić naglasio je i problem sa budžetskim davanjima za poljoprivredu.

- Osnovna karakteristika naše budžetske podrške je nepredvidivost. Nedopustivo je da jedino poljoprivrednici ne znaju koliko će subvencija dobiti i da to zavisi koliko će članova porodice biti za šerpom agrarnih subvencija - kazao je Ševarlić.

Inače, Ševarlić je se založio za formiranje jedinstvenog udruženja na nivou Srbije koje bi uticalo na donošenje zakona o poljoprivredi i naglasio da su potrebne i ogromne investicije.

Kurir, Newsweek konferencija

Učesnici su se dotakli i teme pomoći države, a Radovan Pejanović iz Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede naglasio je da se proizvođači više ne mogu oslanjati mnogo na državu jer ona nema dovoljno sredstava za subvencije. Zbog toga, Pejanović smatra da se u Srbiji mora promeniti i način razmišljanja.

- U okviru reindustrijalizacije agro industrija mora da bude primarna i tu moramo da izvršimo promene u shvatanjima, od same vlade do svih drugih učesnika. Iako smo ušli u kapitalizam u glavama smo još uvek u socijalizmu - rekao je on. Pejović je dodao da je poljoprivreda šansa Srbije, ali nikako kao samostalna već kao agroindustrija.

(Radomir Marković)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Zorana Jevtić, Newsweek konferencijaSrbija

KULTURNO NASLEĐE VREDI EVROPI: Kako je Gostuša, najneobičnije selo u Srbiji, postala poznata širom Starog kontinenta (FOTO)

Zorana Jevtić, Newsweek konferencijaSvet

NEMAČKI MINISTAR SPOLJNJIH POSLOVA O SRBIJI: Ne znam zašto se slavi Rusija, a ne Evropska unija

Zorana Jevtić, Newsweek konferencijaSvet

PUTIN U RAZGOVORU SA SVETSKIM MEDIJIMA: Postojali su razni pokušaji, ali Rusija se obuzdati ne može

Zorana Jevtić, Newsweek konferencijaSrbija

OČAJNIČKI POTEZ POVRTARA: Zbog nezadovoljstva cenom podelio 1,5 tona tikvica prolaznicima

Ostale vesti iz rubrike Konferencija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS