Kultura

Na današnji dan: Umro Stefan Prvovenčani, Srbija dobila Veliku školu, Slobodan Milošević izgubio izbore

Da bi učvrstio nezavisnost od Vizantije, Stefan Nemanjić Prvovenčani napravio je zaokret u spoljnoj politici okrenuvši se novim saveznicima, Mletačkoj republici i papi. Napisao je Žitije Svetog Simeona

Objavljeno: 24.09.2015. 11:47h
Foto: Wikipedia, Grafika Anastasa Jovanovića, Stefan Nemanja predaje presto Stefanu Prvovenčanom
Današnji dan obiluje istorijskim događajima važnim za srpsku istoriju i kulturu: 

1227 - Umro je prvi srpski kralj Stefan Nemanjić Prvovenčani, drugi sin velikog župana Stefana Nemanje, za vreme čije vladavine je Srpska pravoslavna crkva stekla autokefalnost. Da bi učvrstio nezavisnost od Vizantije, napravio je zaokret u spoljnoj politici okrenuvši se novim saveznicima, Mletačkoj republici i papi. Napisao je "Žitije svetog Simeona" (Stefana Nemanje). 


1863 - U Beogradu je osnovana Velika škola koja je imala Filozofski, Pravni i Tehnički fakultet, a nastava je održavana u Kapetan-Mišinom zdanju. Škola je prerasla u Beogradski univerzitet 1905, kada su otvoreni Medicinski, Bogoslovski i Poljoprivredni fakultet. Interesantno je da je pet godina kasnije u Subotici osnovana Gradska muzička škola, prva na teritoriji današnje Srbije. 

 
1852 - Francuski inženjer Anri Žifar izveo je prvi let dirižablom na parni pogon i preleteo 27 kilometara od Pariza do Trapa. 

1915 - Francuska i Velika Britanija su u Prvom svetskom ratu otvorile Solunski front na koji su upućene snage sa fronta u Galipolju. 


1941 - Vlade 15 zemalja, među kojima i Kraljevine Jugoslavije, potpisale su na konferenciji u Londonu Atlantsku povelju. Povelju u osam tačaka proklamovali su 14. avgusta američki predsednik Ruzvelt i britanski premijer Čerčil kao politički program saveznika u borbi protiv sila osovine u Drugom svetskom ratu. Taj dokument je kasnije poslužio kao osnova Povelje UN. 

1941 - Partizani su u Drugom svetskom ratu zauzeli grad Užice, u Srbiji, koji je potom bio sedište Užičke republike i Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije do 30. novembra 1941, kada su ga ponovo zauzeli Nemci. 


1960 - U Njuportu je porinut "Enterprajz", prvi američki nosač aviona na atomski pogon. 

1971 - Velika Britanija proterala je 90 sovjetskih diplomata zbog navodne špijunske delatnosti. 

1986 - Beogradski list "Večernje novosti" objavio je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je potom dobio medijski tretman srpskog nacionalnog programa i izazvao žestoke kritike u Srbiji i drugim republikama bivše Jugoslavije, naročito u Hrvatskoj. 

1996 - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska potpisale su dokument o zabrani nuklearnih proba. 

1996 - Umro je ruski špijun Pavel Sudoplatov, koji je, prema zapadnim izvorima, ukrao američki plan za atomsku bombu i organizovao ubistvo ruskog revolucionara Lava Trockog. 


1998 - Dan nakon poziva UN jugoslovenskoj vladi i kosovskim Albancima da prekinu sukobe i nasilje na Kosovu, Savet NATO-a odobrio je izdavanje Akta upozorenja (Act Warn) za ograničenu akciju iz vazduha i za "fazne vazdušne operacije" na Kosovu. 

2000 - Pobedom udružene opozicije na izborima u Srbiji i SR Jugoslaviji, završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića. Ne želeći da prihvati poraz, dotada vladajuća Socijalistička partija Srbije i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je zapretila građanskim ratom u Srbiji. Kriza je okončana 5. oktobra nakon masovnih protesta širom Srbije, a novi predsednik SR Jugoslavije postao je Vojislav Koštunica, lider Demokratske stranke Srbije i predsednički kandidat DOS-a. 

2001 - Predsednik SAD Džordž Buš naredio je američkim finansijskim institucijama da zamrznu račune 27 grupa i pojedinaca za koje se sumnja da pomažu teroriste. 

2004 - Umrla je francuska književnica Fransoaz Sagan, koja je 1954. godine postigla ogroman uspeh svojim prvim romanom "Dobar dan tugo". 

2009 - Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju čiji je cilj oslobađanje sveta od nuklearnog naoružanja. Sednicom je predsedavao američki predsednik Barak Obama.

(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Wikipedia, Grafika Anastasa Jovanovića, Stefan Nemanja predaje presto Stefanu PrvovenčanomMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Wikipedia, Grafika Anastasa Jovanovića, Stefan Nemanja predaje presto Stefanu PrvovenčanomMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Wikipedia, Grafika Anastasa Jovanovića, Stefan Nemanja predaje presto Stefanu PrvovenčanomMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Wikipedia, Grafika Anastasa Jovanovića, Stefan Nemanja predaje presto Stefanu PrvovenčanomSvet

NIKAD NIJE KASNO: Veteran iz Drugog svetskog rata menja pol u 90. godini (VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS