Kultura

Španski Romi naterali Akademiju nauka da promeni definiciju u rečniku

U rečniku koji izdaje i priprema Španska Kraljevska akademija promenjena je definicija reči ciganin uz čije objašnjenje sada piše - varalica - kako bi se ukazalo na njenu uvredljivu konotaciju

Objavljeno: 16.10.2015. 18:46h
Foto: Reuters, Mnogi plesači Flamenka su Romi
Španska Kraljevska akademija uvažila je proteste romske zajednice i u svom rečeniku promenila definiciju reči "ciganin" uz čije objašnjenje sada piše "varalica" kako bi se ukazalo na njenu uvredljivu konotaciju.

Nacionalni savet Roma pozdravio je odluku akademije, ali je najavio da će i dalje insistirati da se ta referenca u potpunosti izbaci iz rečnika.

Savet je pokrenuo kampanju protiv pomenutog termina prošle godine u okviru napora da se javnosti skrene pažnja na diskriminaciju pripadnika romske zajednice u zemlji. Kontroverzni izraz pojavio se u 23. izdanju rečnika nakon protesta Roma da je u prethodnom izdanju uz reč "ciganin" (gitano na španskom) stajalo objašnjenje "osoba koja vara ili pokušava da prevari".

Predstavnica Saveta Roma, Sara Himenes, izjavila je da je "izabrano manje od dva zla", ali se zapitala zašto akademija nije iskoristila priliku da iz rečnika izbaci problematični izraz.

Akademija je odgovorila da ne namerava da to učini u skorije vreme, ističući da rečničke definicije ukazuju na trenutnu upotrebu neke reči i da one nemaju za cilj da diskriminišu bilo koga.

Od 47 miliona Španaca, oko 750.000 je romskog porekla. Iako manjina, Romi su uvek činili važan deo španskog društva i kulture, posebno zbog svog jakog uticaja na flamenko, čuvenu špansku muziku i ples.

Jedan od najpoznatijih španskih flamenko plesača, Hoakin Kortes, je Rom. Iako su učinjeni ogromni napori kako bi se što više integrisali u špansko društvo, Romi su i dalje marginalizovani i diskriminisani, posebno na polju stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja.

(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest
Tagovi ŠpanijaRomi

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Mnogi plesači Flamenka su RomiMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Reuters, Mnogi plesači Flamenka su RomiKultura

ZAKAZANA EKSHUMACIJA SALVADORA DALIJA: "Izgubljena ćerka" tražila DNK proveru očinstva

Reuters, Mnogi plesači Flamenka su RomiSvet

DAN KOJI ĆE ODREDITI BUDUĆNOST KATALONIJE: Referendum o nezavisnosti španske pokrajine zakazan za 1. oktobar

Reuters, Mnogi plesači Flamenka su RomiKultura

TITOVA KNJIGA ŽALOSTI NA PRODAJU: Ukradene posvete iz Muzeja istorije Jugoslavije na aukciji u Španiji

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS