Kultura

Neverovatno: Beograd bio inspiracija Tolkinu u Gospodaru prstenova (VIDEO)

Na mapi koja je slučajno pronađena, Tolkin pominje Beograd, Kipar i Jerusalim kao odrednice i inspiraciju za pojedine delove koje je opisao u

Objavljeno: 26.10.2015. 21:49h
Foto: Youtube Printscreen, Scena iz trilogije Gospodar prstenova
Otkrivena je nova, senzacionalna mapa Tolkinovog Srednjeg sveta iz Gospodara prstenova! 

Kako se pretpostavlja, lično Tolkin je zelenim mastilom i običnom olovkom dopisivao svoje primedbe kako treba da izgledaju pojedini delovi sveta koji je on izmislio u fantastičnoj trilogiji! 
Prema tim komentarima, glavni grad Hobita je na istoj geografskoj širini kao Oksford, a italijanski grad Ravena je bio vizuelna inspiracija za tvrđavu Minas Tirit. 

U svojim komentarima upisanim na mapi i pratećim dokumentima, Tolkin pominje Beograd, Kipar i Jerusalim kao inspiraciju za pojedine delove Srednje zemlje. 

Mapa je pronađena slučajno, u primerku knjige koju je posedovala ilustratorka Polin Bejns, koja je radila na ilustracijama nekoliko Tolkinovih knjiga. 

Specijalista iz Oksforda otkrio je da je Bejns sklonila Tolkinovu mapu iz drugog izdanja, dok je radila na svojoj verziji Srednje zemlje za izdanje trilogije koje je objavljeno 1970. 

SAZNAJTE ZAŠTO TOLKIN NIJE DOBIO NOBELOVU NAGRADU 

U primedbama koje je upisao Tolkin vidi se s koliko ljubavi i pažnje je pristupao kreiranju svog virtuelnog sveta, jer je čak opisivao kako treba da izgleda flora i fauna, a ispravljao je i greške koje je video. 

Kuća specijalizovana za prodaju retkih knjiga, Blekvel, ocenila je da je ova mapa "važan dokument koji pokazuje po prvi put koliko je dug bio zajednički kreativni proces Tolkina i ilustratorke."

Mapa će tokom ovog meseca biti prodata na aukciji, a Blekvel procenjuje da je početna cena za ovaj raritet - 60,000 funti. 

(Newsweek.rs / Independent.co.uk)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Youtube Printscreen, Scena iz trilogije Gospodar prstenovaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Youtube Printscreen, Scena iz trilogije Gospodar prstenovaSrbija

TRAMPOVA KOMPANIJA DEMANTOVALA PISANJE SRPSKIH MEDIJA: Ne planiramo izgradnju hotela na mestu bombardovanog Generalštaba

Youtube Printscreen, Scena iz trilogije Gospodar prstenovaRegion

SVE JE ISTO, SAMO...: Cilj EU je da stvori mini Jugoslaviju na Balkanu

Youtube Printscreen, Scena iz trilogije Gospodar prstenovaSrbija

Beograd ponovo postaje centar studentskog sveta

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS