Kultura

Kineski zid nije jedini: 7 prizora u Kini koji ostavljaju bez daha (FOTO)

Na nekim mestima u Kini priroda se potrudila da se zapitate koliko zaista poznajete planetu na kojoj živimo i rešila da nas podseti da je ona najveći umetnik

Objavljeno: 30.10.2015. 14:02h
Foto: Profimedia, Huanglong
Kina, kao velika zemlja, obiluje turističkim atrakcijama, ali pored onih koje su delo ljudske ruke, brojnre su one u kojima se priroda potrudila da se zapitate koliko ne poznajete našu planetu. Iako je teško napraviti odabir, evo liste nekih od najvećih.

1. Tjanci planine
Profimedia, Tianci vrhovi


Ovi čuveni stubovi koje je izvajala priroda nalaze se u Džangđaje nacionalnom parku u Kini. Iako deluje tako, formiranje ovih stubova nema veze sa erozijom krečnjaka kojim je ovaj predeo bogat. Oni su, ipak nastali fizičkom erozijom tla, i uticajem leda tokom zime. 

Oni su umrli, ali njihova zarada nije: Poznati koji zarađuju i posle smrti (FOTO)

2. Huanglong

Profimedia, Huanglong
Ovaj predeo se nalazi na severozapadnom delu provincije Sečuan, 150 kilometara od glavnog grada Sičuana. Oblast je poznata po jezerima koja su formirana u bazenima kalcijuma, kao i različitim vrstama šuma. Ceo prostor je pod zaštitom UNESCO od 1992. godine.

Ukupna dužina doline Huanglong je 3,6 kilometara i a naziv "Zlatni zmaj" je dobila upravo po tome što podseća na mitsku životinju. Jezera karakterišu žuta, zelena, plava i braon boja.

Gradovi fatamorgane: Ovih sedam gradova je napravljeno samo za turiste (FOTO)


3. Ginsu Šarene planine
Shutterstock, Ginsu Šarene planine


Jedinstvena formacija stena Danksija nalazi se u Kini odmah do mesta Zangaj i već godinama niže svoje turustičke uspehe. Čak i za majku prirodu, stvaranje ovakvog komada umetnosti nije bilo lako.

Ustvari, bilo joj je potrebno čak 24 miliona godina. Neobične boje stena rezultat su taloženja crvenog peščnjaka i slojeva minerala. Vetar i kiša daju senkama završni izgled rezbarenjem čudesnih i prekrasnih oblika koji se razlikuju u boji, teksturi, obliku i veličini.

Planina nudi nezaboravan prizor skoro na svim svojim delovima, a deo koji se nalazi u Ginsu, provinciji u severozapadnoj Kini, stekao je svetsku slavu i dobio svoje mesto na listi UNESCO-ve Svetske baštine.
 
Profimedia, Huangšan

4. Huangšan

I ova oblast je pod zaštitom UNESCO, a poznata je po posebno obrađenim granitnim planinskim vrhovima.

Oblast je kao takva čest motiv na platnima kineskih slikara, ali i u kineskoj literaturi, a spada i u jednu od najposećenijih destinacija za turiste u ovoj zemlji.

To i nečudi jer u ovoj oblasti ima preko 140 znamenitosti koje turisti mogu da obiđu.
Godišnje oblast poseti oko 1,5 miliona turista. Pored ostalog oblast je poiznata i po uzgajanju čajeva.

Inače reditelj filma Avatar Džejms Kameron je rekao da mu je jedna od inspiracija za scenografiju u filnu bio upravo Huangšan.  

Profimedia, Huangšan


Profimedia, Huangšan

5. Pećine iz Maiđišana

profim4edia, Maiđišan pećine


Predstavljaju niz od 194 pećine koje su usečene na brdu Maiđišan u severnozapadnoj Kini. 

Profimedia, Pećine Maiđišan

Ovaj oblik aritekture u stenama sadrži oko 7.200 budističkih skluptura i oko hiljadu kvadratnih metara murala. Izgradnja komplksa je počela u vreme dinastije Ćin.

6. Juanjang pirinčane terase

Profimedia, Juanjang pirinčane terase


Nalaze se u provinciji Junan. Grad Stari Juanjang se nalazi na visini 1570 metara, a u njegovoj blizini se nalaze čuvene pirinčane terase koje su usečene u obronke planine. Ovaj oblik uzgajanja pirinča postoji već 1300 godina. Zbog temperarura zimi, iako se voda nikada ne zamrzne, moguće je imati samo jednu žetvu pirinča godišnje. 

7. Put ka vrhu Tjenanmen planina

Profimedia, Put ka vrhu Tjenanmen planine

Planina Tijenanmen se nalazi u provinciji Hunan i do njenog vrha vodi krivudavi put. Ipak za one koji ne mogu da pešače postoji i žičara koja je proglašana najdužom a svetu. Na vrhu se nalazi čuveni budistički hram, koji je originalno napravljen u vreme dinastije Tang, a sada rekonstruisan. 
(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, HuanglongSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Profimedia, HuanglongNAUKA

NAJRANIJE OD KAKO SE VRŠE MERENJA: Planeta Zemlja već 2. avgusta ulazi u ekološki dug!

Profimedia, HuanglongSvet

KINESKE UVEZENE MLADE: Seks trafiking kao izlaz iz problema 30 miliona neženja

Profimedia, HuanglongSvet

KINA UPOZORILA INDIJU: Ne izazivajte sreću, povucite vojsku sa kineske teritorije!

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS