Kultura

34 godine od Krležine smrti (FOTO)

Slavljen i osporavan, pisac za kog su mnogi tvrdili da je "morao da dobije Nobela umesto Andrića" biće zapamćen po izreci "Sačuvaj me bože srpskog junaštva i hrvatske kulture"

Objavljeno: 29.12.2015. 14:55h
Foto: Wikipedia, Grob Miroslava Krleže i njegove supruge Bele
Na današnji dan 1981. umro je Miroslav Krleža, hrvatski i jugoslovenski pisac.

Slavljen i osporavan, blagosiljan i klet. Pisac za kog su mnogi u književnim krugovima tvrdili da je "morao da dobije Nobelovu nagradu umesto Ive Andrića". 
Wikipedia, Spomenik Miroslavu Krleži u Zagrebu


Rođen je 1893. u Zagrebu, a visoko obrazovanje stekao je u vojnoj akademiji u Budimpešti.

POVODLJIVI KRLEŽA

Kao učenik niže zagrebačke gimnazije, Krleža je bio okrenut prema radničkom pokretu. Uoči balkanskih ratova poneo Krleža je ubeđeno očekivao nacionalni prevrat. 
Sa takvim osećanjima on je prešao u Srbiju s namerom da kao dobrovoljac stupi u srpsku vojsku, ali su ga uhapsili, ispitivali (pod sumnjom da je špijun), pa ga vratile austrijskim vlastima u Zemunu. Osumnjičen da je srpski špijun, Krleža je ponovo uhapšen, lišen čina i, kad je otpočeo Prvi svetski rat, poslat na Istočni front kao običan vojnik. Njegova lična drama uticala je na to posle rata sudbinu južnoslovenskih naroda sagleda u idealima socijalističke ideologije. 

Krleža je bio pisac kom je politika bila najvažnija tema. Bio je lični prijatelj s Josipom Brozom, ali je 1933. ušao u otvoreni sukob s levičarima zbog pojedinih tekstova. Čak ni prijateljstvo s Titom mu nije pomoglo. 

Krleža je, s druge strane, bio kum sa srpskim piscem Dragišom Vasićem, koji je osuđen i pogubljen kao glavni ideolog četničkog pokreta.

Drugi svetski rat je Krleža proveo u Zagrebu u strogom ćutanju. Uhapsio ga je Gestapo pa pustio, zahvaljujući uticaju koji je u Hrvatskoj imala njegova supruga Bela. Vlasti NDH su mu nudile zaštitu i predlagale saradnju: Dva puta mu je lično ponudio Pavelić, ali je Krleža, plašeći se osvete komunista, to izbegao, te je praktično čitav Drugi svetski rat proveo u svojevrsnom kućnom pritvoru. 

KRLEŽA, TITO I PISCI

Posle Rata Krleža je ponovo našao svoje mesto u društvu: Tito ga je lično pomilovao i dao mu privilegiju da bude jedan od retkih koji mogu da uđu kod njega - kad god žele. Ipak, Krleža zahvaljujući krilu partije na čelu kog je bio Milovan Đilas sve do 1948. godine nije objavio ni jedno slovo. Posle Rezolucije Informbiroa. situacija se drastično menja.

 
Wikipedia, Ivo Andrić i Miroslav Krleža
Krleža je sa Ivom Andrićem imao izrazito turbulentne odnose, što je eskaliralo kada je Andrić za svoj roman Na Drini ćuprija dobio Nobelovu nagradu. 

Miljenko Jergović, jedan od najpoznatijih pisaca današnjice pragmatično i tačno zaključuje da "sto za kojim bi sedeli Andrić i Krleža nije mogao imati začelje. Bio je to sto s dva čela, kao što je i cela naša književnost, u to duhovno bogato i sadržajno vreme, imala svoga Getea u dvojici pisaca". 

Dobrica Ćosić (iako je cenio spisateljske kvalitete Krleže) je svoje razgovore s njim završavao na ivici incidenta, dok je Borislav Pekić govorio o Krleži kao o "zarobljeniku jedne ideje. Tačnije, jedne ideologije, jednog nižeg oblika ideje", što je razumljivo s obzirom na politička ubeđenja dva autora. 

Krleža će, osim po nebrojenim delima iz 66 godina duge spisateljske karijere, ostati zapamćen i po (barem tri) nezaboravnim citatima: 

"Sačuvaj me bože srpskog junaštva i hrvatske kulture."

"Ljudi se međusobno varaju, lažu jedni drugima u lice, obmanjuju se laskanjem i prozirno pretvorljivim udvaranjem, a to im često poštenoljudski izgleda nerazmerno hrabrije nego da jedni drugima kažu golu istinu."

„S ljudima zajedno smrdi, ali je toplo.“

(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Wikipedia, Grob Miroslava Krleže i njegove supruge BeleMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Wikipedia, Grob Miroslava Krleže i njegove supruge BeleMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Sećanja Tome File na vreme provedeno s prvom damom SFRJ: Jovanka je kod sebe imala pištolj za likvidacije

Wikipedia, Grob Miroslava Krleže i njegove supruge BeleMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Wikipedia, Grob Miroslava Krleže i njegove supruge BeleMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS