Kultura

Izgubljena prednost: Ovo je 10 najvećih vojnih grešaka svih vremena

Od početka istorije pa sve do danas bitke su gubljene zbog lošeg vremena, nedovoljno municije i loše sreće. Isto tako za brojne poraze kriva je loše procena i aljkavo planiranje. Ovo su najgore vojne greške u istoriji

Objavljeno: 12.01.2016. 19:30h
Foto: Wikipedia, Napoleon u zapaljenoj Moskvi
Svako može da izgubi bitku. Sve što treba jeste slabija vojska. Sa druge strane poseban "talenat" je  potreban za gubljenje bitke u koju se ulazi sa prednošću.

Mnogi komandati su kroz istoriju gubili bitke u kojoj su imali ili brojčanu i tehničku nadmoć, ili bolju poziciju ili sve to zajedno. Greške koje su pravili bile su tako krupne da su dovele do toga da njihove vojske prokockaju praktično zagarantovanu pobedu

Ovo su najgore greške u istoriji ratovanja:

10. Opsada tvrđave Žao

Do 260. pne. Kina je opsedala tvrđavu Žao u Šangdangu već 3 godine. Odlučan da prelomi u svoju korist, Žao Kuo je poveo 450.000 ljudi u razbijanje opsade. Kineska armije pod komandom  Bai Kija bila je manja i počela je da se povlači. Željan da uništi neprijatelja, Žao Kuo pojurio je sa vojskom ostavivši kolonu sa zalihama iza. To je omogućilo kineskoj konjici da uništi sve zalihe suprotstavljene armije. 

Robovi koji su osnovali carstvo od 300 godina: Ovo je jedna od najmoćnijih država u istoriji

Bez hrane, Žao Kuo je bio primoran da se povuče u Šangdang, ali kako ni tamo nije bilo namirnica dovočnih da nahrani toliku vojsku, ubijen je 46 dana kasnije kada se u uzaludnom pokušaju probijanja opsade njegova izgladnela armija predala. Bai Ki je prema zapisima pogubio 400.000 vojnika, a Žao Kuo, zato što nije vodio račuuna o logistici, izgubio je i život i armiju.
Thinkstock, Kineski zid
9. Bitka kod Trazimenskog jezera

Bitka kod Trazimenskog jezera odigrala se 24. juna 217. pne. između vojske Kartagine pod Hanibalovom komandom i vojske Rimske republike pod komandom Gaja Flaminija. To je bila jedna od bitaka Drugog punskog rata i predstavlja primer najuspešnije zasede u istoriji ratovanja.

Hanibal je postavio mali odred vojske koji je poslužio kao mamac za Flaminija, a kada je rimski zapovednik izdao naredbu da čitava arimija jurne u napad, Hanibal je dobio šta je hteo. Kako se rimska formacija olabavila tokom juriša, skriveni deo kartaginjanske vojske napao je razvučeni bok Rimljana i bitka se pretvorila u masakr.

Flaminije je ubijen, a od 30.000 Rimljana, pola je ubijeno, pet hiljada je pobeglo, a ostali su zarobljeni.
Wikipedia/Tom Bennett, Trazimensko jezero
8. Bitka kod Kare

Bitka kod Kare 53. godine pne. bila je odlučna pobeda iranskog generala Surene od Partskog kraljevstva nad rimskim vojskovođom Markom Licinijem Krasom. Njihove vojske su se susrele u blizini današnjih ruševina grada Harana u modernoj Turskoj.

Kras je predvodio armiju 45.000 legionara, 4000 konjanika i 12.000 savezničkih boraca iz okolnih plemena. Kada je saznao da Parti napadaju Jermeniju, Kras je krenuo direktno kroz pustinju u nadi da će zauzeti gradove Mesopotamije.

Kras je poveo ljude na iscrpljujuć marš i kada je rezervna partska vojska izašla pred Rimljane, on je naredio da se odmah krene u napad.

Ubili su preko 50 vladara: Ovo su Asasini, najefikasniji atentatori svih vremena

Premorenu rimsku konjicu, koja je brojčano bila čak četiri puta veća od partske, vrlo brzo je potpuno uništila odmorna iranska konjica. Istovremeno su partski strelci na konjima okružili rimske legije i zasipali ih strelama. Krasov plan bio je da zaštiti svoje legionare od strela sve dok parti bukvalno ne ostanu bez "municije. 

Posle nekoliko sati, legionari su počeli da padaju od vrućine, žeđi, iscrpljenosti i neprekidnih partskih napada. 

Kras je pokušao da se upusti u pregovore sa Partima ali je i on ubijen. Neki izvori tvrde kako su Parti pošto je Kras tada bio verovatno najbogatiji čovek na svetu, u njegovo grlo izlili rastopljeno zlato. To je bila njegova kazna za pohlepu koja je uzrokovala jedan od najvećih rimskih poraza ikad.
AP Rimski legionari
7. Bitka kod Jarmuka

Godine 636. armija od 40.000 arapskih muslimana pod vođstvom Kalida ibn al Valida harala je južnim provincijama Vizantijskog carstva. Vizantinci su poslali 100.000 ljiudi pod komandantom Vahanom da prekine invaziju.

Petnaestog avgusta, Vahan je zatekao arape kod Jarmuka gde i trebalo da ih napadne. Istovremeno, njegov podređeni, Tritirius, pokušavao je da preuzme komandu. Kako je vladalo takvo nepoverenje, ni jedan ni drugi nizu pokretali napad iz straha od izdaje.

Izgubljeni drevni grad Arkaim: Ovo je najveći izazov za arheologe današnjice (FOTO,VIDEO)

Nakon pet dana sporadičnih okršaja, Arapi su napali vizantijsku vojsku, koja je i dalje bila u rastrojstvu sa komandom zbog čega su skoro svi ubijeni, prodati u roblje ili preobraćeni u islam.
Wikipedia, Poprište bitke kod Jarmuka
6. Bitka kod Hatina

Dvanaesti vek, obeležili su sukobi krstaša i velikog muslimanskog vladara Saladina. Godine 1187. Saladin je od opsadom držao krstaški zamak Tiberijas. Velika krstaška vojska, koju je okupio Gi, hrišćanski kralj Jerusalima u međuvremenu se okupila na severu Izraela. 

Plemići su želeli da se ulogore u tvrđavi iz koje bi mogli da napadnu Saladinove zalihe, ali je Gi smatrao da je to nedostojan način vođenja rata zboh čega je odmah krenuo na Saladaina.

Tajnovito neistraženo prostranstvo: Ovako je izgledao svet u vreme Isusa Hrista

Na maršu kroz pustinju, krstaška armija bila je konstatno napadana od strane Saladinove lake konjce koja im je blokirala pristup pijaćoj vodi. Kada su krstaši dovoljno oslabljeni, Saladin je napao i uništio čitavu njihovu armiju.
Wikipedia, Bitka kod Hatina
5. Kolubarska bitka

Kolubarska bitka bitka bila je najznačajnija bitka između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarskog carstva u Prvom svetskom ratu. Vođena je u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 km. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije. 

Porazom u operacijama oko Drine (Bitka na Mačkovom Kamenu), srpska vojska se našla u teškom položaju primorana na povlačenje pod borbom, suočena sa nedostatkom artiljerijske municije, manjkom hraneodeće i obuće i što je možda bilo i najgore sa velikim padom morala

Kratka istorija ratnih igara: Kako je grčka razonoda postala ključno oruđe moderne vojske

U tom trenutku na mesto komandanta je postavljen general Živojin Mišić, dotadašnji pomoćnik načelnika štaba Vrhovne komande Radomira Putnika
Wikipedia, Srpski vojnici u Prvom svetskom ratu

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Wikipedia, Napoleon u zapaljenoj MoskviMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Wikipedia, Napoleon u zapaljenoj MoskviMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Wikipedia, Napoleon u zapaljenoj MoskviMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Wikipedia, Napoleon u zapaljenoj MoskviMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS