Kultura

Džaba ste ratovali: Deset najvećih pirovih pobeda u istoriji (FOTO, VIDEO)

Istorija ratovanja je puna sjajnih bitaka i pobeda, ali nekim od njih se pobednici ne mogu pohvaliti

Objavljeno: 28.01.2016. 12:15h
Foto: Vikipedija, Bitka kod Borodina
Istorija ratovanja je puna sjajnih bitaka i pobeda, ali nekim od njih se pobednici ne mogu pohvaliti. Prosto jer po onoj narodnoj "pobedili su u bici ali izgubili rat". Evo liste najkarakterističnijih prirovih pobeda.

1. Prvi svetski rat
 
Vikipedija, Francuski vojnici u Prvom svetskom ratu
Iako su saveznici pobedili Nemce, Habsburgovce i Otomane, posle rata u većini zemalja pobednica stanje je bilo gore nego pre rata. Štaviše, Versajski ugovor kojim su nametnuti oštri uslovi, direktno je odgovoran za uspon Hitlera i Drugi svetski rat

Britanija je izgubila svoje mesto supersile i najbogatije zemlje sveta. Oni su finansijski pomagali sve saveznike, a bogatstvo je zbog kupovine opreme preselilo u SAD. Francuska ekonomija je bila u haosu, a čak i danas postoje delovi Francuske u kojima je zabranjem pristup jer ima mnogo neeksplodiranih granata. I na kraju ruski car je abdicirao, a niz zemalja se odvojio od Rusije.


2. Bitka kod Borodina

Wikipedia, Napoleon u zapaljenoj Moskvi

Do 1812. Napoleon je imao vlast nad kontinentalnom Evropom, a izuzetkom Rusije. Te godine je zgog navodnog oslobođenja Poljske i sprečavanja trgovine Rusije i Britanje, ruskom caru objavio rat. 

Računao je da će brzim ratom pobediti Ruse, ali je veličina njegove armije od 700.000 ljudi to sprečavala. Posle povlačenja Rusi su odlučili da mu se suprostave kod Borodina 7. septembra. On je u najkrvavijoj bici Napoleonovih ratova pobedio i osvijio Mislkvu potom. Prvog dana njegovog boravka Rusi su zapalili grad. 

Kako kapitulacije nije prihvaćena - morao je da napusti Moskvu i da se povlači tokom zime, koja je uz ruske napade desetkovala nekada brojnu vojsku. 


3. Pirski ratovi

AP, Rimska vojska


Tokom Pirskih ratova Rimljani su se borili protiv epirskih Grka koje je bodio general Pirus, daleki rođak Aleksandra Velikog. Povod je bio činejnica da je italijanski grad Tarantum srupio u alijansu sa Grcima protiv Rima i Kartagine. 

Pirus je nameravao da Rimljane porazi i da Italijane natera da se pobune protiv rimske vlasti, ali uprkos nizu pobeda Rimljani nisu prestajali da otporom. U bivi kod Askuluma on je pobedio Rimljane koji su imali 8.000 žrtava, adok su gubici njegove vojske bili 3.000. "Još jedna ovakva pobeda i završili smo", rekao je Pirus.

4. Napad na Perl Harbur

Vikipedija, Perl Harbur


Iznenadni napad Japanaca na Perl Harbur je bio povod da SAD uđu u Drugi svetski rat. Ovo je kasnije okarakterisano kao zločin jer Japanci nisu objavili rat pre napada. Cilj je bi da se osakati pacifička flota SAD. 

Napad je ipak okrenuo američko javno mnjenje od protivnika rata ka angažovanju u ratu. U uzvratnim bombardovanjma Japana samo u Tokiju je stradalo 200.000 stanovnika, a najveću štetu su napravile de nuklearne bombe. 
 

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vikipedija, Bitka kod BorodinaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Vikipedija, Bitka kod BorodinaSvet

​DA OSMANSKO CARSTVO NIJE PALO: Da li bi krvoproliće na Bliskom istoku bilo izbegnuto (FOTO)

Vikipedija, Bitka kod BorodinaFoto

VOJNA PARADA U PARIZU: Makron i Tramp zajedno na proslavi Dana Bastilje (FOTO)

Vikipedija, Bitka kod BorodinaMagazin

VESELI I TRAČERSKI ŽIVOT VIRDŽINIJE VULF: Nervni slomovi i Evropa u previranju 1915.

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS