Kultura

Najefikasnija drevna kontracepcija: Od ove biljke je nastao simbol za srce (FOTO)

Stari Rimljani su kontracepciji toliko bili skloni da je masovna upotreba, smatraju naučnici, dovela do izumiranja biljku koja se smatra najefikasnijim prirodnim kontraceptivnim sredstvom

Objavljeno: 07.02.2016. 12:50h
Foto: Wikipedia, Erotske freske u Pompeji
Kao institucija, Rimokatolička crkva ima ogroman uticaj na stavove i uverenja miliona ljudi širom sveta. Od zapisane doktrine do kodeksa ponašanja, rimski papa propoveda hrišćansku doktrinu katolicima čiji broj prevazilazi 1.2 milijarde. Po broju vernika, odmah iza je pravoslavna crkva koja je, premda prilično uniformna u učenju, rascepkana na više nacionalnih pravoslavnih crkvi. Pravoslavni patrijarsi i rimokatolički poglavar zajedno utiču na oko 2 milijarde hrišćana šitom sveta.

Naravno, ne slažu se svi sa crkvenim učenjima, naročito ne po pitanju određenih "kontroverznih" tema kao što su istopolni brakovi i slično. 

Među tim temama, kontracepcija i abortus su možda dva najosetljivija pitanja.
Wikipedia,Hajnrih Hofman: Isus Hrist
Što se tiče Rimokatoličke crkve, osuda kontraceptivnih metoda jedan je od najdublje usađenih i najduže prisutnih stavova "Svete stolice". Velika istorijska imena kao što su Klement Aleksandrijski Hipolit Rimski, iznosili su oštre i snažne osude bilo kog metoda koji veštački blokira začeće.

Iako su hrišćanski oci od rođenja crkve bili protiv kontracepcije, pre dolaska Isusa Hrista kontraceptivna sredstva bila su široko rasprostranjena, naročito u Rimskom carstvu.

U stvari, stari Rimljani su kontracepciji toliko bili skloni da je masovna upotreba, smatraju naučnici, dovela do izumiranja biljku koja se smatra najefikasnijim prirodnim kontraceptivnim sredstvom. Ova biljka zove se Silfijum.
Wikipedia, Tomas Kotur - Rimljani iz doba dekadencije
Silfijum je biljka u srodstvu sa peršunom i koristila se kako u kulinarske svrhe, tako i kao lek i kontraceptivno sredstvo.

Istoričari znaju da je gajena u najstarijem grčkom gradu u Severnoj Africi - Kireni (današnja Libija). Silfijum je bio toliko važan za ekonomiju ovog grada da je prikaz biljke kovan na kirenskom novcu.
Wikipedia, Ostaci drevne Kirene

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Wikipedia, Erotske freske u PompejiMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Wikipedia, Erotske freske u PompejiMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Wikipedia, Erotske freske u PompejiMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Wikipedia, Erotske freske u PompejiMagazin

NEWSWEEK O FENOMENU VAMPIRIZMA Tabu star hiljadu godina: Ne okreći se u mraku

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS