Kultura

Ova bitka je predstavljala najveći poraz rimske vojske u istoriji, posle nje je nastala izreka "Hannibal ante portas"

Prema navodima istoričara Polibija kod Kane je poginulo 70.000, a zarobljeno 10.000 rimskih i savezničkih pešadinaca, a da je od 6.000 konjanika preživjelo samo njih 370

Objavljeno: 29.02.2016. 09:59h
Foto: Vikipedija, Smrt konzula Paula u bici kod Kane
Bitka kod Kane se odigrala u doba Drugog punskog rata godine 216. p. n. e. između rimske vojske pod konzulima Gajem Terencijem Varonom i Lucijem Emilijem Paulom na jednoj, i kartaginske vojske pod Hanibalom na drugoj strani. U njoj je Hanibal, uprkos brojčanoj slabosti, a koristeći taktiku dvostrukog obuhvata, gotovo potpuno uništio rimsku vojsku i Rimljanima naneo najteži poraz u njihovoj celoj istoriji.

Bitka kod Kane se često navodi kao najblistavije dostignuće Hanibalove vojne karijere, te je stekla položaj jedne od najpoznatijih bitaka antike i vojne istorije uopšte. Iako se navodi kao jedan od najboljih primera ratne veštine i ideal uništavajuće bitke kome su težili vojskovođe u sledeća dva milenijuma, u strateškom smislu nije postigla svoj cilj, odnosno dovela do kartaginske pobede u ratu. Savremeni istoričari su u poslednje vreme počeli iznositi određene sumnje u njen tradicionalni prikaz i tumačenja.

Vikipedija, Spomenik bici kod Kane

Da bi imali nadmoć, Rimljani su prvih nekoliko meseci 216. p. n. e. proveli sakupljajući vojsku čija je veličina bila bez presedana. Ranije su se rimske vojske obično sastojale od dve legije pod komandom jednog konzula. Ovaj su put Rimljani odlučili prvo formirati konzulske vojske od četiri umesto dve legije, a potom ih spojiti u jednu. Rimljani su takođe svaku legiju popunili s 20 odsto više ljudstva, a takođe su bespoštedno regrutovali i svoje saveznike. Vojska se tako sastojala od osam ojačanih legija, koje su, zajedno sa savezničkim kontingentima brojale oko 86.400 ljudi. Pitanje ko će od dvojice konzula komandovati vojskom je rešeno odlukom da se na mestu komandanta menjaju svaki dan.
Paul je odlučio vojsku rasporediti tako da dve trećine budu na levoj, a trećina na desnoj obali Aufida. Isti dan je Hanibal pokušao isprovocirati Paula na bitku, ali je on to odbio. Hanibal je, s druge strane, znao da će sledećeg dana komandu nad rimskom vojskom imati nestrpljivi i svojeglavi Varon, i da je daleko verovatnije kako će taj izazov biti prihvaćen, što se na kraju i dogodilo.

Hanibal je, pak, napravio borbeni raspored koji je maksimalno nastojao iskoristiti prednosti i mane njegove heterogene vojske, ali i položaja. U centar je postavio svoje najslabije snage - ibersku, galsku i keltibersku pešadiju - dok je na krila, isto kao i Rimljani, postavio konjicu; njen veći deo (6500 pod Hazdrubalom) je bio na levom, a 3500 numiđanskih konjanika pod Hanonom na desnom krilu. Hanibalove najelitnije i najprekaljenije trupe - afrička pešadija - su takođe postavljeni na krilima. Hanibal je takođe svoje trupe postavio u obliku polukruga, tako da njegove najslabije snage u centru budu najistaknutije. Kartaginskom centru je naređeno da na početku bitke ne pruža snažan otpor, odnosno da se povlači, nastojeći nagnati Rimljane na što brže napredovanje, koje bi ranjivima učinilo njihova krila.

Na samom početku bitke, nadmoćna galsko-španska konjica na Hanibalovom levom krilu je bez većih poteškoća razbila i uništila rimsku konjicu. Numiđanska konjica na Hanibalovom desnom krilu je, pak, imala poteškoća s konjicom rimskih saveznika. Hazdrubal je zbog toga poslan s levog krila da s leđa napadne rimske saveznike, što je i učinio. Tako su Rimljani ostali bez svoje konjice, odnosno više niko nije mogao štititi njihovu pozadinu i bokove.

Vikipedija, Hanibal

U međuvremenu se i pešadijska bitka odvijala po Hanibalovom planu. Centar koji su činili Gali i Španci se povlačio, ali je afrička pešadija ostala na svojim položajima. Rimljani su, pak, instinktivno najviše napredovali upravo prema centru gde su se kartaginske linije činile najslabijima. Tako je s vremenom borbeni poredak obe vojske ponovno dobio polukružni oblik, ali u drgačijem smeru. Ovaj put su se Rimljani našli u poluokruženju.
U tom je trenutku Hanibal naredio svojim Afrikancima da Rimljane napadnu u bokove, dok se istovremeno kartaginska konjica, umesto da - po tadašnjim običajima - napadne rimski logor ili goni poraženu neprijateljsku konjicu - vratila na bojište i udarila u rimsku pozadinu. Tada je prestalo rimsko napredovanje, ali je svaki pokušaj da se u takvim uslovima napravi novi borbeni poredak, odnosno pokuša izvršiti nekakav proboj, bio osuđen na propast. Rimska vojska se našla u obruču koji je postepeno smanjivan kako su vojnici ginuli jedni za drugima. Od rimske vojske je, prema antičkim izvorima, uspelo pobeći tek oko 14.000 ljudi, uglavnom iz logora, a koji su utočište pronašli u obližnjem Kanusijumu.

Prema Polibijevim navodima je kod Kane poginulo 70.000, a zarobljeno 10.000 rimskih i savezničkih pešadinaca, a da je od 6.000 konjanika preživjelo samo njih 370. Savremeni istoričari su skloniji Livijevim brojkama, koji je naveo rimske gubitke od 45.500 ubijenih pešadinaca i 2.700 ubijenih konjanika, kao i 3000 zarobljenih pešaka i 1500 konjanika. Među poginulima je bio i konzul Paul, kao i veliki broj istaknutih rimskih oficira, političara i velikodostojnika - 2 kvestora, 29 od 48 vojnih tribuna i 80 senatora. Hanibal je, pak, imao oko 8.000 mrtvih, koje antički izvori opisuju kao „najhrabrije i najbolje među svim njegovim vojnicima“.

(Vikipedija)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vikipedija, Smrt konzula Paula u bici kod KaneKultura

KOBNA NOĆ KOD ČERNOMENA: ​Klanica koja je Turcima otvorila vrata Balkana

Vikipedija, Smrt konzula Paula u bici kod KaneIstorija

PRVA ELITNA JEDINICA U ISTORIJI: Persijski "Besmrtnici" bili su strah i trepet svakog neprijatelja (FOTO)

Vikipedija, Smrt konzula Paula u bici kod KaneSvet

IRAČKE SNAGE UŠLE U ZAPADNI MOSUL: Sve ili ništa za Islamsku državu (FOTO)

Vikipedija, Smrt konzula Paula u bici kod KaneBLISKI ISTOK

​BORBA ZA SVAKI ĆOŠAK: Uznemiravajući VIDEO okršaja sirijskih pobunjenika i Islamske države

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS