Kultura

One su bile jači pol: Devet najopasnijih žena u svetskoj istoriji (FOTO)

Donosimo vam listu žena koje opovrgavaju priču o "jačem" polu. Među njima je i po činu ikapetan piratske flote, indijanska ratnica i general grčke vojske

Objavljeno: 12.04.2016. 10:34h
Foto: Vikipedija, Čing Ši
Tokom istorije postojalo je niz žena koju svoju ulogu nisu doživljavale u tradicionalnom smislu, naprotiv. Donosimo listo devet pripadnica "slabijeg" posla koje su svaka na svoj načih izborile svoje mesto u muškom svetu. 

1. Sestre Trung (12-43 g.)

Sestre Trak i Ni su nacionalni heroji Vijetnama. Kada je suprug jedne od njih pogubljen od strane Kineza koji su napali Vijetnam, one su skupile vojsku od 80.000 ljudi da bi se osvetile. Uspele su da potisnu Kineze i kasnije su vladale kao kraljice. 

2. Laskarina Bobulina (1771-1825)

Vikipedija, Bobulina


Bila je grčki mornarički oficir i dostigla čin generala. Učestvovala je u oslobođenju Grčke od Turaka. Gradila je brodove i svoje lično bogatstvo koristila da  nabavi oružje i municiju za Grke. 

3. Emelin Pankhurst (1858-1928)

Zajedno sa svojom sestrom jako se borila za pravo glasa žena. 1903. godine je osnovala Žensku društvenu i političku uniju, organizaciju koja se borila za taj cilj. Organizacija je postala poznata po nasilju, a mnoge aktivistkinje su se i fizički sukobljavale sa policijom, a sestre su više puta hapšene. 

4. Vilma Espin (1930-2007)

Vikpedija, Bilbord sa likom Vilme Espin


Kada se pomisli na Kubansku revoluciju, prva asocijacija je Fidel Kastro i Če Gevara. Ipak, Vilma Espin je bila revolucionar na svoj način. Po struci hemijski inženjer  , borila se protiv Batistine diktature 1950, i udala se za raula Kastra 1959.

5. Lala Fatma Nsumer (oko 1830.)

Fatma je okupila Kabila narod da bi se borili protiv francuske invazije Alžira. Iako je Alžir potpao  pod francusku vlast 1857., a za Fatmu se mislilo da je uhapšena u odvedena u Francusku, njen doprinos početku borbe protiv Francuza doveo je na kraju do nezavisnosti Alžira. 

6. Sojoner Trut (1797-1883)

Rođena je kao rob u okrugu Alster u Njujorku. Postala je prva afroamerikanka koja je sudskim putem dobila svog sina od jednog belca. Kasnije je postala ablicionista o borac za prava žena. Njen čuveni govor "Nisam li ja žena" i danas koriste borci za ženska prava. 

7. Čing Ši (1775-1884)

Kada je njen muž, piratski kapetan Crvene flote umro 1809. ona je preuzela kontrolu i postala prva žena kapetan te vrste.  Ujedinila je manje pirate pod jednu zastavu i uvela strogu disciplinu gde se neposlušnost kažnjavala smrću. 

8. Nanijehi (Nensi Vord) (1738-1824)

Bila je žena iz plemenaČiroki koja je uspela da se podigne do čina "Gigau" (ratnica) pre svega zbog uloge u Bici kod Talive 1755.  Kasnije je bila ambasador svog plemena i jedna od retkih kojoj je omogućeno da bude član saveta plemena, gde se zalagala za mir sa Britancima. 

9. Hedi Lamar (1914-2000)

Vikipedija, Hedi Lamar


Rođena je kao Eva Marija Leisler Hedvig u Austriji, a kasnije postala jedna od nejpoznatijih glumica svog vremena.  Međutim, ona je takođe pronalazač sistema komunikacije koji se koristio u borbi protiv nacista, koji je kasnije postao osnova za telefone i vaj faj. Izmislila je i šifru koju je bilo nemoguće razbiti.

(Newsweek.rs)

 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vikipedija, Čing ŠiSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Vikipedija, Čing ŠiMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Sportisti Saveza invalida Srbije: Sve može sem drvene peći!

Vikipedija, Čing ŠiSvet

KINESKE UVEZENE MLADE: Seks trafiking kao izlaz iz problema 30 miliona neženja

Vikipedija, Čing ŠiDRUŠTVO

IZBOR MOŽE ZNAČITI ŽIVOT ILI SMRT: Koja je stvarno najbolja razlika u godinama partnera

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS