Kultura

Pravoslavni Anubis: Ovo je jedini psoglavi hrišćanski svetac na svetu (FOTO)

​Ikone su svojstvenost pravoslavlja. Pred njima se pravoslavci mole i klanjaju; one su „slikovni izraz i potvrda duhovne stvarnosti.“ Ipak, čak i najverniji se pri susretu sa ikonama Svetog Hristofora iščuđuju i trljaju oči da se uvere da li su dobro videli

Objavljeno: 20.04.2016. 10:25h
Foto: Sveti Hristofor (Levo) i Anubis (Desno), Foto: Wikipedia
U pravoslavnoj ikonografiji postoji jedan svetitelj koji se najčešće oslikava sa psećom glavom - njegovo ime je Sveti Hristofor. Na nekim ikonama ovaj svetac čak više liči na kakvog magarca ili konja, zbog čega se vernici s pravom pitaju da li se umetnik sprdao sa likom svetog mučenika. 

Prema legendi Hristofor se rodio u Kananu (Palestina) u 3. veku, a svetovno ime bilo mu je Reporb. Bio je divovskog rasta i snage zbog čega je tražio "najmoćnijeg čoveka na Zemlji da mu služi". U svojim lutanjima nabasao je na pustinjaka, koji ga je podučio hrišćanstvu i tako preobratio. On ga je nagovorio da prenosi preko reke stare, nemoćne i putnike.

Jedne noći probudilo ga je dete koje ga je zamolilo da ga prenese preko reke. Tada je podigao dete na ramena i zagazio u reku. Sa svakim korakom koji je činio, dete je postajalo sve teže i teže, a voda sve nemirnija, pa je Hristofor na pola puta pomislio da će se i on i dete udaviti. 
Konrad Vic: Sveti Hristofor prenosi Isusa preko reke, Foto: Wikipedia
Prema toj legendi, on je preko reke zapravo preneo dečaka Isusa. Isus ga je tada krstio, nakon čega je Hristofor odlučio da napusti službu prenošenja ljudi na i posveti se širenju hrišćanstva.
Sveti Hristofor, Foto: Wikipedia


O njemu se malo zna, ali izvesno je da je umro kao mučenik oko 251. na grčkom ostrvu Samosu. Odrubljena mu je glava jer nije hteo da prinese žrtvu paganskim bogovima.

U srednjem veku prikaz Hristofora se mogao naći na ulazima u mnoge crkve i na gradskim vratima jer se verovalo da onaj ko pogleda lik sveca taj dan neće umreti i da može putovati bilo gde jer će ga svetac zaštiti.

Ali, kako je došlo do verovanja da je Hristofor imao pseću glavu? Postoje dve verzije:

Prema jednoj pravoslavnoj priči, ovaj svetitelj je bio toliko lep, da se prosto nije mogao da se odbrani od žena, pa se molio Bogu da mu u ovome pomogne. Kako bi mu "pomogao", Bog je Hristoforu darovao pseću glavu, nakon čega su, očekivano žene odmah prestale da mu smetaju.

Postoji i drugo, realističnije objašnjenje. Sveti Hristofor se kod katolika nikada ne prikazuje na ovaj način, a pošto je svetitelj iz doba pre raskola crkve, postavlja se pitanje kako to da kod katolika Hristofor nikada nema životinjski lik? Odgovor je - zbog greške u prevodu. 

Priča o ovom svetitelju je u grčki svet došla na latinskom jeziku, gde je Hristofor opisan je kao silan čovek i ratnik koga se plašila cela vojska. Zbog porekla je nazvan Cananeus, što znači Hananejac. Neko je u prevodu na grčki mislio da je u pitanju latinska reč canineus (od latinskog canis – pas), i verovatno mislio da je to deo opisa njegovog zastrašujućeg izgleda na bojnom polju, zbog čega je ovaj svetitelj, ni kriv ni dužan, postao nalik staroegipatskom bogu Anubisu.
Sveti Hristofor, Foto: Wikipedia
Vredi spomenuti i to da jedan drugi pravoslavni izvor poreklo Hristoforove „psoglavosti“ objašnjava na ovaj način: „Hristofor je pripadao rasi Psećoglavih, koji su imali ljudsko telo ali pseću glavu. Mnogo je razmišljao o Bogu, ali je govorio jezikom Psećoglavih.“ Ovakvu tvrdnju je vrlo teško lucidno i analizirati, a vera u „Psećoglave“ potvrđena je i u jednom kijevskom psaltiru.

Ovo je, za pravoslavce jako problematična situacija. Pošto je Hristoforov lik na ikonama osveštan kao pasije-magareći, taj lik na ikoni, po pravoslavnom učenju, potvrđuje nebesku stvarnost. 

No, iako je očigledno u pitanju greška, pravoslavci nastavljaju da ga prikazuju animalizovanog, a ikone i freske koje psoglavog sveca mogu se naći u gotovo svakom pravoslavnom području - od Male Azije i Balkana, pa sve do Rusije. (Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Sveti Hristofor (Levo) i Anubis (Desno), Foto: WikipediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Sveti Hristofor (Levo) i Anubis (Desno), Foto: WikipediaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Sveti Hristofor (Levo) i Anubis (Desno), Foto: WikipediaMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Sveti Hristofor (Levo) i Anubis (Desno), Foto: WikipediaMagazin

NEWSWEEK O FENOMENU VAMPIRIZMA Tabu star hiljadu godina: Ne okreći se u mraku

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS