Kultura

Pravoslavlje podeljeno: Crkve međusobno u konkurenciji, nema dijaloga

Patrijaršija Rusije, čija je pravoslavna crkva najveća na svetu, kao i pravoslavne crkve Gruzije, Bugarske i Antiohijske pravoslavne crkve u Damasku, otkazale su svoje učešće na panpravoslavnom Saboru na Kritu

Objavljeno: 15.06.2016. 15:01h
Foto: Fonet/AP, Patrijarh Vartolomej
Spor oko planiranog održavanja panpravoslavnog Sabora u Kolimbariju na Kritu pokazuje koliko je dubok jaz među pravoslavnim crkvama, smatra grčki teolog Tanasis Papatanasiju.

U svetu, naime, postoji čak 14 samostalnih pravoslavnih crkava. Patrijaršija Rusije, čija je pravoslavna crkva najveća na svetu, kao i pravoslavne crkve Gruzije, Bugarske Antiohijske pravoslavne crkve u Damasku, otkazale su svoje učešće na Saboru. 

Iz Moskve je stigla poruka da će Sabor podeliti pravoslavlje umesto da ga ujedini. Patrijarh Vartolomej, međutim, insistira na održavanju te manifestacije planirane za 19. jun, piše Dojče vele.
AP, Ruski patrijarh Kiril
Još u maju, kako se navodi, počele su razmirice i to zbog planiranog rasporeda sedenja na Saboru: slovenske crkve su bile nezadovoljne time što su patrijaršije koje su pod uticajem Grčke, patrijarhu iz Konstantinopolja dodelile istaknutu poziciju.
„Za žaljenje je to što predstavnici pravoslavnih crkava imaju teškoće sa sedenjem za istim stolom i diskusijom o otvorenim pitanjima“, kaže teolog Tanasis Papatanasiju za DW.

Različite pravoslavne crkve su u nekoj vrsti međusobne konkurencije: „Ponekad se radi o vlasti, vladavini pa i nacionalnim interesima“. Iako Papatanasiju kritički vidi to što su pravoslavni vernici relativno kasno informisani o održavanju Sabora, on je ubeđen da bi otkazivanje manifestacije ili njeno odlaganje na neodređeno vreme bilo pogrešno: „I ranije je bilo sinoda na kojima nisu učestvovale sve pravoslavne crkve“.

„U prvom redu je važno da se predstavnici crkve sastanu kako bi razmenili mišljenja o važnim pitanjima našeg vremena“, kaže taj teolog. On smatra da pravoslavna crkva najpre mora da ponovo nauči „da razmišlja i dela kao jedinstvena celina“, te da je najvažnija spremnost na dijalog. Osim toga, Sabor bi, kako kaže, trebalo da se suprotstavi nekoj vrsti „unutarpravoslavnog fundamentalizma“, koji odlučno odbija svaki dijalog sa drugim pravoslavnim crkvama. Papatanasiju očekuje da panpravoslavni Sabor produbi dobre odnose sa katoličkom i evangelističkom crkvom. Osim toga, trebalo bi dogovoriti i redovno održavanje takvog sastanka, na primer, jednom godišnje.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, Foto: Reuters (15 feb 2016)
Prvi pokušaji organizacije takvog Sabora potiču iz 60-ih godina. Još tada su utvrđene teme o kojima bi trebalo razgovarati, ali danas su tu i nove teme poput bioetike ili interneta. Doduše, to su stvari o kojima ne može da se razgovara pre nego što se uspostavi konsenzus o tolerantnom dijalogu. Grčki teolog smatra da bi Drugi vatikanski koncil mogao da posluži kao uzor za panpravoslavni Sabor.

Vatikanski koncil je pre 50 godina održan u drukčijim okolnostima: „"Pripreme za taj koncil su bile primerne. Odgovarajuća dokumenta su objavljena pre manifestacije i po donošenju odluka. Nažalost je teško naći dokumenta pripremljena za pravoslavni Sabor.“ Osim toga, na Drugom vatikanskom koncilu se razgovaralo i o alternativnim i novim teološkim tendencijama, dok na pravoslavnom saboru „nažalost neće biti zastupljeni ni vernici, ni žene"“, kaže Papatanasiju, koji smatra da su premalo zastupljeni i pravoslavni teolozi koji mogu da posluže kao most ka drugim hrišćanskim crkvama i „trebalo bi da dobiju stalno mesto u strukturi pravoslavne crkve“.

SPC se priprema za učešće na Svetom i velikom Saboru pravoslavne crkve, od 17. do 26. juna na Kritu, poručio je patrijarh srpski Irinej uz napomenu da Crkva zahteva da se na tom skupu razmatraju problemi i pitanja ne samo SPC, već i onih koje su otkazale svoje učešće ili će u protivnom naša crkva morati da napusti saborovanje. (Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Fonet/AP, Patrijarh VartolomejMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Fonet/AP, Patrijarh VartolomejSvet

PALESTINSKI UBICA TROJE IZRAELACA: Umreću za Al-Aksu!

Fonet/AP, Patrijarh VartolomejRegion

NEPOMIRLJIVE RAZLIKE NA POSLEDNJEM SASTANKU: Mešovita komisija srpskih i hrvatskih eksperata bez dogovora o Stepincu

Fonet/AP, Patrijarh VartolomejKultura

​MUZEJ KOKE U SRCU CARSTVA INKA: Ovaj muzej slavi istoriju najčuvenije peruanske biljke (FOTO, VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS