Kultura

Đokovićev prethodnik: Prvi Srbin koji je osvojio medalju u tenisu

Među učesnicima prvih Olimijskih igara 1896. godine, pod zastavom Ugarske, takmičio se i Momčilo Tapavica, Srbin iz sela Nadalj u Vojvodini.

Objavljeno: 05.08.2016. 11:19h
Foto: Vikipedija, Otvaranje Olimpijskih igara 1896. godine
Prve moderne Olimpijske igre... Grčka krajem 19. veka... Pozivu da se takmiče za najveća sportska obeležja odazvalo se samo 14. država. Srbija nije bila među njima, ali to ne znači da u Atini te 1896. godine nije bilo Srba... bar na posredan način.
 
Svečanom otvaranju prvih Igara modernog sveta prisustvovao je kralj Aleksandar Obrenović kao jedini strani zvaničnik koji je našao vremena da ode u Grčku. Među učesnicima, pod zastavom Ugarske, takmičio se i Momčilo Tapavica, Srbin iz sela Nadalj u Vojvodini.
 
Vikipedija, Momčilo Tapavica
Od sporta se u to vreme nije živelo. On se tada samo voleo. Momčilo Tapavica bio je arhitekta koji je u slobodno vreme trčao, dizao tegove i igrao tenis. Važio je jednog od najjačih ljudi u Vojvodini, snažnog i veoma razvijenog.
 
Kada je od Ugarske došao poziv da se takmiči pod njenom zastavom na obnovljenim Olimpijskim igrama, Momčilo se odazvao i to rešivši da se oproba u čak četiri discipline - atletici, rvanju, dizanju tegova i tenisu. 
 
Od ukupno šest medalja koliko je Ugarska osvojila na Olimpijadi u Atini, Momčilo Tapavica odneo je jednu, ali su mu ostale izmakle "za dlaku". Bio je četvrti u rvanju i šesti u dizanju tegova. Zbog povrede je morao da odustane od takmičenja u atletici.

Posle Olimpijade Momčilo Tapavica se vratio svom zanimanju. Sportom se i dalje bavio, ali samo rekreativno. 

Vikipedija, Otvaranje Olimijskih igara 1896. godine
 
Postao je poznati i priznati arhitekta. Projektovao zdanje Državne banke Crne Gore na Cetinju, velelepni hotel "Boka" u Herceg Novom, kao i zgradu Matice srpske u Novom Sadu čijoj se lepoti i danas dive. 
 
U 76. godini oboleo je od hronične žutice, koja se iskomplikovala. Umro je u Puli 1949. godine, gde je posle Drugog svetskog rata radio kao glavni urbanista. U Herceg Novom mu je 1999. godine postavljena spomen bista "prvom olimpijskom putniku iz Jugoslavije".

Vikipedija, Plakat Olimijskih igara 1986. godine
 
Iako je olimpijsku medalju osvojio za reprezentaciju Ugarske (današnje Mađarske) Međunarodna teniska federacija Momčila Tapavicu vodi kao jugoslovenskog tenisera.
 
Što se reprezentacije Srbije tiče, naši sportisti su se na Olimpijadi prvi put oprobali tek 16 godina kasnije, 1912. godine.  (Dnevno.rs)

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vikipedija, Otvaranje Olimpijskih igara 1896. godineMagazin

NEWSEEK PREDSTAVLJA Nadalova „La Decima“

Vikipedija, Otvaranje Olimpijskih igara 1896. godineMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radmilo Armenulić: Šmeker otporan na padove

Vikipedija, Otvaranje Olimpijskih igara 1896. godineMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Gem, set, meč - prodato! ​Da li se beli sport pretvara u prljavu igru

Vikipedija, Otvaranje Olimpijskih igara 1896. godineSvet

SUMRAK INFRASTRUKTURE: Olimpijski kompleks u Brazilu propada zbog nemara (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS