Kultura

Svetac koji je proterao Napoleona iz Boke Kotorske: Na današnji dan preminuo Sveti Petar Cetinjski

Na današnji dan, 31. oktobra 1830. godine, preminuo je Petar I Petrović Njegoš, kanonizovan kao Sveti Petar Cetinjski. Ovo je priča o njegovoj borbi protiv jednog od najvećih vojskovođa u istoriji čovečanstva

Objavljeno: 31.10.2016. 15:36h
Foto: Pixabay, Boka Kotorska
Petar I Petrović Njegoš, kanonizovan kao Sveti Petar Cetinjski, bio je blagoupravitelj i mitropolit Crne Gore, Skenderije i Primorja od 1784. do 1830. godine, odnosno u jednom od  istorijski najturbulentnijih vremena, kada su se na Balkanu sudarale interesne zone tri velika carstva - ruskog, austrijskog i otomanskog.

Godine 1806. armije Napoleona Bonaparte pokušavale su da učvrste svoju vlast u Crnoj Gori, napredujući iz Bokokotorskog zaliva. Vojska Vladike Petra I, ojačana ruskim odredima i ruskom flotom pod vođstvom admirala Senjavina, isterala je francuske snage čak i iz Dubrovnika, međutim ruski car Aleksandar I pokušao je da ubedi vladiku da Boku Kotorsku preda Austrijancima.

Vladika ne samo da nije pristao, već je naredio da se crnogorske snage učvrste u Herceg Novom. Aleksandar I je tada bio promoran da promeni svoj stav i pomogne Crnogorcima da osvoje Korčulu i Brač.
 
Wikipedia, Petar I Petrović Njegoš (kanonizovan kao Sveti Petar Cetinjski)
Taman kada je napredovanje uzelo maha, ofanziva je prekinuta dolaskom francuske velike flote,  zbog čega je ruska flota morala da se povuče i da brani samo Jonska ostrva.

Kada su 1807. godine završeni sukobi između Francuskog i Ruskog carstva, po ugovoru u Tilzitu Boka Kotorska je pripala Francuskoj.

Da bi učvrstili vlast, Francuzi su u ratu od 1807. do 1812., ratovale rame uz rame sa  osmanskim snagama koje su bezuspešno napadale Crnu Goru.

Vladika Petar je održavao stalne veze sa Karađorđem za vreme Prvog srpskog ustanka i sa njim je sklopio savez za oslobođenje potčinjenih Srba, pa je sa tim ciljem vodio i borbe protiv Turaka.  U
z rusku i britansku pomoć, Crnogorci su 1813. godine ponovo preoteli Boku Kotorsku od Francuza. Sveti Petar Cetinjski je uništio francuske jedinice u Boki Kotorskoj. Oslobodio je Perast, Risan, Herceg Novi, a kasnije i Kotor, nad kojima se zaviorio crnogorski Alaj-barjak, a njegove trupe stigle su čak do Dubrovnika.

Wikipedia, Ruski car Aleksandar I i Napoleon Bonaparta

Tokom crnogorsko-francuskih oružanih sukoba Napoleon se interesovao za Petra i Crnogorce. On je 1808. godine, iznenađen vestima o teškim borbama sa crnogorskim snagama, pisao francuskom guverneru Dalmacije: "Držite agenta uz crnogorskog vladiku i nastojte da pridobijete tog čoveka."

Nešto kasnije te godine, Napoleon je istim povodom pisao: "Kako to da nikada ne pišete o Crnogorcima? Ne treba biti krut; treba među njih ubaciti agente radi pridobijanja prvaka te zemlje."
  (Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Pixabay, Boka KotorskaRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

Pixabay, Boka KotorskaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Pixabay, Boka KotorskaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Pixabay, Boka KotorskaMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS