Kultura

Drevni moreplovac modernog doba: Ovaj čovek plovi oko sveta oslanjajući se samo na zvezde za navigaciju (FOTO)

Posada broda Hokulea već četrdeset godina plovi bez ikakvih modernih navigacionih tehnologija, oslanjajući se samo na zvezdano nebo. Ove godine, uspeli su da oplove čitavu planetu

Objavljeno: 08.12.2016. 15:27h
Foto: AP, Brod Hokulea
Zamislite da se nađete nasred Pacifika u brodu koji izgleda kao da je iz antičkog vremena, bez ikakve navigacione opreme ili motora. Iako bi za mnoge to bila noćna mora, za Havajca Nainou Tompsona, ovo je ispunjenje sna.

Na njegovom brodu Hokulea nema kabina niti elektronike, nema čak ni ručnih satova. Dok posada spava u prostoru samo platnom odvojenom od ostatka broda, Tompson proučava noćno nebo i usmerava svoje plovilo kroz svet u okeana i zvezda.Brod Hokulea je napravljen po uzoru na istorijska polinežanska plovila, a ime je dobio po zvezdi koja je praktično neophodna za navigaciju u Pacifiku. Ideja da se napravi ovaj brod potekla je od male grupe ljudi sa Havaja, koji su želeli da dokažu kako drevni Polinežani nisu naselili pacifička ostrva slučajno naneti vetrom, već da su bili vrsno brodograditelji i moreplovci.

Jedini problem bio je to što posle vekova represije nad havajskom kulturom, niko od Havajaca nije poznavao navigaciju po zvezdama. Srećom, na malenom izolovanom ostrvu u Mikroneziji, ekipa je pronašla čoveka po imenu Mau Piailug, koji ne samo da je poznavao stare metode navigacije, već je bio voljan i da svoje znanje prenese na Havajce.

Profimedia, Nainoa Tompson

Godine 1976. Hokulea je prvi put isplovio, a posle mesec dana i 3.800 kilometara putovanja, brod se bezbedno ukotvio na obali Tahitija. Na iznenađenje posade, 17.000 Tahićana dočekalo ih je kao heroje koji su oživeli stare duhove i moreplovačku kulturu Polinežana.

"Mislim da niko nije zaista razumeo šta će se dogoditi kada je pravio ovaj brod", rekao je Tompson.

AP, Brod Hokulea

Od prve plovidbe, Hokulea je svake godine plovio Pacifikom, a Tompson je znanja stečena od Piailuga, prenosio na svoje sunarodnike i motivisao ih da i sami prave slična plovila, što su mnogi učinilili.

Onda je Tompson došao do najambicioznijeg plana do tada - da oplovi čitavu planetu. Šest godina je sa svojim timom proučavao meteorologiju, geografiju, olujne sezone i morske struje kako bi utvrdio da li je takvo putovanje uopšte moguće.
 

Nakon mukotrpnog izučavanja, tim je odredio potencijalno izvodljuvu rutu - preko Pacifika, kroz Indijski okean, oko južnog kraja Afrike do Atlantika, pa Panamskim kanalom nazad do Havaja. Misiju su nazvali Malama Honua - broga o Zemlji - i posvetili su svoje putovanje pokretima za održivo uređenje sveta. 

Godine 2013. Hokulea se otisnuo na četvorogodišnje putoivanje, a u junu ove godine stigao je do istočne obale SAD. Nakon uspešno završenog putovanja, Hokulea je učvrstio svoje mesto u moreplovačkoj mitologiji, rame uz rame sa Magelanovim "Trinidadom".
  (Newsweek.rs/NatGeo)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, Brod HokuleaMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

AP, Brod HokuleaNAUKA

NAJRANIJE OD KAKO SE VRŠE MERENJA: Planeta Zemlja već 2. avgusta ulazi u ekološki dug!

AP, Brod HokuleaFoto

ZAJEDNO POD SUNCEM: Sudar dva sveta na plaži u Egiptu

AP, Brod HokuleaNauka i tehnika

​NOVA STUDIJA DALA IZNENAĐUJUĆE REZULTATE: U slučaju kataklizmičnog udara asteroida, ovo je jedini organizam na Zemlji koji bi preživeo (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS