Kultura

Odlučili da sačuvaju svoju kulturu: Upoznajte najmlađe kraljevstvo na tlu Evrope

Kako ni na koji način nusu mogli da utiču na spoljnopolitičke faktore i nove granice između post-sovjetske Rusije i Estonije, Seti su proglasili novi entitet - Kraljevstvo Setoma

Objavljeno: 28.12.2016. 13:03h
Foto: Profimedia, Seti
Na dve strane sporne granice između Estonije i Rusije, leži kraljevstvo naroda Seti, iskovano na pepelu Sovjetskog Saveza.

Seti su malobrojna etnička grupa iz porodice ugro-finskih naroda. Uglavnom naseljavaju područja na jugoistoku Estonije i krajnjem zapadu Pskovske oblasti Rusije. Ta teritorija se označava kao istorijska oblast Setuma. 

Profimedia, Seti

Prema statističkim podacima iz 2010. na svetu danas živi oko 15.000 Seta, najviše u Estoniji , oko 10.000, i u Rusiji gde je registrovano 187 pripadnika ove etničke zajednice. U Rusiji imaju zvaničan status nacionalne manjine na području Pskovske oblasti, dok se u Estoniji smatraju jednom od etničkih grupa Estonaca.

Seti govore setskim dijalektom južnoestonskog jezika koji pripada finskoj grupi uralskih jezika. Za razliku od Estonaca Seti su po veroispovesti pravoslavci, a dosta su raširena i tradicionalna verovanja.

Profimedia, Seti

Seti su kroz vekove ulagali velike napore kako bi očuvali svoju tradiciju, među kojima je i njihov drevni oblik polifonog pevanja, koji je UNESKO uvrstio na listu neopipljivog svetskog kulturnog naselja.

Osim starih običaja, Seti su izmislili i neke nove, od kojih je najvažnije novouspostavljeno plemstvo zaduženo da brani narod od pretnji po njihov kulturni identitet.

Profimedia, Seti

Danas, najveća pretnja za Sete jeste sporna rusko-estonska granica koja razdvaja narod na dva dela. Ova granica je menjana nekoliko puta tokom 20. veka, a od kada je početkom devedesetih Estonija nezavisna, granica koja je deli od Rusije još uvek nije ratifikovana.

"Granica se pojavila i uništila njihov svakodnevni život", kaže Elena Nikiforova, istraživač iz Centra za nezavisna društvena istraživanja u Sankt Petersburgu.

Profimedia, Seti

Kako ni na koji način nusu mogli da utiču na spoljnopolitičke faktore, Seti su 1994. godine proglasili novi entitet - Kraljevstvo Setoma. Dve decenije kasnije, najnovije kraljevstvo na tlu Evrope je i dalje živo.

Poslušajte himnu Kraljevstva Setoma:


  (National Geographic)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, SetiSvet

NUKLEARNA TRKA ISPOD RADARA: Tajno naoružavanje SAD dovodi svet na ivicu Trećeg svetskog rata

Profimedia, SetiEKSKLUZIVNO

NEWSWEEK INTERVJU Borut Pahor, predsednik Slovenije: I Tramp i Putin su dobro došli

Profimedia, SetiGEOPOLITIKA

BILIONI DOLARA ISPOD ČIZME: Ruska vojna baza na Arktiku leži na neverovatnim količinama nafte! (FOTO, VIDEO)

Profimedia, SetiSvet

RUSKI KOMERSANT TVRDI: Sastanak Putin Tramp konačno u maju

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Kultura
Profimedia, SetiKultura

DRAGULJ TOSKANE: Priča o visećem mostu koji turiste ostavlja bez daha! (FOTO)

Profimedia, SetiKultura

NEWSWEEK KOLUMNA Džon Bon Džovi: Ovoliko znam o životu...

Profimedia, SetiISTORIJA

POTPUNO NEOPAŽEN: Ovo je bio možda najdestruktivniji rat modernog doba (FOTO)

Profimedia, SetiKultura

ZVIŽDUK PO KOJEM PAMTIMO KILL BILL: Njene usne su izvele jednu od najpoznatijih filmskih tema ikada! (VIDEO)

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.