Kultura

Nakarada: Muzej savremene umetnosti se otvara ove godine

Slobodan Nakarada v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti kaže da su u toku pregovori sa nekoliko vrhunskih umetnika u svetu čije bi izložbe mogle da ukrase otvaranje

Objavljeno: 03.01.2017. 11:45h
Foto: Fonet, Slobodan Nakarada
Muzej Savremene umetnosti u Beogradu biće otvoren u 2017, nakon rekonstrukcije, rekao je Tanjugu Slobodan Nakarada v.d. direktora Muzeja.

Primetivši da je Muzej iz različitih razloga zatvoren već skoro devet godina, Nakarada navodi da su sve muzejske zbirke deponovane u trezoru Narodne banke dok traje rekonstrukcija zgrade u Novom Beogradu.

"Muzej ima blizu osam hiljada artefakata. Naši kustosi i konzervatori ih obilaze redovno i mogu da kažem da su zbirke u sasvim dobrom stanju. Pri povratku u rekonstruiranu zgradu Muzeja savremene umetnosti, zbirke će morati da se revidiraju,jer ćemo morati da vodimo računa da ni jedna slika ne bude zaražena", kazao je Nakarada. On je naglasio da je muzej na čijem je čelu prošao vrlo komplikovan period u kojem je bilo problema oko sprovođenja tendera za poslove rekonstrukcije.

"Te probleme smo konačno prevazišli. Tender za rekonstrukciju je završen, sredstva obezbeđena. Muzej je od strane Vlade Srbije proglašen za kapitalnu investiciju. Koga zmija ujede plaši se i guštera, ali mogu sa sigurnošću da potvrdim da ćemo Muzej savremene umetnosti otvoriti 2017. godine", navodi Nakarada dodajići da datum zavisi od papirologije, a imajući u vidu da su se od 2007. promenili između ostalog i zakoni koji se tiču protivpožarne zaštite ili građevinskih radova.
Takođe, kako primećuje, zakon o javnim nabavkama tačno propisuje šta i na koji načim možemo da radimo.

U tom smislu kaže da veruje da će rekonstrukcija muzeja biti završena do juna 2017. godine, a plan je da do 20. oktobra te godine, kada se proslavlja Dan muzeja, stalna postavka bude u rekonstrusanoj zgradi. "Ta stalna postavka biće spektakularna. Voleo bih kada bismo baš 20. oktobra otvorili Muzej savremene umetnosti za posetioce", kazao je Nakarada.

Dodaje da su u toku pregovori sa nekoliko vrhunskih umetnika u svetu čije bi izložbe mogle da ukrase otvaranje Muzeja savremene umetnosti.

"Neću da vam otkrijem o kojim umetnicima je reč. Nas svakako čeka obiman istraživački rad o tome kako će muzej funkcionisati u budućnosti imajući u vidu nove sadržaje koje će muzej dobiti sa svojom rekonstrukcijom. Računamo da će u muzeju postojati više scena koje će morati paralelno da funkcionišu. Sve ozbiljne muzejske kuće su uredile svoje programe u narednih nekoliko godina, pa ćemo videti", kazao je Nakarada.


(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Fonet, Slobodan NakaradaKultura

​VAŠE LICE IZ ISTORIJE: Ova aplikacija vam pomaže da nađete svog 2.000 godina starog blizanca

Fonet, Slobodan NakaradaSRBIJA

SPOJ ISTORIJE I HEDONIZMA: Ovo su tri srpska muzeja piva (VIDEO)

Fonet, Slobodan NakaradaSrbija

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Život ispod temelja Muzeja revolucije (FOTO)

Fonet, Slobodan NakaradaSvet

UKRADEN DRUGI NAJVEĆI ZLATNIK NA SVETU: Lopovi iz centra Berlina odneli kovanicu tešku 100 kg! (FOTO, VIDEO)

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Kultura
Fonet, Slobodan NakaradaKultura

KATOLIČKI KOLEDŽ ZABRANIO JOGU: Tvrde da je "duhovno štetna"!

Fonet, Slobodan NakaradaKultura

OTKRIĆE TROJE I NEMAČKI ARHEOLOG: Kako je svastika stigla iz Azije u Evropu (FOTO)

Fonet, Slobodan NakaradaSRBIJA

SPOJ ISTORIJE I HEDONIZMA: Ovo su tri srpska muzeja piva (VIDEO)

Fonet, Slobodan NakaradaKultura

ZVIŽDUK PO KOJEM PAMTIMO KILL BILL: Njene usne su izvele jednu od najpoznatijih filmskih tema ikada! (VIDEO)

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.