Kultura

Po tražnji čitalaca: Da li je Majn Kampf u Nemačkoj knjiga godine?

Prvobitno je planirano da se štampa samo 4.000 kopija, ali je tiraž povećan zbog potražnje, te će se šesto izdanje Hitlerove knjige naći u knižarama tokom ovog meseca.

Objavljeno: 03.01.2017. 14:21h
Foto: Vikipedija, Originalna naslovnica Majn Kampfa iz 1926. godine
Prvo reizdanje knjige "Majn Kampf" Adolfa Hitlera od Drugog svetskog rata doživelo je šesto izdanje, saopštio je izdavač.

Institut za savremenu istoriju u Minhenu saopštio je da je oko 85.000 kopija nove verzije antisemitskog manifesta lidera nacista rasprodato od prošlog januara, prenosi AFP.

Priznati institut navodi da je, daleko od promocije desničarske ideologije, publikacija pokrenula debatu o obnovljenom porastu "autoritarnih političkih stavova" u zapadnom društvu.

Prvobitno je planirano da se štampa samo 4.000 kopija, ali je tiraž povećan zbog potražnje, te će se šesto izdanje Hitlerove knjige naći u knižarama tokom ovog meseca.

Dvotomno izdanje nalazilo se na listi bestselera nedeljnika "Der Spiegel" tokom većeg dela prošle godine i čak je bilo na vrhu liste dve nedelje u aprilu.

Institut je organizovao uspešnu seriju prezentacija i debata posvećih knjizi "Majn Kampf" širom Nemačke i u drugim gradovima Evrope.

"Ispostavilo se da je potpuno neosnovan strah da će publikacija promovisati Hitlerovu ideologiju, učiniti je društveno prihvatljivom i dati neonacistima novu platformu za propagandu", izjavio je direktor Instituta za savremenu istoriju Andreas Viršing.

"Suprotno tome, debata o Hitlerovom pogledu na svet i njegovom pristupu propagandi pružila je šansu da ukažemo na uzroke i posledice totalitarnih ideologija i trenutku kada autoritarni politički stavovi i desničarski slogani uzimaju maha", dodao je on.Iz instituta navode da "Majn Kampf" uglavnomn kupuju ljudi zainteresovani za politiku i istoriju, kao i prosvetni radnici.

Za sada su planirana još engleska i francuska izdanja uprkos velikom interesovanju i u mnogim drugim zemljama.

Institit je objavio "Majn Kampf" sa beleškama prošlog januara, samo nekoliko dana nakon što je isteklo autorsko pravo. (Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vikipedija, Originalna naslovnica Majn Kampfa iz 1926. godineSvet

HITLEROVE BISTE I MISTIČNE RELIKVIJE: U Argentini pronađena do sada najveća riznica nacističkih artefakta (VIDEO)

Vikipedija, Originalna naslovnica Majn Kampfa iz 1926. godineISTORIJA

​NAJVEĆE ŠTA AKO: Kako bi tekao Drugi svetski rat da Hitler nije napao Sovjetski Savez?

Vikipedija, Originalna naslovnica Majn Kampfa iz 1926. godineKultura

"NE LJUTI SE, ADOLFE": Ovako su u Nemačkoj izgledale društvene igre tokom Drugog svetskog rata (FOTO)

Vikipedija, Originalna naslovnica Majn Kampfa iz 1926. godineKultura

OTKRIĆE TROJE I NEMAČKI ARHEOLOG: Kako je svastika stigla iz Azije u Evropu (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS