Kultura

Čudo od namirnice: Nekada je čak bio platežno sredstvo

Navodno su radnici koji su gradili egipatske piramide plažani u luku, a drevni su se Egipćani divili glavici luka

Objavljeno: 07.01.2017. 08:00h
Foto: Shutterstock, Beli luk
Uprkos suzama koje lijemo dok ga čistimo, luk je jedno od najštovanijih i najukusnijih povrća čije su zdravstvene dobrobiti višestruko dokazane. Luk spada među najstarije povrtarske kulture, a iako se koristi od davnina nije sasvim jasno ko ga je i kada prvi puta kultivisao.

Smatra se kako najverovatnije potiče iz Azije i Bliskog Istoka, a uzgaja se preko 5000 godina što su dokazali njegovi ostaci u brojnim nastambama iz bronzanog doba. U Egiptu se luk već naveliko uzgajao 3000 godina pre nove ere a to je povrće imalo značajnu ulogu u prehrani, kao i simbol obožavanja.

Navodno su se radnici koji su izgađivali egipatske piramide isplaćivali u luku, a drevni su se Egipćani divili glavici luka, verujući kako njeni koncentriči krugovi i sferična forma predstavljaju večni život.

Zbog toga se koristio i kao deo drevnih pogreba - tragovi luka pronađeni su u očnim dupljama faraona Ramzesa IV. Takođe, i Tutankamon je tražio da mu u grobnicu stave luk kako bi se mogao s njime poslužiti u zagrobnom životu. Za razliku od Egipćana, antički  Grci više su koristili luk zbog njegovih zdravstvenih dobrobiti. Verovalo se kako on donosi ravnotežu u krvi, a sportisti su ga konzumirali u velikim količinama. Po uzoru na njih i rimski gladijatori su lukom mazali svoje mišiće kako bi dodatno otvrdnuli.

Reuters, Prodavac luka u Indiji

U Srednjem veku luk se definitivno smatrao superhranom, toliko se cenio da su ljudi plaćali stanarinu glavicama luka, a često se  darivao u posebnim prilikama - kao što danas nosimo za poklon vino, čokoladu i kafu. U 16. veku lekari su službeno pripisivali terapiju lukom za lečenje neplodnosti - od toga da se trebao jesti u većim količinama, do saveta ženama da ga trljaju na stomak.

Indijanci su u Americi koristili divlji luk na različite načine, a prvi kultivisani primerak tog povrća doneli su osvajači sa zapada.

Indijanci su od luka pravili sirup, s njime su bojili, lečili. Što ljući, to bolji Vrlo malo kalorija, visok udeo vode te vitamina C, betakaroten, vitamin A, kao i tragovi sumpora te hroma čine ovo povrće izuzetno zdravim. Postoje dokazi da sumporni spojevi koji se nalaze u luku imaju sposobnost razređivanja krvi, sprečavanja nastanka ugrušaka i srčanog udara. Luk ima posebnu dobrobit za žene u menopauzi, jer povećava gustoću kostiju pa smanjuje rizik od osteoporoze i preloma. Nutricionisti ističu da što je ljući luk, to su njegove dobrobiti jače. 

Dokazano je da redovno jedenje luka u malim količinama smanjuje rizik od nastanka nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog creva, grla i jajnika.

Iako je najefikasniji ako se jede svež, čak i dinstani luk ima brojne dobrobiti. Ajoeni, jedan od sastojaka luka imaju sposobnost uništavanja malignih stanica i izbacivanja toksičnih spojeva iz organizma. (Express.hr)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Shutterstock, Beli lukNauka i tehnika

NEWSWEEK OTKRIVA Narkomanija: U Rusiju po lek - i bolest

Shutterstock, Beli lukSvet

Ilegalizacija duvana: Cigarete će u Rusiji biti protivzakonite za sve rođene posle 2014. godine

Shutterstock, Beli lukNauka i tehnika

Čuvajte se lažnih vesti: One o čudesnim lekovima mogu da ubiju

Shutterstock, Beli lukNauka i tehnika

Podseti me šta to beše meso: Evo kako će se svet hraniti 2030. godine (FOTO, MAPA)

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Kultura
Shutterstock, Beli lukKultura

Začuđujuće aktuelna: Sovjetska pesma o pohlepnom američkom biznismenu u Rusiji (VIDEO)

Shutterstock, Beli lukPriče iz Njujorka

NEWSWEEK INTERVJU Uliks Fehmiju: Ispekao sam i glumu i hleb

Shutterstock, Beli lukKultura

NEWSWEEK OTKRIVA Nepoznato nacionalno blago: Aleksandrijska biblioteka Balkana

Shutterstock, Beli lukKultura

Crkva bez krova i nebo za sve bogove: Ovo je Nju Harmoni, najharmoničniji grad u SAD

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.