Kultura

Čudo od namirnice: Nekada je čak bio platežno sredstvo

Navodno su radnici koji su gradili egipatske piramide plažani u luku, a drevni su se Egipćani divili glavici luka

Objavljeno: 07.01.2017. 08:00h
Foto: Shutterstock, Beli luk
Uprkos suzama koje lijemo dok ga čistimo, luk je jedno od najštovanijih i najukusnijih povrća čije su zdravstvene dobrobiti višestruko dokazane. Luk spada među najstarije povrtarske kulture, a iako se koristi od davnina nije sasvim jasno ko ga je i kada prvi puta kultivisao.

Smatra se kako najverovatnije potiče iz Azije i Bliskog Istoka, a uzgaja se preko 5000 godina što su dokazali njegovi ostaci u brojnim nastambama iz bronzanog doba. U Egiptu se luk već naveliko uzgajao 3000 godina pre nove ere a to je povrće imalo značajnu ulogu u prehrani, kao i simbol obožavanja.

Navodno su se radnici koji su izgađivali egipatske piramide isplaćivali u luku, a drevni su se Egipćani divili glavici luka, verujući kako njeni koncentriči krugovi i sferična forma predstavljaju večni život.

Zbog toga se koristio i kao deo drevnih pogreba - tragovi luka pronađeni su u očnim dupljama faraona Ramzesa IV. Takođe, i Tutankamon je tražio da mu u grobnicu stave luk kako bi se mogao s njime poslužiti u zagrobnom životu. Za razliku od Egipćana, antički  Grci više su koristili luk zbog njegovih zdravstvenih dobrobiti. Verovalo se kako on donosi ravnotežu u krvi, a sportisti su ga konzumirali u velikim količinama. Po uzoru na njih i rimski gladijatori su lukom mazali svoje mišiće kako bi dodatno otvrdnuli.

Reuters, Prodavac luka u Indiji

U Srednjem veku luk se definitivno smatrao superhranom, toliko se cenio da su ljudi plaćali stanarinu glavicama luka, a često se  darivao u posebnim prilikama - kao što danas nosimo za poklon vino, čokoladu i kafu. U 16. veku lekari su službeno pripisivali terapiju lukom za lečenje neplodnosti - od toga da se trebao jesti u većim količinama, do saveta ženama da ga trljaju na stomak.

Indijanci su u Americi koristili divlji luk na različite načine, a prvi kultivisani primerak tog povrća doneli su osvajači sa zapada.

Indijanci su od luka pravili sirup, s njime su bojili, lečili. Što ljući, to bolji Vrlo malo kalorija, visok udeo vode te vitamina C, betakaroten, vitamin A, kao i tragovi sumpora te hroma čine ovo povrće izuzetno zdravim. Postoje dokazi da sumporni spojevi koji se nalaze u luku imaju sposobnost razređivanja krvi, sprečavanja nastanka ugrušaka i srčanog udara. Luk ima posebnu dobrobit za žene u menopauzi, jer povećava gustoću kostiju pa smanjuje rizik od osteoporoze i preloma. Nutricionisti ističu da što je ljući luk, to su njegove dobrobiti jače. 

Dokazano je da redovno jedenje luka u malim količinama smanjuje rizik od nastanka nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog creva, grla i jajnika.

Iako je najefikasniji ako se jede svež, čak i dinstani luk ima brojne dobrobiti. Ajoeni, jedan od sastojaka luka imaju sposobnost uništavanja malignih stanica i izbacivanja toksičnih spojeva iz organizma. (Express.hr)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Shutterstock, Beli lukNAUKA

NEWSWEEK NAJAVLJUJE Neće biti više dijalize, razvijen bionički bubreg! (FOTO)

Shutterstock, Beli lukDRUŠTVO

DOKAZANA SMRT OD PREKOMERNOG RADA: Japanci se ubijaju od posla – bukvalno!

Shutterstock, Beli lukSrbija

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Hjuston u Srbiji: U poseti bolnici „Dedinje“

Shutterstock, Beli lukSrbija

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Sokaci crnih marama: Misteriozna bolest kosi stanovnike sela na Balkanu

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Kultura
Shutterstock, Beli lukKultura

ZVIŽDUK PO KOJEM PAMTIMO KILL BILL: Njene usne su izvele jednu od najpoznatijih filmskih tema ikada! (VIDEO)

Shutterstock, Beli lukKultura

NEWSWEEK KOLUMNA Džon Bon Džovi: Ovoliko znam o životu...

Shutterstock, Beli lukSRBIJA

SPOJ ISTORIJE I HEDONIZMA: Ovo su tri srpska muzeja piva (VIDEO)

Shutterstock, Beli lukKultura

"NE LJUTI SE, ADOLFE": Ovako su u Nemačkoj izgledale društvene igre tokom Drugog svetskog rata (FOTO)

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.