Kultura

Sve manje marihuane, sve više korisnika: Zašto Amsterdam zatvara kofišopove

Najstariji kofišop na svetu "Melou Jelou", samo je poslednji u nizu amsterdamskih kofišopova koji su ugašeni

Objavljeno: 11.01.2017. 09:36h
Foto: Najstariji kofišop na svetu
Predveče 31. decembra, najstariji kofišop na svetu "Melou Jelou" u Amsterdamu, zatvorio je svoja vrata po poslednji put. Tokom prethodnih pola veka, mnogi turisti popušili su svoj prvi džojnt u ovom udobnom lokalu koji se nalazio na pola puta između Hajniken fabrike i trga Rembrant.

Meleo Jelou, međutim, samo je poslednji u nizu amsterdamskih kofišopova koji su prestali sa radom. Trend zatvaranje omiljenih amsterdamskih mesta za "opuštanje" zabrinuo je ne samo konzumente marihuane, već i policiju i zdravstvene radnike, koji strahuju da će to dovesti do ponovnog procvata ulične trgovine drogom.

Od 1995. godine, broj kofišopova u holandskoj prestonici se prepolovio - sa 350 na 167. Ali zašto se toliko kofišopova zatvara?

Amsterdam; Autor: Pixabay

Za autsajdere, Holandija je sinonim za liberalizam i legalizovan porok. Ok četvrtine turista koji posete Amsterdam nameraca da "svrati" u kofišop. Holandska politika prema lakim drogama zasniva se pre na principu tolerancije, nego legalizacije. Srž ovakvog sustema jeste mala, ali strogo regulisana mreža kofišopova u kojima ljudi mogu legalno da kupe i puše kanabis.

Mali broj zvaničnika u liberalnom Amsterdamu želi da se kofišopovi u potpunosti ukinu, jer je opšte mišljenje da njihovo postojanje sprečava kriminalce da ponovo preuzmu tržište lakih droga. Ipak, u konzervativnijim delovima zemlje, među kojima je i politički centar Hag, otpor prema ovakvoj politici je primetno porastao.

Holandska vlada je od nedavno uvela zabrane kofišopovima u pograničnim gradovima da prodaju marihuanu turistima, a kofišopovi koji se nalaze u blizini škola su prisilno zatvoreni. Zbog novih pravila, Melou Jelou, koji se nalazi na manje od 250 metara od frizerske škole, morao je da bude zatvoren.

Amsterdam; Autor: Pixabay

Gradski zvaničnici otvoreno postavljaju pitanje efikasnosti ovakve politike. S obzirom na hustinu naseljenosti Amsterdama, skoro 20 kofišopova je zatvoreno samo zbog pravila o udaljenosti. Istovremeno, oko 30 kofišopova i 150 izloga za prostitutke je zatvoreno u okviru inicijative da se dotera takozvani distrikt crvenih fenjera. 

Kako Holandija uz gašenje kofišopova, više ne izdaje dozvole za nove, širom zemlje mreža ovih specifičnih lokala je sve manja i manja.

Za one koji i dalje rade, to je blagoslov pošto je, usled manjka konkurencije, potražnja sve veća. Kako bi odgovorili na zahteve tržišta mnogi kofišopovi su otvorili štandove za poneti, što ne samo da otežava držanje konzumenata na oku, već i onemogućava radnicima da daju "prijateljski savet" o robi koja se prodaje. Osim toga, mnogi strahuju da će ulični dileri popuniti vakum nastao gašenjem kofišopova. 

Uživaoc marihuane, Foto: Reuters

Prema zakonu, kofišopovima je dozvoljeno da u jednom trenutku imaju do 500 grama kanabisa, zbog čega su mnogi primorani da obnavljaju zalihe i do više puta dnevno. Na taj način su ugroženi i kuriri, koji su često na meti pljačlkaša, 

Nekada, sve što je bilo potrebno jeste par prijatelja sa biljčicom na terasi. Međutim, kako sve manje kofišopova mora da opslužuje sve veći broj gostiju, velika je verovatnoća da će mnogi Holanđani uskoro ostati bez svog večernjeg džojnta.
    (The Economist)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Najstariji kofišop na svetu Magazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Najstariji kofišop na svetu Magazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Gastarbajteri - Jugosi nakon Jugoslavije

Najstariji kofišop na svetu Magazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Najstariji kofišop na svetu Magazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS