Magazin

Muharem Bazdulj za NEWSWEEK: Beogradski tercet Lorensa Darela

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu ove godine nalazi se i naš saradnik Muharem Bazdzulj sa romanom “Lutka odmarcipana.” U svom prvom tekstu za Newsweek Srbija on piše o životu u Beogradu jednog od najznačajnijih engleskih pisaca Lorenasa Darela

Objavljeno: 11.01.2017. 19:17h
Foto: Lorens Darel; Autor: Profimedia
Jedan od najvažnijih engleskih pisaca dvadesetog veka najpoznatiji je po svojim romanesknim serijalima „Aleksandrijski kvartet“ i „Avinjonski kvintet“. Svaka priča o njegovom životu, međutim, nepotpuna je bez uvida u tri neopisivo važne godine koje je proveo u Beogradu.

* * *

Godine 1961. Lorens Darel je prvi put bio nominovan za Nobelovu nagradu za književnost

Švedskim akademicima se, međutim, kako pokazuju transkripti njihovih rasprava objavljeni pola veka kasnije, nije dopala njegova „monomanijakalna preokupiranost erotskim komplikacijama“. A i pisac je bio još uvek relativno mlad, barem za takvo priznanje; nije stigao ni do pedesetog rođendana. „Aleksandrijski kvartet“ jeste, po mišljenju mnogih, bio impresivan, ali treba sačekati i videti šta će Darel u budućnosti još da napiše. Nagradu je te godine dobio jugoslovenski pisac Ivo Andrić. U martu te iste 1961. Darel se oženio po treći put. Biće to njegov najskladniji brak koji će se šest godina kasnije tragično završiti iznenadnom smrću supruge. Krajem oktobra 1961, međutim, kad sve novine pišu o nagrađenom jugoslovenskom književniku, taj brak je na slatkom početku i lako možemo zamisliti Darela kako ženi priča svoje doživljaje iz Jugoslavije, zemlje koju je napustio pre manje od deset godina.

Lorens Darel: Beli orlovi nad Srbijom; Izvor: Profimedia

OD INDIJE DO ARGENTINE

Lorens Darel se rodio u Pendžabu, u Indiji, 27. februara 1912. godine. Bio je najstarije dete Lorensa i Luize, koji su se venčali četrnaest meseci ranije. Darel je kasnije voleo da mitologizuje svoje detinjstvo, tvrdeći da se i rodio kao stranac. Njegov biograf Gordon Boker u sjajnoj knjizi „Lorens Darel: Biografija“, koju je kod nas objavio loznički „Karpos“ u prevodu Sonje Vasiljević, beleži: „Od svojih nejasnih početaka u Indiji, sam Darel je bio predodređen da postane deo gotovo zaboravljenog sveta Britanske imperije, sa svojim imenom propisno zabeleženim na spisku Forin ofisa; no, isto tako, morao je da postane i karikaturista, kao i hroničar njenog propadanja.“

Prvih jedanaest godina života Darel je proveo u Indiji, a zatim su ga roditelji poslali na školovanje u Englesku. Na šestonedeljnom putu sa istoka za zapad prošao je kroz Suecki kanal, te je u Port Saidu prvi put ugledao Mediteran, za koji će ostati vezan celoga života. Nakon što je u hladnoj Engleskoj počeo pohađati školu, vrlo brzo biva očito da je Lorens niži i mršaviji od svojih vršnjaka. Pubertet to nije promenio. Budući pisac neće nikad prerasti 160 centimetara. Neke druge stvari će pubertet, međutim, zauvek promeniti.

Prema rečima njegovog biografa: „Darelov ulazak u rajski vrt seksualnih užitaka predstavlja jasnu prekretnicu u njegovom životu. Kasnije je kazao jednom prijatelju da se nije mogao smatrati zrelim sve dok nije skupio nekakvo seksualno iskustvo. Seksualnost je postala Darelova omiljena oblast i u njoj je morao da nailazi na filozofe erotskih umeća (od Platona do De Sada i od Rablea do Henrija Milera), pesnike i pisce, kako sa Zapada tako i sa Istoka, isto kao i na veliki broj pripadnica njemu suprotnog pola. Kroz nju će razvijati i veliki deo svoje poezije, kao i najveći deo svoje proze.“ Kasne dvadesete i tridesete godine prošlog veka u Engleskoj su, međutim, proticale u seksualno represivnoj atmosferi. Darel koristi svaku priliku za beg u Francusku, pa i po cenu loših posledica po uspeh u školi. Otac mu je umro s jedva 43 godine, kad je Lorensu bilo 16, ostavivši za sobom prilično nasledstvo, tako da mu porodica nije oskudevala. U kasnim tinejdžerskim godinama, Darel živi boemski i, po vlastitom priznanju, gotovo uopšte ne spava. Najdraži su mu užici čitanje, pisanje, seks i alkohol.

S navršenih dvadeset godina života upoznaje Nensi Majers, koja će postati njegova prva žena. Bila je lepotica, plavokosa i plavooka studentica istorije umetnosti kojoj su svi govorili da liči na Gretu Garbo, dva meseca mlađa i desetak centimetara viša od Darela. Početkom 1935. godine Lorens i Nensi se venčavaju, a posle mesec dana odlaze živeti na Krf. Tamo se Darel fatalno zaljubljuje u Mediteran, otkriva delo Henrija Milera i počinje dopisivanje s njim. Darel i Miler postaće veliki i doživotni prijatelji. U leto 1937. Lorens i Nensi putuju za Pariz da se upoznaju s Milerom. Kad počne Drugi svetski rat, bračni par Darel isprva ostaje u Grčkoj, gde im se 1940. rodila ćerka Penelopa. Posle nacističke okupacije Grčke prelaze u Egipat. Brak im je tada već u krizi. Lorens počinje da radi za Forin ofis, najpre u Kairu, a zatim u Aleksandriji. Godine 1942. Nensi sa ćerkicom odlazi u Jerusalim, a Lorens ostaje u Egiptu. U Aleksandriji će Darel upoznati Evu Koen, lokalnu Jevrejku kojom će se oženiti 1947, odmah nakon formalnog razvoda od Nensi, i koja će mu poslužiti kao model za lik Justine iz „Aleksandrijskog kvarteta“. Odmah posle venčanja, Lorens i Eva odlaze u Argentinu, pošto je on prebačen tamo na poziciju atašea za štampu.

Lorens Darel; Autor: Profimedia

TITO KONTRA STALJINA


Darel je ostao u Argentini jedva godinu dana. Nije mu se dopadala tamošnja atmosfera. U jednom pismu Henriju Mileru veli kako mu se čini da živi u SAD krajem devetnaestog veka, u vreme prvobitne akumulacije kapitala, kad su se tajkuni klali zbog prirodnih bogatstava. Žudi za povratkom u Evropu, po mogućnosti na Mediteran. Forin ofis ga prvo povlači „u bazu“, u London, a zatim ga početkom 1949. godine šalju u Beograd, u Jugoslaviju, ponovo na funkciju atašea za štampu. Čini mu se da je napredovao u službi. To je važna i odgovorna destinacija. Hladni rat je započeo, a Tito je pre nekoliko meseci raskinuo sa Staljinom. Beograd je važna lokacija na geopolitičkoj šahovskoj tabli. Takođe, Jugoslavija je i mediteranska zemlja.

Po političkoj orijentaciji, Darel je dotad „blago naginjao levici“. Ipak, prvi period života koji je proveo u nekoj socijalističkoj zemlji, makar to bila i Jugoslavija nakon raskida sa Staljinom, vrlo brzo ga je promenio: već nekoliko dana nakon prispeća u Beograd postao je žestok antikomunista, i monarhista i fašista, kako je rekao prijateljima. Upravo u vreme kad je Darel stigao u Beograd, objavljeno je prvo izdanje Orvelovog romana „1984“. Darel je bio oduševljen knjigom. Čitao ju je u Beogradu i činilo mu se da stvarnost potvrđuje Orvelove vizije. Takođe, već prvih meseci u Beogradu, i gospodin i gospođa Darel oboleli su od gadnog gripa. U Jugoslaviji je vladala nestašica lekova, pa je pisac preko diplomatskih i prijateljskih veza i vezica nabavio aspirin, vitaminske tablete i penicilin. S jeseni 1949, kada se činilo da bi Staljin mogao da naredi invaziju na Jugoslaviju, Darel čita Milerov „Seksus“ i strašno je razočaran. Piše mu telegram u kome ga moli da povuče knjigu iz prodaje jer će mu narušiti ugled. Posle se kaje jer pomišlja da bi Miler mogao da se naljuti i da će im to ugroziti prijateljstvo. Miler se, međutim, nije ni najmanje potresao.

Možda je Darel u pravu, rekao mu je, možda je to loša knjiga, mada on ne misli tako, ali to u krajnjoj liniji nije ni važno. U pismima Mileru i drugim prijateljima Darel je uglavnom zgrožen komunizmom i svakodnevicom u Jugoslaviji, mada u njoj povremeno pronalazi i komične elemente. Beograd je za njega „sumorni beli grad na dve prljave reke“. Nedostaju mu Mediteran, toplo vreme, more i masline, nerviraju ga hladnoća, magla i prašina. Ipak, više nego klima smetaju mu ljudi. Jugoslovenski funkcioneri doimaju mu se primitivnim, neobrazovanim i drskim. Imao je priliku da upozna i sam državni vrh, a nekoliko puta se sreo i sa „gospodinom i gospođom Tito“.

Kuća Lorensa Darela na Krfu; Autor: Profimedia

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Lorens Darel; Autor: ProfimediaSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Lorens Darel; Autor: ProfimediaSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Lorens Darel; Autor: ProfimediaSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Lorens Darel; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS