Kultura

"Mi smo pravi moderni gladijatori": Dramatična priča dobrovoljaca koji čuvaju rimske ruševine u Libiji

Uprkos izveštaja da italijanska mafija prodaje oružje u zemenu za ukradene artefakte, ruševine drevnih građevina u Libiji ostale su uglavnom neoštećene, zahvaljujući naoružanim dobrovoljcima

Objavljeno: 13.01.2017. 14:39h
Foto: Sabrata; Autor: Reuters
Ali Hreibiš, naoružani čuvar kapija Leptis Magne, velelpnog rimskog grada u libijskoj pustinji, sebe smatra gladijatorom.

"Ostalo mi je samo nekoliko meseci do penzije, a radim u elektrani. Sećam se kada su arheolozi otkrili gladijatorsku arenu pored naše farme šezdesetih, dok sam još bio dete. Od tada počeo sam sebe da posmatram kao jednog od njih (gladijatora)", ispričao je Hreibiš.

Leptis Magna; Autor: Reuters

Čak i kada je Libiju pogodio talas nasilja, političkih nemira i terorizma, oni koji su na sebe preuzeli odgovornost da čuvaju kulturno nasleđe, bore se kako bi lokaliteti ostali otvoreni i bezbedni za posetioce.

"Naučili smo lekcije iz rata u Iraku i egipatske revolucije. Videle smo na televiziji da turbulentne bezbednosne situacije otvaraju prilike za pljačkaše da kradu antikvitete", rekao je.

Kirena; Autor: Reuters

Ove nedelje, libijske ruševine bile su u žiži interesovanja, nakon što su italijanski mediji izvestili da mafija prodaje Islamskoj državi oružje u zamenu za ukradene artefakte.

Reporeter koji je bio na tajnom zadatku, napisao je za novine La Stampa kako mu je ponuđeno da kupi mermernu glavu starogrčke statue za 60.000 evra, i to dok je bio u poseti fabrici salame u južnoj Italiji.
 
Nakon što je 2011. godine svrgnut Moamer Gadafi, UNESKO i UN su više puta apelovali na libijske vlasti da zaštite kulturno nasleđe. Uprkos pet godina krajnje pesimističnme situacije, pobunjenici i volonteri su se konačno udružili kako bi zajedno branili antikvitete.

U Leptis Magni, pobunjenici su oformili brigasu koja čuva ruševine, muzej Bani Valid, kao i Islamski muzej u gotovo potpuno oslobođenom Sirtu.

Kirena; Autor: Reuters

"Za ovo ne dobijamo ni novac za kafu i hranu, a kamoli plate", ispričao je Hreibuiš.

Uprkos njihovih napoora, ipak,  UNESKO je uvrstio pet lokaliteta na listu ugroženog kulturnog nasleđa.
    (Middle East Eye)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Sabrata; Autor: ReutersSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Sabrata; Autor: ReutersSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Sabrata; Autor: ReutersSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Sabrata; Autor: ReutersSvet

MAKRON "SA ILI BEZ EVROPE": Francuska u Libiji otvara centar za buduće azilante

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS