Kultura

"Ili Turci ili Saraceni": Ovo su koreni problematičnih odnosa Zapada i islama

Jezik koji se koristi kada se na Zapadu piše o islamu veoma je savremen... Njegov sadržaj, međutim, još uvek je srednjovekovni

Objavljeno: 21.01.2017. 06:00h
Foto: Ilustracija: Krstaši; Autor: Reuters
Zašto na Zapadu dominiraju negativne predstave o islamu? Zašto je prihvatljivo reći nešto za muslimane, dok se ista stvar smatra neprihvatljivom u slučaju Jevreja, hinduista, ili budista? 

Da bismo odgovorili na ova pitanja, moramo da zaronimo duboko u strukturu zapadne svesti i otkrijemo šta leži izvan njenih spoljnih prikaza. 
 


Bez sumnje su politički problemi i sukobi koje su u muslimanskom svetu oni izazvali u bližoj ili daljoj prošlosti uticali na percepciju islama na Zapadu, ali ona nije nastala u njihovom vakumu. Naprotiv, radi se o tradiciji koja seže vekovima u prošlost. 

Veliki deo onoga što se danas misli o islamu potiče još iz srednjeg veka. Pojmovi koji se koriste možda zvuče savremeno, ali njihov sadržaj bio je i ostao srednjovekovne prirode. 

Ti koreni sežu čak do sedmog veka, odnosno do prvog dodira između hrišćanstva i islama. 
 

SARACENI I ISMAILIJE: Rano srednjovekovno hrišćanstvo i islam

Suočeni s ogromnom vojnom, političkom, i verskom pretnjom islama, srednjovekovni hrišćanski autori su elaborirali poduži spisak polemika, apologija, i opovrgavanja, ne bi li sprečili duhovno otpadništvo svog stada. U tim spisima, mešaju se legenda i činjenica, mit i stvarnost. 

Hrišćanstvo na početku sukoba s islamom nije bilo poput bele, neispisane strane, već je posedovalo pozamašan i šarolik dijapazon sopstvenih interpretacija, simbola, i mitova. Svesno ili nesvesno, hrišćani su posegli za ovom nepreglednom zalihom ne bi li na odgovarajući način rasvetlili fenomen islama, čak i pre nego što ga zaista upoznaju. 

Ranohrišćansko shvatanje islama određeno je teoretski i teološkim modelom koji predstavlja poziciju "drugoga" unutar hrišćanske teologije. 

Wikipedia, Tvrđava Asasina - Masjaf

U svojim oštrim sukobima s jeresima i paganizmom, hrišćanstvo je obrazovalo set pojmova i kategorija koji određuju versko "drugo". U sukobu s novonastalom islamskom pretnjom, ono je prosto poseglo za ovim ranije formiranim teoretskim arsenalom. 

Islam je raspoređen u već postojeće kategorije jevrejstva, paganizma i jeresi. Elementi koji se nisu uklapali u ovu pojednostavljenu šemu bivali su prosto ignorisani. 

Za srednjovekovno hrišćanstvo, islam je bio mesto preseka sve tri navedene kategorije, "drugost" bez premca. Iskvareni judaizam, izvitopereno hrišćanstvo, i divlji prirodnjački paganizam, sve u jednom, i spoljni i unutrašnji neprijatelj. 

Profimedia, Ilustracija: Isus Hrist

TURČIN LAJE PRED KAPIJOM

Iako je najraniji dodir s islamom Evropa imala još u 7. i ranom 8. veku, kada je Pirinejsko poluostrvo u celosti osvojeno, muslimanska vera je dublji trag u evropskoj svesti počela da ostavlja tek od vremena prvih osmanskih pohoda ka centru starog kontinenta. 

U doba koje je bilo opterećeno verskom šizmom, sukobom između papista i reformista, islam je bio poželjan kao simbol za označavanje unutrašnjeg neprijatelja. 

Za reformiste, on je bio sinonim za moralno propadanje papizma: gordost, pohlepu, nasilje i žeđ za snagom i posedovanjem. Isto tako, u cilju demonizovanja novih ideja svojih protivnika čija je popularnost naglo rasla, Rimokatolička crkva nije mogla da izmisli optužbu goru od muhamedanstva. 

Wikipedia, Fausto Zonaro: Turska vojska ispred Konstantinopolja

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Krstaši; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Ilustracija: Krstaši; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Ilustracija: Krstaši; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Gastarbajteri - Jugosi nakon Jugoslavije

Ilustracija: Krstaši; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS