TAJNA ISTORIJA

MNOGO VIŠE OD IGRE: ​Evo kako je fudbal zaista mogao da uništi svet (FOTO, VIDEO)

Ne, nije u pitanju konflikt između El Salvadora i Hondurasa 1969. kada su tuče navijača izazvale petodnevni rat u kojem je stradalo 3.000 ljudi

Objavljeno: 17.02.2017. 12:31h
Foto: Sahrana Leonida Brežnjeva; Autor: Profimedia
Fudbal je najpopularniji timski sport na svetu, kroz moderne stadione godišnje prođu milioni ljudi, a novac koji je "u igri" prevazilazi mnoge industrije koje se s pravom mogu pohvaliti da više doprinose društvu.

Međutim, iako je popularnost fudbala u tesnoj vezi sa uzbuđenjem i zabavom koju pruža gledaocima, u jednom istorijskom trenutko on je bio povezan sa oružjem koje je moglo da izbriše ljudsku rasu sa lica Zemlje.
 


Ne, nije u pitanju kratkotrajni konflikt između El Salvadora i Hondurasa 1969. kada su bespoštedne borbe navijača na meču u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 1970. izazvale petodnevni rat u kojem je stradalo 3.000 ljudi. Reč je o tajnovitom američkom koferu.
 
Kako CIA dokument "RDP90-00552R000100170017-6" koji se poziva na Newsweek otkriva, američka obaveštajna agencija imala je šta da vidi kada je pregledala fotografije sahrane sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva.

"Na mnogim fotografijama, neidentifikovani čovek koji nosi malu torbu, može se videti kako kruži oko Jurija Andropova (naslednik Leonida Brežnjeva na čelu SSSR, prim.aut). Američki analitičari su zaključili da nosi komunikacijsku opremu i šifre koje omogućavaju sovjetskom lideru da naredu nuklearni napad", navodi se u izveštaju.

CIA dokument o takozvanom sovjetskom fudbalu; Izvor: CIA

Kakve to ima veze sa fudbalom, otkriva sledeći pasus: "Američki vojni pomoćnik obavlja sličnu funkciju: njegova tašna poznata je pod nazivom 'fudbal'. Američki obaveptajci već dugo pretpostavljaju da Sovjeti koriste sličan sistem, ali nikada do sada nisu videli Kremljev fudbal".

NAPOMENA: Premda u američkom engleskom reč "football" označava američki fudbal, koji je potpuno drugi sport od onoga što se u Evropi naziva fudbal (na američkom engleskom "soccer"), u ostalim CIA dokumentima u kojima se govori o Sovjetskom Savezu i sportu, reč "football" uvek označava fudbal u evropskom smislu te reči. 

(Newsweek.rs)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Sahrana Leonida Brežnjeva; Autor: ProfimediaSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Sahrana Leonida Brežnjeva; Autor: ProfimediaSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Sahrana Leonida Brežnjeva; Autor: ProfimediaSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Sahrana Leonida Brežnjeva; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS