FILM

KULTURNI FENOMEN KOJI NE UMIRE, ILI... Šta je ubilo legendarnu seriju Tvin Piks (FOTO)

Ekipa jedne od najuticajnijih serija svih vremena priseća se kako je nastao i nestao ovaj kulturni fenomen

Objavljeno: 03.03.2017. 14:51h
Foto: Kajl Maklohlan u ulozi agenta FBI Dejla Kupera (Tvin Piks); Autor: Profimedia
Za horde fanova Dejvida Linča širom sveta, događaji koji su se zbivali u imaginarnom gradiću Tvin Piks nisu bili ništa zanimljiviji od onih koji su se, kako se priča, odvijali iz kamera, uglavnom zbog nekonvencionalnih metoda rada samog reditelja. 

Jedna se tiče i Linčove odluke da izabere scenografa Frenka Silvu da igra Boba, oličenje zla odgovorno za smrt Lore Palmer. Tokom snimanja poslednje scene pilot epizode, Frenk je slučajno uhvaćen u ogledalu iza Lorine majke (Grejs Zabriski) dok je kamera bila na njenom očajnom licu. Linč je sprečio direktora fotografije da ponovo snimi scenu i rekao mu da je prvi put bilo kako treba. 
 


Ako danas pogledate tu scenu, videćete trenutak u kome se lik Boba rodio u Linčovoj glavi – nejasan obris, siv i neobuzdan, koji lebdi između dva sveta u tužnom domu Palmerovih. To je jedan od detalja koji daju uvid u proces nastajanja Linčove vizije i koji su pomogli da "Tvin Piks" postane jedna od najuticajnijih serija svih vremena. 
 
SUBVERZIJA U ERI "DALASA" 

Početak, međutim, nije obećavao: Linč i koautor Mark Frost poznavali su se od 1986. i već su za sobom imali nekoliko nesnimljenih scenarija kada je kanal ABC 
pokazao interesovanje da sarađuje sa njima na seriji. Ideja koju su predstavili šefovima TV stanice bila je veoma nejasna: Frost se seća kako je Linč tokom većeg dela sastanka opisivao – uz propratnu gestikulaciju – vetar koji duva kroz borovu šumu oko grada. Kada je ABC naručio pilot, dvojica saradnika su u tome videla mogućnost da pobede očekivanja i unesu dozu ludila u mejnstrim. 

"Nismo mu pristupili kao TV seriji", kaže Frost. "Setite se da je to bio kraj decenije u kojoj su televizijama ton davale serije poput "Dalasa", koje Dejvid i ja ne bismo gledali ni mrtvi. Činilo nam se da smo se našli u velikoj mašini unutar trojanskog konja i da zbog toga imamo još više razloga da 'Tvin Piks' učinimo što neobičnijim i subverzivnijim". 

Scenario su pisali u Frostovoj kući u L.A. Mark je kucao, dok je Dejvid ležao na kauču kao da je kod psihijatra i iznosio ideje (tvrdio je da ne može da kuca). 

Biranje glumaca bio je tipičan linčovski antiproces: Dejna Ešbruk je morao da stoji na krovu i laje – uloga koju je kasnije reprizirao kao Bobi Brigs. Ričard Bejmer i Ras Tamblin su odabrani za Bena Horna i Lorensa Džejkobija samo zato što se Dejvidu dopalo da vidi bivše rivale iz filma "Priča sa zapadne strane" ponovo zajedno na ekranu. Uloge su redovno prilagođavane glumcima koje je Linč naročito voleo (kada je sreo Džoan Čen, prepravio je ulogu Italijanke Đovane, napisanu za njegovu tadašnju partnerku Izabelu Roselini, u Kineskinju Džozi Pakard). 

Dejid Linč u svom čuvenom ostvarenju Tvin Piks ; Autor: Profimedia

GLUMCI SU SANJALI ČUDNE SNOVE 

Ekipa se okupila krajem 1989. u gradu Nort Bend u Vašingtonu i rad se odvijao po zimi kakva nije upamćena: snežne oluje i magla redovno su odlagali snimanje i dodavali na osećaju nadzemaljskog koji je prožimao set. 

"Dejvidov način rada bio je nešto što do tada nisam doživela", priča Kimi Robertson koji je igrala šerifovu sekretaricu Lusi Moran. "Meditirao je svakog popodneva i sprovodio vežbe kako bi ekipa bila na istoj talasnoj dužini. Sećam se da je mnogo nas počelo da sanja čudne snove. Bila je to definitivno drugačija percepcija od uobičajenog TV seta." 

Iako je postojao osećaj da su deo nečeg posebnog, isto tako je bio prisutan i strah da bi krajnji rezultat mogao da bude isuviše nekonvencionalan za konzervativne krugove u ABC-ju. 

"Bili smo zadivljeni što daju Dejvidu Linču dva sata na televiziji", seća se Kajl Maklohlan koji je igrao agenta FBI Dejla Kupera. "Na to smo gledali kao da robijaši zauzimaju grad i znali smo da će biti fantastično, ali nismo mislili da će ga prihvatiti jer je bio toliko nerazumljiv." 

Kajlova zabrinutost bila je neosnovana. Mešovite reakcije posle projekcije pilota navele su ABC da naruči još sedam epizoda – bilo je to delimično ukazivanje poverenja kojim su pokazali da su bili nervozni koliko i uzbuđeni da rade sa Linčom – i nevoljno pristane na uslove reditelja da mu ostave potpunu kreativnu slobodu. 

Snimanje se preselilo u staro skladište u dolini San Fernando koje je Linč ukrasio drvetom i kamenom, pa je ekipa u svega nekoliko koraka prelazila iz restorana Dabl R. do velikog foajea hotela Grejt Nortern. Gostujući reditelji su nadgledali pojedinačne epizode, ali su Linč i Frost nastavili da pišu scenario koji je prerastao u vrtlog drogiranja, maloletničkog seksa i natprirodnog zla, tako mračan da su se mnogi plašili da će serija biti otkazana i pre nego što počne da se emituje. 

Kadar iz serije Tvin Piks; Autor: Profimedi

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Kajl Maklohlan u ulozi agenta FBI Dejla Kupera (Tvin Piks); Autor: ProfimediaSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Kajl Maklohlan u ulozi agenta FBI Dejla Kupera (Tvin Piks); Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Kajl Maklohlan u ulozi agenta FBI Dejla Kupera (Tvin Piks); Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Kajl Maklohlan u ulozi agenta FBI Dejla Kupera (Tvin Piks); Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK KOLUMNA Enio Morikone: Ovoliko znam o životu...

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS