DRUŠTVO

KONAČNO ĆE SE TAKMIČITI BEZ SMETNJI: Najveća svetska kompanija sportske odeće predstavila "Pro Hijab" kolekciju za muslimanke

Inspiracija su im bile Sara Atar koja je 2012. godine predstavljala Saudijsku Arabiju na Olimpijskim igrama i Amna Al Hadad koja je predstavljala Ujedinjene Arapske Emirate na Olimpijskim igrama 2016. godine

Objavljeno: 08.03.2017. 09:46h
Foto: Ilustracija; Autor: AP
Muslimanke koje nose hidžab nailaze na brojne prepreke u profesionalnom sportu. Na svu sreću, najveća svetska kompanija sportske odeće "Nike" objavila je da će se uskoro u prodaji naći "Nike Pro Hijab" kolekcija, namenjena muslimankama atletičarkama.

"Na izradi 'Nike Pro Hijaba' radimo duže od godinu dana, a sama ideja postoji mnogo duže. Nadamo se da će naš proizvod pomoći atletičarkama muslimankama širom sveta", navodi se u saopštenju.
 


Inspiracija su im bile Sara Atar koja je 2012. godine predstavljala Saudijsku Arabiju na Olimpijskim igrama i Amna Al Hadad koja je predstavljala Ujedinjene Arapske Emirate na Olimpijskim igrama 2016. godine.
 

Pro Hidžab je napravljen u saradnji sa nekoliko muslimanskih sportistkinja, od kojih su saznali da je potrebno da hidžab bude od laganog prozračnog materijala koji se neće pomerati.

Testirale su ga i Manal Rostom, trenerka trčanja iz Egipta, kao i Zahra Lari, prva devojka s hidžabom koja se pojavila na jednom takmičenju u umetničkom klizanju.Napravljen je u tamnim, neutralnim bojama od laganog poliestera sa rupicama koje omogućavaju optimalnu prozračnost hidžaba, a biće dostupan na proleće naredne godine.

Ovaj potez dolazi nekoliko sedmica nakon Nike reklame o sportistkinjama iz arapskog sveta: "Šta će reći o tebi?" koja ima za cilj da razbije predrasude o tome kako žene treba da se brinu samo o domaćinstvu.U Nikeu veruju da će ova sportska linija za atletičarke sa hidžabom ohrabriti na stotine hiljada drugih devojaka i devojčica da se bave sportom.

   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija; Autor: APMagazin

NEWSEEK PREDSTAVLJA Nadalova „La Decima“

Ilustracija; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Sportisti Saveza invalida Srbije: Sve može sem drvene peći!

Ilustracija; Autor: APSvet

ODLOŽEN ZAVRŠETAK IZGRADNJE JEDINE DŽAMIJE U ATINI: Muslimani i dalje primorani na molitvu u improvizovanim prostorijama (FOTO)

Ilustracija; Autor: APSvet

BORBA ZA BRDO HRAMA: Izrael uklonio sve nove mere bezbednosti na ulazu u Al Aksu

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS