Kultura

NEŠTO DA PRIJAVITE? DA, PARČE SVECA: Ovu zemlju polako osvaja "relikvija turizam"

Ovo je priča o čoveku koji je uspeo da iznese 400 godina staro srce sveca iz Belgije i iskoristi ga u svrhe verskog, odnosno takozvanog "relikvija turizma"

Objavljeno: 16.03.2017. 13:55h
Foto: Srce svetog Jovana Vijanija u poseti crkvi u Dablinu; Youtube Printscreen / IrishCatholicBishops
U utorak, 6. decembra 2016, mumificirano ljudsko srce upakovano u mali kofer izrađen po meri, poslato je avionom iz Belgije za Detroit u SAD. Nosilac i čuvar srca, koji je takođe preneo gomilu formulara za cadinu i papirologije od osiguranja, uspeo je da prenese organ kroz carinu u Detroitu, a potom se uputio na let za Dalas.

Srce koje je prevalilo ovaj put pripadalo je Jovanu Berčmansu, flamanskom jezuitskom bogoslovu koji je umro u Rimu u 22. godini. U to vreme nije bilo govora o repatrijaciji njegovog tela. Transportovanje u celini, bez brzog raspadanja delova tela preko Alpa 1621. bilo bi gotovo nemoguće.
 


Umesto toga jezuitski sveštenik na svom putu nazad u Belgiju, uzeo je njegov najvažniji deo - srce.
 

Jovan je kanonizovan 1888, usled čega je njegovo srce postalo relikvija. U decembru 2016, nakon što je napustilo svoj dom u 17. vekovnoj crkvi Gospe od Leliendala u Belgiji, za Dalas je putovalo 320 kilometara kolima do Šreveporta, u Luizijani, a njegova konačna destinacija bila je katedrala Svetog Jovana Krstitelja. Tu je sveto srce, u svom srebrnom i zlatnom relikvijaru provelo 11 dana i predstavljalo je središnji objekat na ceremoniji koja je planirana gotovo dve godine.

Dobijanje dozvole od jezuita koji drže srce u svojoj crkvi, bio je prvi i možda najteži korak, kaže otac Petar Mangum, rektor katedrale Svetog Jovana Berčmansa i arhitekta "putovanja srca".

"Relikvija nije napustila Belgiju 395 godina - moj prvi zahtev naišao je pomalo i na podsmeh", rekao je.

Crkva Gospe od Leliendala u Belgiji; Izvor: Wiimedia Creative Commons

KATOLIČKA VEROVANJA

Jezuitska reakcija nije iznenađujuća, jer su relikvije neverovatno važni artefakti katoličke vere. U katoličkoj tradiciji, relikvije su predstavljale neku vrstu fizičkog ostvarenja božje moći, dokaz da svevišnji čini čuda kroz tela svetaca, a da ta moć ne slabi usled smrti. To je praksa koja je duboko usađena u crkvi, a jedan od najranijih pominjanja moći relikvija jeste u Starom zavetu, u Knjizi kraljeva, kada se dodirom ostataka proroka Eliša dešavalo vaskrsnuće mrtvih.

Za gotovo svaku priču iz Biblije, verovatno negde na svetu postoji ili je postojala određena relikvija. Kore hleba na Tajnoj večeri, perje s krila anđela Gavrila, kosti Tri mudraca koje su se nalazile u zlatnom relikvijaru u Kelnu od 1164. godine. Neke su malo značajnije od drugih, kao što su stvarni dom Device Marije, koji je u 13. veku navodno preleteo iz Palestine u mali grad u Italiji na krilima četiri anđela.

Priče o moći relikvija su brojne, od mumificirane glave Svete Katarine koja je pretvorena u stotine latica ruža i ponovo se vratila, preko mirisne magle koja je zahvatila Kalkatu u blizini Rima, nakon svetog obrezivanja Isusa.

Kako je hrišćanstvo postalajalo sve dominantnije u zapadnom svetu potražnje za relikvijama kao vidom veze s bogom proporcionalno je rasla. Mnoge od njih ušle su u srž Katoličke crkve. Ranije je bio običaj da se relikvija tokom izgradnje crkve postavlja ispod oltara, kako bi se još više osveštao prostor.

Crkva Gospe od Leliendala u Belgiji; Izvor: Wiimedia Creative Commons

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Srce svetog Jovana Vijanija u poseti crkvi u Dablinu; Youtube Printscreen / IrishCatholicBishopsSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Srce svetog Jovana Vijanija u poseti crkvi u Dablinu; Youtube Printscreen / IrishCatholicBishopsMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Srce svetog Jovana Vijanija u poseti crkvi u Dablinu; Youtube Printscreen / IrishCatholicBishopsMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

Srce svetog Jovana Vijanija u poseti crkvi u Dablinu; Youtube Printscreen / IrishCatholicBishopsSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS