Magazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Postoji li brada za sva vremena?

Brade su danas popularnije nego u bilo kom periodu od sredine sedamdesetih, iako dve trećine žena tvrdi da mnogo više voli uredno obrijane muškarce

Objavljeno: 18.03.2017. 06:00h
Foto: Ilustracija; Autor: Shutterstock
Dok sam prošle nedelje išao kod svog brice, odjednom sam shvatio da je gotovo svaki muškarac sa kojim sam se mimoišao tokom pet minuta imao bradu. Kada sam najzad ugledao glatko obrijanog tipa, delovao mi je nekako čudno - kao da je nag, nepotpun. I kao da mu je hladno.

Brade su svuda oko nas. Ovde i u celom zapadnom svetu mnogo su popularnije nego u bilo kom periodu od sredine sedamdesetih prošlog veka. Prodaja opreme za brijanje opala je i u Sjedinjenim Državama i u Evropi prvi put u modernoj istoriji. Postoji i pozitivna strana ovog fenomena.
 


U maloj berbernici gde sam svratio da mi se potkreše i oblikuje brada, vlasnik s ponosom ističe da mu je bum kosmatosti povećao promet za čak 30 odsto. „Posao ide sjajno. A tek da vidite aksesoare!“, kaže mi on, pokazujući rukom na policu prepunu bočica sa uljem za brade, kutijica sa voskom za brkove i specijalnih češljeva.

Modni novinari i stilisti saopštili su prošlog proleća da su hipsterske bradice postale maksimalno popularne. A onda nam je u aprilu sa jednog australijskog univerziteta stiglo istraživanje koje pokazuje da su se žene kojima su istraživači pokazivali fotografije bradatih i obrijanih muškaraca opredeljivale za ove poslednje. Dve trećine dama tvrdi da mnogo više voli uredno obrijane muškarce.
 

PRAVA POMAMA

Međutim, pomama za bradama je ipak opstala - što je možda dokaz da neki muškarci rade sa svojim licem ono što se njima dopada. Na Vol stritu sve veći broj uglednih i cenjenih izvršnih direktora ima bradu (u pomenutom naučnom radu o „zapuštenom kapitalizmu“ ističe se da, u odsustvu radikalne ideologije koja bi nasledila komunizam, zulufi i brada nalik na one kakve je imao Karl Marks ne doživljavaju se više kao pretnja).

Ova promena je veoma značajna. Dok je moda brada dolazila i prolazila, još od vremena pre Prvog svetskog rata (i izuma brijača) nije se desilo da se predstavnici vladajuće klase tako često i bez ustezanja opredeljuje za bradu. Brade su okupirale Holivud i krase mnoge zvezde zimskih sportova.

Dakle, šta će se dogoditi sa bradom u 2017? Holivudski stilista Endru Vajts kaže da smatra da je era ogromnih brada na momcima prošla. „Jednostavno ih više ne srećete tako često na ulici i era Džordža Klunija, Breda Pita ili Džejka Džilenhola svakako je završena. Glumci će ih puštati samo ako to od njih bude zahtevala uloga.“ Ali on misli da će mnogi muškarci nastaviti da neguju „razumnu“ bradu, kao uostalom i on sam. „Navikao sam da se ne brijem, žene smatraju da je to seksi i najzad sam se rešio iritacije kože ispod brade.“

Ilustracija; Autor: Shutterstock

Da li će možda moda brada doživeti još jedan nagli poslednji procvat a zatim nestati? Moj brica iz Luisa mi kaže da mu većina ljudi dolazi da im sredi bradu iznad usana, na vratu i oko obraza, ali da ga mnogi mole da im napravi „lokne“ 360 stepeni oko usana, da im ostavi brkove samo na levoj strani, a bradu na desnom obrazu i vilici. Asimetrična brada je ove jeseni postala pravi hit na modnim pistama.

Pitao sam uglednu modnu urednicu šta misli o popularnosti asimetrične brade. Ona mi je rekla da po njoj to „deluje totalno retardirano, mnogo više od većine muških gluposti“. Naravno, ovde verovatno postoji izvesna ženska ljubomora vezana za brade. Pošto su pozajmile gotovo svaki veliki muški modni izum - recimo pantalone - one se, naravno, nerviraju što postoji nešto što ne može da se „pokrade“. Ali tehnologija za to postoji, za svaku damu koja poželi da bude bradata. Prema podacima Međunarodnog društva za obnavljanje rasta kose, samo tokom prošle godine u Velikoj Britaniji izvršeno je 4.500 transplantacija malja (dlake su s potiljka prebačene na lice). Reč je o povećanju od 15 odsto, što znači da je presađivanje malja bilo tri puta popularnije od estetske operacije nosa. Nijedna žena nije se podvrgla tom zahvatu. Većina muškaraca je izjavila da su želeli da deluju „mačo“.

Da li se ovde radi o tome? Upitao sam nekoliko muškaraca - od kojih su svi počeli da puštaju bradu u 2016 - zašto nose bradu. Većina je odgovorila da želi da pokrije vilicu ili donji deo lica jer im se njihov oblik ne dopada. Neki su istakli da bi voleli da se obriju, ali da im porodica ne dozvoljava. Međutim, znatan broj muškaraca je rekao da se oseća bolje bez brade. „Mudrije, odraslije“, rekao mi je jedan poznanik, uvijajući prstima vrhove sjajnih brkova.


PIŠE Aleks Renton

   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija; Autor: ShutterstockSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Ilustracija; Autor: ShutterstockSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Ilustracija; Autor: ShutterstockSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Ilustracija; Autor: ShutterstockSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS