Kultura

ZANEMARENA DREVNA BLAGA: Ovi mediteranski planinski vrhovi kriju tajne stare Grčke (FOTO)

Iako su oni pozornica svih velikih mitoloških priča, svetilišta, žrtvenici i svete pećine na vrhovima grčkih planina zanemareni su već hiljadama godina

Objavljeno: 20.03.2017. 15:18h
Foto: Hram u grčkim planinama; Autor: Pixabay
Mediteranske planine podsetnik su naše drevne prošlosti. Antički Grci peli su se na njihove vrhove da prilažu žrtve bogovima i ispredali priče o slavnim borbama kao što su, na primer, Zevsova pobeda nad Titanima u podnožju planine Olimp u severnoj Grčkoj ili legendarna pećina na kritskoj planini Ida gde je boginja Reja sakrila novorođenog Zevsa da ga njegov otac Kron ne bi pojeo.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

Svetilišta na planinskim vrhovima koja su odolela zubu vremena postoje i dan danas u Grčkoj i širom Egejskog mora. Ima ih i u drugim delovima Mediterana, uključujući i Krit. Umesto da ova neprocenjiva blaga stara hiljadama godina budu čuvana i zaštićena, ona su potpuno zanemarena i zapuštena.

Padine Olimpa; Autor: Pixabay

Na planini Zagros u istočnom delu planinskog venca Helikona, nekoliko sati vožnje od Atine, nalazi se mesto gde su prolaznici i hodočasnici odavali počast Muzama, boginjama umetničkog nadahnuća. Uspon počinje iz "Doline Muza" blizu sela Askra gde je rođen antički pesnik Hesiod. 

Ostaci vizantijskog manastira na planini Helikon; Autor: Profimedia


Vekovima se na ovom mesto održavao veliki festivala posvećen Muzama koji je privlačio pesnike i muzičare iz svih krajeva antičke Grčke. Širom doline svuda se nalaze ostaci mnogih stubova gde sada nema umetnika, već samo prođe po koja koza. 

Dolina Muza; Izvor: Wikipedia Commons

Nekoliko kilometara istočno nalazi se "Hipokrenov izvor" za koji se smatra da je nastao od kopita letećeg konja Pegaza. On protiče tri ili četiri metra ispod stenja i mesto je stecište rojeva muva. Pored se nalaze zarđali lanac i plastična kofa sa vodom iz koje prolaznici ponekad ispiju gutljaj vode.

Hipokrenov izvor; Izvor: Wikipedia Commons

Na sat vremena penjanja zapadno nalazi se vrh čiji pogled puca kilometrima daleko. Ovde su ostaci male zgrade za koju neki smatraju da je oltar namenjen Zevsu dok je najverovatnije u pitanju ostatak kule osmatračnice.

Planina Zagros; Izvor: Wikipedia Commons

Nezainteresovanost za ovakva blaga najbolje se vidi na primeru planine Arahnajon na Peloponezu. Njen najviši vrh dom je ruševinama oltara namenjenih Zevsu i Heri. Na ovom mesto vršili su se obredi i žrtvovanja još u periodu Mikenaca, prve grčke civilizacije (1.600 do 1.100 godine pre nove ere). Sada se ovde nalaze farma vetrenjača sa visokim turbinama koje se protežu sa obe strane grebena.

Planina Arahnajon; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Neka arheološka nalazišta nedostupna su većinom zbog raznih vojnih instalacija koje otežavaju pronalaženje ovih ritualnih mesta. Ali ima i izuzetaka kada turistički potencijal nije zanemaren.

Kritske planine; Autor: Pixabay

Primer za to je planina Likaion u oblasti Arkadije, idilične zemlje pastira iz Vergilijevih pesama, koja je okružuje. Ova regija na Peleponezu predstavlja mesto rođenja Zevsa i dom legendarnih Pelazga - antičkog naroda koji je na ovom području živeo pre Grka.

Planina Likaion; Izvor: Wikipedia Creative Commons

U saradnji lokalnih zajednica i arheologa, ovo mesto je od skora postalo Parhasion heritage park. Prve turte obilaska ovog zadužbinskog parka započele su 2016. godine. Turisti u obilasku mogu da u zemljištu vide delove spaljenih životinjskih kostiju - ostatke žrtvovanja iz daleke prošlosti.

 

(AO)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Hram u grčkim planinama; Autor: PixabayNAUKA

TAJNA NAJVEĆE PUSTINJE NA SVETU: Evo kako je Sahara od zelene oaze postala peščano prostranstvo

Hram u grčkim planinama; Autor: PixabayBLISKI ISTOK

RAT, SMRT I GLAD: Kako je Jemen postao šahovska tabla za igre Rijada i Teherana

Hram u grčkim planinama; Autor: PixabayEVROPA

​OLIMPSKI BOG POPULIZMA: Ovaj čovek tvrdi da će lično otplatiti dug Grčke, a evo i kako (FOTO)

Hram u grčkim planinama; Autor: PixabaySvet

TRAŽE OD RUSA DA NE BUDU RUSI: Ovo su urnebesni saveti Kremlja za ruske turiste (FOTO)

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Kultura
Hram u grčkim planinama; Autor: PixabayKultura

UKRADENI ANTIKVITETI PREPLAVILI SAD: Američko tržište umetnina cveta zbog ratova na Bliskom istoku

Hram u grčkim planinama; Autor: PixabayKultura

SIBIRSKO RATNO OSTRVO: Ova misteriozna tvrđava i dalje izmiče objašnjenju naučnika (FOTO)

Hram u grčkim planinama; Autor: PixabayFILM

45 GODINA KUMA (III deo): Nekoliko aspekata „Kuma“ kojih nema u filmu (FOTO)

Hram u grčkim planinama; Autor: PixabayNEWSWEEK

45 GODINA KUMA (I deo): Kako su Marlon Brando i Frensis Ford Kopola napravili remek-delo

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.