Kultura

SIBIRSKO RATNO OSTRVO: Ova misteriozna tvrđava i dalje izmiče objašnjenju naučnika (FOTO)

Građevina stara 1.300 godina koja podseća na tvrđavu na Sibirskom jezeru i dalje zbunjuje stručnjake

Objavljeno: 21.03.2017. 16:46h
Foto: Por Bažin; Izvor: Wikipedia Creative Commons
Ovaj antički kompleks, smešten na malom ostrvu usred jezera u južnom Sibiru, predstavlja najmisterioznije arheološko nalazište u Rusiji. Na prvi pogled čini se da je u pitanju antička tvrđava sa visokim zidinama zamišljenim da zadrže neprijatelje da uđu. Drugi naučnici smatraju da je u pitanju i letnja palata, manastir, memorijalno zdanje, ritualni centar ili astronomska opservatorija. Čini se da i nakon veka od svog otkrića, stručnjaci nisu bliži da odgonetnu tajnu ovih ruševina.

Nalazište je poznato pod imenom Por Bažin što u prevodu znači "glinena kuća". Nalazi se na ostrvcetu usred jezera Tere-Kola u Tuvi u Sibiru, samo 32 kilometra od granice sa Mongolijom. Iako su prva istraživanja vršena krajem 19. i sredinom 20. veka ozbiljnija istraživanja počela su tek 2007. godine.
 


Smatra se da su je izgradili Ujguri u osmom veku stilom kineske gradnje, ali nema dokaza o tome da li je ovde neko živeo i smatra se da je napuštena nakon kraćeg korišćenja. Spoljni zidovi uzdižu se na visini od 12 metara, a unutrašnji zidovi visoki su metar i po. 
 
Građevina ima pravilan pravougaoni oblik i precizno definisan raspored u unutrašnjosti koji uključuje više od 30 središnjih građevina, porodične kuće i sl. Dužina ostrva je 240 metara, a tvrđava zahvata teritoriju od 3,3 hektara. Kapija se nalazi na središnjem delu istočnog zida, a levo i desno od kapije su utvrđene kule.

Por Bažin - rekonstrukcija; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Pošto nema nikakvog dokaza o tome kako je objekat zagrevan smatra se da je zbog hladnoće i napušten jer bi zime u uslovima bez grejanja na 2,300 metara iznad nivoa mora bile nemoguće za preživljavanje.

Još od kraja 19. veka, Por Bažin naučnici povezuju sa ujgurskim kaganatskim carstvom  (744 - 840 g.n.e) koje je bilo sastavljeno od nomadskog stanovništva. Carstvo je zahvatalo Mongoliju i južni Sibir, ali lokacija ovog ostrva je ipak bila daleko od svih naselja i trgovačkih puteva.

Por Bažin; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Ovde je pronađene samo nekoliko predmeta kao što su glinene ploče otisaka ljudskih stopala, izbledeli crteži u boji, fragmenti spaljenog drveta, gvozdeni bodež, kamena šoljica, srebrna minđuša, gvozdeni ekser, komadi crepa. Nijedan od ovih artefakta ne daje odgovor koja je svrha građevine.
 
(AO)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Por Bažin; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Por Bažin; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Por Bažin; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Por Bažin; Izvor: Wikipedia Creative CommonsSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS