ISTORIJA

OD RIMSKOG CARSTVA DO EU: Ovo je kratka istorija sna o ujedinjenju Evrope

San o ujedinjenoj Evropi seže daleko dalje u prošlost od EU - pokušaji su bili brojni i krvavi, isto koliko i neuspesi

Objavljeno: 23.03.2017. 15:35h
Foto: Kastel Sant Anđelo u Rimu; Autor: Pixabay
Evropska unija, za čiji izlaz iz krize će lideri 27 članica pokušati da pronađu rešenje na na samitu u Rimu u subotu. Samit kojim se obeležava 60. godišnjica potpisivanja Ugovora iz Rima o osnivanju Evropske ekonomske zajednice, samo je poslednji u nizu pokušaja ujedinjavanja Starog kontinenta u njegovoj dugoj i krvlju natopljenoj istoriji.
 


Evo šta je sve prethodilo:
 
OD 27. GODINE PRE NOVE ERE DO 476

U istoriju Rimskog carstva upisan je san o ujedinjavanju Evrope, a područje uticaja bilo je i znatno šire nego danas – od severa Engleske do severne Afrike i od atlantske obale do Bliskog istoka. Prevlast Rima trajala je duže od bilo kog drugog carstva, ali je na kraju ipak došlo do opadanja, usled unutrašnjih borbi i varvarskih invazija.

Wikipedia, Tomas Kotur - Rimljani iz doba dekadencije

OD 768 DO 814

Karlo Veliki, kralj Franaka, predstavlja dalekog nastavljača Rimskog carstva. Nakon što je svoje kraljevstvo učvrstio daljim osvajanjima, krunisao ga je papa Lav III za rimskog cara, pa je prvi vladar s tom titulom od 5. veka. Uveo je hrišćansku veru u Karolinško carstvo, i vodio političke reforme. Mnogi ga smatraju pravim ocem Evrope. Carstvo se prostiralo od Istočne Evrope do Bretanje, a zahvatalo je i veliki deo Italije.

Karlo Veliki; Izvor: Wikipedia Creative Commons

OD 1515. DO 1555.

Karlo Habzburški, poznat i kao Karlo V, poslednji je monarh Svetog rimskog germanskog carstva, koji je želeo da objedini Evropu pod kapom hriščanstva, naspram otomanskog napredovanja. Teritorija: Španija, Italija, Nemačka, Holandija i Južna Amerika. Njegove ambicije ometao je francuski kralj Fransoa I, sa kojim će i ratovati u Italiji. U to vreme došlo je do izdvajanja protestantizma Martina Lutera, i početka verskih ratova koji su opustošili Evropu. Karlo V je abdicirao nakon 34 godine vladavine i povukao se u jedan manastir u Španiji. To je bio kraj evropskog imperijalističkog sna.

Karlo V Habzburški; Izvor: Wikipedia Creative Commons

OD 1799. DO 1815.

Francuska revolucija je zauvek obeležila kontinenetalnu Evropu, od Španije do vrata Moskve, kroz surova Napoleonova osvajanja. Zadojen istorijom antičkog Rima, Napoleon Bonaparta je krenuo u deceniju osvajanja, postižući brilijantne vojne pohode koji su okončani porazom u bici kod Vaterloa, blizu Brisela. Krunisan je za cara 2. decembra 1804, i nije propustio da tom prilikom pomene i Karla Velikog.

Wikipedia, Napoleon u zapaljenoj Moskvi

1840.

Nakon kongresa u Beču 1815. na kojem su se okupili pobednici Napoleona, zavladao je mir, a velike sile, duboko knzervativne, budno su pazile na ravnotežu sila u Evropi. Naspram njih, pojavili su se republikanci poput Viktora Igoa i Đuzepea Macinija, koji su se prvi put zalagali za Ujedinjene države Evrope, zasnovane na miru i zajedničkoj sudbini. Ova vizija tada je smatrana utopističkom, a ponovo se javila nakon Drugog svetskog rata kao ideja vodilja federalista očeva EU, poput Žana Monea i Robera Šumana.

Deklaracija Bečkog kongresa; Izvor: Wikipedia Creative Commons

OD 1938. DO 1945.

Nemački nacistički vođa Adolf Hitler pokušava osvajanje skoro cele Evrope, delova Rusije i severne Afrike, kako bi stvorio Evropu Trećeg rajha. On će, kao i Napoleon, skupo platiti kampanju u Rusiji, budući da će se taj pokušaj završiti povlačenjem. Britanski političar, sada evroskeptični ministar spoljnih poslova Boris Džonson, prošele godine je izazvao žustru polemiku poredeći EU sa Napoleonom i Hitlerom.

Profimedia, Skup Nacističke partije u Nirnbergu

OD 1957

Francuski ministar spoljnih poslova Rober Šuman je pet godina nakon kraja Drugog svetskog rata, 1950. godine, obelodanio plan ekonomske unije Francuske i Zapadne Nemačke, nadahnut idejama ekonomiste Žana Monea. Godinu dana kasnije, šest zemalja – Belgija, Francuska, Nemačka, Italija, Luksemburg i Holandija, stvaraju Ekonomsku zajednicu za ugalj i čelik, što je bila osnova za Ugovor iz Rima. Unija se tokom decenija širila na 28. zemalja, dve do potresa koji je 23. juna 2016. izazvala odluka Britanaca na referendumu da istupe.

Evropski parlament u Strazburu, Foto: Profimedia

 

(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Kastel Sant Anđelo u Rimu; Autor: PixabayMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Kastel Sant Anđelo u Rimu; Autor: PixabayMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Kastel Sant Anđelo u Rimu; Autor: PixabayMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Kastel Sant Anđelo u Rimu; Autor: PixabayMagazin

NEWSWEEK O FENOMENU VAMPIRIZMA Tabu star hiljadu godina: Ne okreći se u mraku

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS