Kultura

UKRADENI ANTIKVITETI PREPLAVILI SAD: Američko tržište umetnina cveta zbog ratova na Bliskom istoku

U Sjedinjene Države tokom 2016. godine dopremljeni su artefakti vredni stotine miliona dolara, a pretpostavlja se da su ukradeni u ratom razorenim zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike

Objavljeno: 24.03.2017. 17:24h
Foto: Ukradeni sarkofag po povratku u muzej u Kairu; Autor: Profimedia
Dokumenti Popisnog biroa Sjedinjenih Država pokazuju da su artefakti za ličnu upotrebu vredni 100 miliona dolara dopremljeni na američki kontinent iz Egipta i Turske. Iako je poreklo ovih predmeta teško odrediti, mnogi od njih su zaplenjeni iz ratnih oblasti Afrike i Bliskog istoka.
 

Ne samo što je ova cifra najveća kada je trgovina antikviteta u Sjedinjenim Državama u pitanju u poslednjih 20 godina, već se ovaj "upliv" predmeta koji nisu namenjeni muzeju žalosno poklapa sa egipatskom revolucijom i sirijskim građanskim ratom iz 2011. godine.
 
Ovo nije prvi put da Turska, koja se graniči i sa Irakom i sa Sirijom, povećava izvoz antikviteta dok oko nje besne oružani sukobi i masovne krađe. Isti slučaj bio je i 2003. godine tokom rata u Iraku.

Bez obzira na poreklo, većina ovih predmeta isporučena je za Njujork koji predstavlja mesto nebrojanih galerija, aukcijskih kuća i dilera antikviteta. Tamo je preprodajna cena veća od vrednosti koja je zavedena na brodskoj listi tereta.

Reuters, Spasavanje antikviteta iz Sirije

Ali cenu i poreklo je moguće ustanoviti. Carina Sjedinjenih Država proverava samo povremene pošiljke, a mnoge su nazvane opskurnim imenima, kao što su "antikvitet stariji više od 100 godina".

"Ljudi sa Bliskog istoka stručnjaci su da ukradene i prokrijumčarene antikvitete plasiraju na legitimno tržište. Oni ih prethodno očiste i falsifikuju papire u kojima piše da je Egipat dozvolio njihov izvoz", kaže Erin Tompson, profesorka sa Njujorškog univerziteta, zadužena za umetnički kriminal.

Američki carinici proveravaju tovar sa antikvitetima; Autor: AP

Nažalost, u ovom trenutku niko ne može to da spreči iako Odeljenje za imigraciju i carine Sjedinjenih Država (ICE) istražuje poreklo ukradenih antikviteta kada oni uđu u zemlju.

"Većina predmeta do kojih dođemo ukradeni su između 2007. i 2012. godine", kaže Brendon Ridi, potparol ICE.

ICE se takođe bavi podučavanjem kuratora muzeja i vlasnika antikvitetskih radnji kako da prepoznaju ukradene predmete kada do njih dođu.

 

(ATI)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ukradeni sarkofag po povratku u muzej u Kairu; Autor: ProfimediaSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Ukradeni sarkofag po povratku u muzej u Kairu; Autor: ProfimediaSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Ukradeni sarkofag po povratku u muzej u Kairu; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ukradeni sarkofag po povratku u muzej u Kairu; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS