Istorija

IZA ZIDINA ZABRANJENOG GRADA: Hijerarhija i spletke u velelepnim haremima kineskih careva (FOTO)

Udruživanje sa evnusima, čedomorstva, izumi... Sa 20.000 žena, haremima u carskoj Kini nije manjkalo dinamike

Objavljeno: 27.03.2017. 12:42h
Foto: Kineska erotska umetnost 17. veka; Autor: Profimedia
U drevnoj carskoj Kini, car je morao da osigura nastavak dinastije dobijanjem naslednika. Zbog toga, vladari su imali ogromne hareme prepune žena, a zvog važnosti koju je ova institucije vremenom dobila, u njima je postojala čak i hijerarhija.
 


Žene u imperijalnom haremu svrstavale su se u tri ranga: carica, družbenice i konkubine. Evnusi koji su služili ove žene takođe su smatrani integralnim delom harema.
 
Carica, koja je bila na vrhu hijerarhije, predstavljala je "zvaničnu suprugu". Ona je bila najpoštovanija žena u Kini i nosila je titulu "majke sveta". Svi osim cara i njegove majke bili su ispod nje i morali su da slušaju njena naređenja.

Profimedia, Peking, Zabranjeni grad

Pored carice, postojao je i čin carice udovice za one žene koje su nadživele svoje muževe. Najpoznatije među njima su Vu Cetjen iz dinastije Tang (koja je kasnije bila jedina žena koja je preuzela titulu cara) i Cisi iz dinastije Đing.


Kineska erotska umetnost 18. veka; Autor: Profimedia

Nakon carice, dolazile su družbenice. Broj i činovi družbenica razlikovao se u zavisnosti od vladajuće dinastije. U vreme dinastije Đing, carski harem imao je jednu carsku plemenitu družbenicu, dve plemenite družbenice i četiri družbenice. Broj konkubina je takođe varirao pa je car mogao imati do 9 konkubina visokog ranga, 27 konkubina srednjeg ranga i 81 konkubinu najnižeg ranga. Međutim, tokom dinastije Han (206 pre nove ere - 220) broj konkubina nije bio ograničen, a tokom vladavine cara Huana i cara Linga, više od 20.000 žena živelo je u Zabranjenom gradu.

Kineska erotska umetnost 18. veka; Autor: Profimedia

Za vreme vladavine dinastije Ming (1368-1644) postojala je zvanična procedura za odabir konkubina carskog harema. Na svake tri godine, u Zabranjenom gradu, pravio se izbor devojaka od 14 do 16 godina koje su birane na osnovu njihovog porekla, vrlina, ponašanja, karaktera, zdravlja i izgleda.

Kineska erotska umetnost 17. veka; Autor: Profimedia

Da bi se osiguralo da su deca zaista careva, muškarcima nije bilo dozvoljeno da služe žene u haremu. Jedino su kastrirani muškarci, evnusi, mogli da obavljaju taj posao. Tokom čitave istorije kineske carevine, evnusi su služili carsku porodicu . U dinastiji Ming, bilo je čak 100.000 evnuha u službi cara i njegovog harema.

Kineska erotska umetnost 18. veka; Autor: Profimedia

U borbi za carevu naklonost, dolazilo je do potpuno očekivanog rivaliteta među ženama. One najambicioznije često su se udruživale sa evnusima i podmetatale razne spletke svojim suparnicama. Postoji verovanje da je Vu Cetjen, koja je tada bila careva družbenica, ubila svoje novorođenče i okrivila caricu Vang, i tako preuzela njeno mesto. 

Tradicionalna kineska erotska umetnost; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Po legendi, Huang Di, poznat i kao Žuti car, imao je samo četiri konkubine koje nisu bile izabrane zbog izgleda, već zbog svojih sposobnost. Po legendi, jedna od njih se smatra izumiteljem pribora za jelo odnosno kineskih štapića, dok se za drugu veruje da je izmislila češalj. One su složno pomagale Huang Diju u vladanju zemljom. 
 
Tradicionalna kineska erotska umetnost; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Može se reći da druge konkubine nisu bile baš te sreće. Nakon careve smrti, mnoge bi bile spaljene jer se verovalo da će se tako pridružiti svom gospodaru u zagrobnom životu.
 
CELU GALERIJU KINESKE EROTSKE UMETNOSTI MOŽETE POGLEDATI NA SLEDEĆOJ STRANI
 

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Kineska erotska umetnost 17. veka; Autor: ProfimediaSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Kineska erotska umetnost 17. veka; Autor: ProfimediaSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Kineska erotska umetnost 17. veka; Autor: ProfimediaSvet

KINESKE UVEZENE MLADE: Seks trafiking kao izlaz iz problema 30 miliona neženja

Kineska erotska umetnost 17. veka; Autor: ProfimediaSvet

KINA UPOZORILA INDIJU: Ne izazivajte sreću, povucite vojsku sa kineske teritorije!

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS