Kultura

CEREMONIJA ZATVORENA ZA MEDIJE: Bob Dilan dolazi u Stokholm da preuzme Nobelovu nagradu

Prema Dilanovoj želji, uručenje nagrade će se odigrati u privatnoj atmosferi, mediji nisu pozvani, a prisutno će biti samo nekoliko akademika

Objavljeno: 29.03.2017. 18:00h
Foto: Bob Dilan; Autor: AP
Američki muzičar Bob Dilan preuzeće u subotu ili nedelju u Stokholmu Nobelovu nagradu za književnost, izjavila je danas zvaničnica Švedske akademije Sara Danius.

"Švedska akademija i Bob Dilan dogovorili su se da se sastanu tokom narednog vikenda u Stokholmu" gde će muzičar održati koncert", navela je Sara Danius na svom blogu.
 


Dobitnik nagrade je ranije zakazao dva koncerta u Stokholmu za subotu i nedelju, ali se do sada nije znalo kada će otići da uzme svoju nagradu.
 
"Uručenje nagrade će biti u privatnoj atmosferi. Mediji nisu pozvani. Samo će biti Dilan i nekoliko prisutnih akademika. Takvu želju je izrazio muzičar", navela je Sara Danius.

Jedno pitanje ostaje ipak nerešeno, a to je održavanje govora ili "Nobelovog predavanja" koja je dužnost svakog dobitnika kad dodje da primi nagradu.

To predavanje treba da se održi do šest meseci od ceremonije uručenja nagrade. Dilanu taj rok ističe 10. juna.

Wikipedia, Bob Dilan

Sara Danius je rekla da muzičar neće ovog puta održati govor i da će kasnije poslati snimljenu verziju svog "Nobelovog predavanja".

Laureat nije došao na tradicionalnu ceremoniju 10. decembra navodeći da ima druge obaveze. Dilan je poslao govor zahvalnosti koji je pročitala američka ambasadorka u Stokholmu Azita Rejdži.

Odluka američkog muzičara da ne dodje na ceremoniju dodele i da se ne oglasi odmah pošto je saopšteno da mu je dodeljena nagrada, bila je dugo predmet rasprave u Švedskoj gde mnogi smatraju da Dilanovo ponašanje predstavlja "dezavuisanje" Fondacije Nobel.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na osam miliona kruna (823.000 evra).

 

(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Bob Dilan; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Gastarbajteri - Jugosi nakon Jugoslavije

Bob Dilan; Autor: APMagazin

NEWSWEEK KOLUMNA Enio Morikone: Ovoliko znam o životu...

Bob Dilan; Autor: APMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Bob Dilan; Autor: APMagazin

Ana Ćurčin za Newsweek: Ovo su delovi mog života...

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS