Istorija

PRVA ELITNA JEDINICA U ISTORIJI: Persijski "Besmrtnici" bili su strah i trepet svakog neprijatelja (FOTO)

U drevnoj Persiji, biti pripadnik ove jedinice značilo je veliku čast i privilegiju

Objavljeno: 30.03.2017. 12:57h
Foto: Ilustracija: Ahamendski vojnici; Izvor: Wikipedia Creative Commons
Ahemenidsko carstvo, odnosno Prvo persijsko carstvo (550 - 330. godine pre nove ere), zapamćeno je između ostalog  i po svojoj elitnoj vojnoj jedinici, verovatno prvoj te vrste u istoriji. Herodot ih je nazvao "Besmrtnici" jer se sastojala od pešadije koja je u svakom trenutku brojala tačno 10.000 ljudi. Vojska je imala važnu ulogu u persijskoj istoriji jer je, pored toga što je predstavljala carsku stražu, bila i stajaća vojska tokom širenja Persijskog carstva i rata sa Grčkom.

Kada bi neki član poginuo, odmah bi na njegovo mesto došao drugi tako da je broj uvek ostajao isti, a jedinica koheziona. Tako je neprijatelj imao iluziju da je svaki pešadijac "besmrtan" i da je, na neki način, vaskrsao. Otuda potiče i naziv.
 


Vojnici su ostavljali impresivan utisak svojom pojavom. Herodot ih opisuje kao dobro naoružane i elegantne jer su im oklopi bili ukrašeni zlatom. Njihovo naoružanje činili su štitovi od pruća, kratka koplja, mačevi ili veliki bodeži, luk i strela. Na glavama su nosili posebne šešire, neku vrstu persijske tijare čija tkanina je mogla da se navuče preko lica da bi ih zaštitila od prljavštine i zemlje. U poređenju sa Grcima, oni su bili "jedva naoružani", ali to su nadomešćivali psihološkim efektom jer su tako dobro grupisani i utrenirani uterivali strah u kosti svojih neprijatelja.
 
Na putovanjima pratile su ih kočije sa ženama i slugama, kao i sa zalihama hrane i drugih neophodnosti. Biti pripadnik ove jedinice bilo je vrlo eksluzivno i biti izabran značilo je veliku čast.

Ilustracija: Jedan od

Besmrtnici su imali više značajnih pohoda. Bili su od presudnog značaja kada je Kir Veliki osvojio Vavilon 539. godine pre nove ere. Odigrali su važnu ulogu i u pohodu Kambiza II na Egipat 525. i u invaziji Darija I na severni Pandžab, Sind i Skitiju 520. i 513. godine pre nove ere. 

Ilustracija: Persijski vojnici iz muzeja u Berlinu; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Takođe su učestvovali i u bici kod Termopila 480. godine pre nove ere. Tokom borbe, Grci su sprečili invaziju Persijanaca tako što su blokira ulaz u tesnac. Besmrtnici su ih onda napali s leđa. Bili su strah i trepet jer su bili vrlo jaki, imali su dobru borbenu tehniku i strategiju.

Osim Herodotovog pisanja, malo detalja o njima je poznato. Neki istoričari koji su pisali o Aleksandru Velikom spominjali su elitnu jedinicu pod nazivom "Apple Bearers" (Nosioci jabuka). Tako su ih zvali zbog oblika donjeg dela na njihovim kopljima. Neki stručnjaci misle da su oni zapravo "Besmrtnici".

Ilustracija: Glava persijskog čuvara; Izvor: Wikipedia Creative Commons

I pored malo poznatih informacija, oni su ostali simbol vojne snage iz antičkog doba. Često ih inspiracija umetnicima koji ih oživljavaju u brojnim igranim i dokumentarnim filmovima i grafičkim novelama.
 
(AO) 
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Ahamendski vojnici; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

Ilustracija: Ahamendski vojnici; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Ilustracija: Ahamendski vojnici; Izvor: Wikipedia Creative CommonsSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ilustracija: Ahamendski vojnici; Izvor: Wikipedia Creative CommonsSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS