Kultura

LITICA ČASNE SMRTI: Na ovoj steni su hiljade Japanaca izvršile samoubistvo zbog poraza u Drugom svetskom ratu (FOTO)

Kolektivna samoubistva dovela su do toga da se litica zove Banzai, pošto su skakači tom prilikom izgovarali poklič "banzai" kojim se caru želi dug život

Objavljeno: 03.04.2017. 11:57h
Foto: Spomenici na litici Banzai; Autor: Profimedia
Litica Banzai mesto je gde je samoubistvo izvršilo na hiljede japanskih civila tokom Drugog svetskog rata kako ih američka vojska ne bi zarobila.

Brutalna bitka na Sajpanu nanela je težak udarac japanskom frontu. Američke trupe pretrpele su hiljade žrtava, ali japanski gubici bili su daleko veći - od oko 30.000 japanskih vojnika samo njih 924 je preživelo.

Litica Banzai; Autor: Profimedia

Da tragedija bude veća, nakon borbe japanski civili, žene i deca počinili su kolektivno samoubistvo skokom sa visine od 183 metara.
 


Ukupan broj samoubica ostao je nepoznat, iako se procenjuje da je tada više od 1.000 ljudi sebi oduzelo život. Kolektivna samoubistva dovela su do toga da se litica zove Banzai, pošto su skakači tom prilikom izgovarali poklič "banzai" kojim se caru želi dug život. Američki vojnici megafonima probali su da ubede civile da ne skaču, a takođe su pokušalii i da im živote spasu nakon skoka.

Spomenici na litici Banzai; Autor: Profimedia

Japanci su smatrali da je samoubistvo čin hrabrosti. Tokom rata, civili i vojnici ohrabrivani su da se ubiju pre nego da u zarobljeništvu izgube "čast". Japanska vojska i car imali su u tu svrhu i propagandni materijal: preuveličane prikaze užasa koji ih čekaju ako završe u američkom zarobljeništvu.

Spomenici na litici Banzai; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Ova mesto u Sajpanu sada je načičkano memorijalnim spomenicima posvećenim ishodima ove krvave borbe, a svi obelisci i skulpture bude podsetnici su da se užasi rata ne završavaju samo na bojnom polju. 

Spomenici na litici Banzai; Izvor: Wikipedia Creative Commons

 
(AO)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Spomenici na litici Banzai; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Spomenici na litici Banzai; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Spomenici na litici Banzai; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Spomenici na litici Banzai; Autor: ProfimediaSvet

NIKAD NIJE KASNO: Veteran iz Drugog svetskog rata menja pol u 90. godini (VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS