Kultura

AMERIČKI HITLER I KOMPANIJA: Evo kako su izgledali zaboravljeni nacistički kampovi u SAD! (FOTO, VIDEO)

Fric Kun i Nemačko-američka federacija (GAB) predstavljali su američki ogranak nemačke Nacističke stranke pre i tokom Drugog svetskog rata

Objavljeno: 03.04.2017. 16:30h
Foto: Nemačko američka federacija; Izvor: Wikipedia Creative Commons
Malo se zna o Japhanku u Njujorku, ruralnoj sredini na Long Ajlendu, koja je tokom tridesetih i početkom četrdesetih godina, kada su se Sjedinjene Države približavale ulasku u svetski rat u kom je Evropa već grcala, služio kao američko uporište nacista protiv koje se rat i vodio.

Svakog leta, stotine Amerikanaca sjatilo bi se u Zigfrid (Siegfried) kamp u Japhanku da bi istakli zastave sa svastikama, širili antisemitsku propagandu i šetali ulicom Adolfa Hitlera uz nezaobilazne "zig hail" (sieg heil) pozdrave i pokliče.
 


Ništa od ovog nije bilo zabranjeno u kampu Zigfrid. Zapravo, dvadesetak takvih kampova postojalo je širom Sjedinjenih Država i svi su radili pod okriljem grupe koja je promovisala nacizam u Americi - Nemačko-američke federacije (GAB).GAB je osnovan 1936. godine sa ciljem da propagira Hitlerovu politiku, pregazi komunizam i da putem javnih skupova i raznih publikacija zadrži neutralnost Sjedinjenih Država u nadolazećem ratu.

Nemačko američka federacija; Izvor: Profimedia

Federacija je privukla oko 25.000 Amerikanaca nemačkog porekla, od kojih je 8.000 bilo u militarizovanom krilu "Storm Trooper" ("Olujni vojnik"). Svi ovi članovi, pod vođstvom "bundesfirera" Frica Kuna, pripadali su grupi "Ortsgruppen" koja je bila napravljena po ugledu na nemačku Nacističku stranku.

Nemačko američka federacija; Izvor: Profimedia

I pored istih principa, simbola i rituala, Kun i GAB uvek su insistirali na tome da imaju malo ili skoro nikakvog kontakta sa kolegama u Nemačkoj i da nisu "produžena ruka" nacista.

Nemačko američka federacija; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Međutim, dokazi FBI iz 1941. godine pokazuju da je bilo daleko više uticaja nacista i kontrole nad GBA nego što su vođe tvrdile. Nakon ispitivanja članova i finansijskih izveštaja, FBI je otkrio da su nemački zvaničnici ponekad plaćali članovima grupe put u Nemačku gde su se susretali sa Hitlertom, Hermanom Geringom, Džozefom Gebelsom i drugim visokim zvaničnicima.

Nemačko američka federacija; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Pored toga, FBI je otkrio da su članovi federacije morali da polože zakletvu odanosti Adolfu Hitleru, da su nacistički vojnici prisustvovali sastancima i da su neki Hitlerovi omladinci dolazi u Ameriku u ovakve kampove. Kun je u to vreme smatran "američkim Hitlerom".Sa svim ovim dokazima i ratom na horizontu, Američke vlasti bile su nestrpljive da se obračunaju sa Kunom i njegovom federacijom. Odbor Predstavničkog doma za antiameričke aktivnosti držao je sastanke i koristio tajne doušnike da raskrinka operacije GBA. Lokalni šerifi širom zemlje upadali su u kampove i zatvarali ih. 
Kun je ukrao na hiljade dolara od federacije i 1939. godine optužen je na tri godine zatvora zbog utaje poreza, pronevere i falsifikovanja.

Nemačko američka federacija; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Samo tri meseca pre toga, GBA je održala svoj najuspešniji miting u Medison skver gardenu kom je prisustvovalo više od 20.000 ljudi. Kada je Kun završio u zatvoru, a Drugi svetski rat bio u povoju, dani federacije bili su odbrojani. Po završetku rata, vlasti su Kuna deportovale u Nemačku gde je i umro 1951. godine.
 
(ATI)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Nemačko američka federacija; Izvor: Wikipedia Creative CommonsSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Nemačko američka federacija; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Nemačko američka federacija; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Nemačko američka federacija; Izvor: Wikipedia Creative CommonsMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Ostale vesti iz rubrike Kultura
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS